Wist je dat er zelfs op je werk heel wat apen rondlopen? Apen op het werk zijn alle taken die jij aanvaardt die eigenlijk niet tot je functiepakket behoren.
Het was Oncken die het fenomeen voor het eerst beschreef en er een passende beeldspraak voor gebruikte: Er is een aap van iemands schouders op de mijne gesprongen.
Er zijn verschillende apen op het werk
- Je baas of een collega vraagt je om iets te doen dat eigenlijk niet tot je takenpakket behoort en jij aanvaardt dit.
- Je collega vraagt om iets van hem/haar over te nemen, je aanvaardt maar je baas is niet op de hoogte
- Je ziet werk buiten je takenpakket en je stelt zelf voor om dit even te bekijken en je baas gaat hiermee akkoord.
- Je ziet werk buiten je takenpakket, je gaat er mee aan de slag maar je baas is niet op de hoogte.
Apen op het werk zijn gevaarlijk: extra stress, geen waardering
In tegenstelling tot wat velen denken, zijn al deze apen echt geen cadeau. Veel werknemers zijn blij met de extra verantwoordelijkheden, zeker als het om iets tofs gaat.
De verleiding is groot om te zeggen: 'Geef maar, ik kijk er wel even naar.' Het gevaar bestaat dat voor je het weet, je zelf een bureau vol andermans apen hebt en je zelf aan je eigenlijke werk niet meer toekomt.
Het gevolg laat zich al raden: jouw stapel werk groeit en groeit. Je krijgt stress. Tegelijk daalt de waardering van je omgeving voor je werk omdat je jouw kerntaken niet tijdig afwerkt. En je vraagt jezelf af waarom je dit allemaal blijft slikken. Je werkt je immers kapot om iemand anders een plezier te doen of om het bedrijf vooruit te helpen.
Tips om apen op het werk te voorkomen
- Als een collega met een aap komt, leer neen zeggen of vraag aan je collega dat hij dit eerst met zijn leidinggevende overlegt. Jij hebt van een collega die geen overste van je is orders te aanvaarden.
- Als de aap komt van je baas en je hebt een overvolle agenda, heronderhandel je takenpakket. Beste baas, ik wil dit best voor je doen maar ik heb een overvolle agenda. Hoe lossen we dit op? Wat kan ik laten vallen? Tegen wanneer kan ik de andere taken doorschuiven? Wat is het dringendste? In dit geval leg je het initiatief terug bij je leidinggevende om een beslissing te nemen
- Als je zelf werk ziet dat je wil oplossen, overleg altijd eerst met je leidinggevende. Zo kun je afchecken of er echt wel een behoefte is aan een oplossing voor het probleem dat jij ziet. Als jij je tijd gaat steken in iets wat volgens de baas totaal niet belangrijk is, dan ga je achteraf geen waardering krijgen en haal jij je nodeloos werk en stress op de hals.
Apen ontdekken en aanpakken via loopbaanbegeleiding
Eén van de redenen waarom werknemers ongelukkig zijn op het werk, is dat zij bewust of onbewust apen aanvaarden.
Tijdens de loopbaanbegeleiding ontdek je wanneer en welke apen jij zoal op je schouders krijgt. Je krijgt concrete tips en handvaten om deze apen van je af te schudden.
Apen herkennen en wegduwen via loopbaanbegeleiding
Extra verantwoordelijkheden of taken opnemen kan leuk zijn. We willen vaak immers graag helpen? Maar wat doe je als je zelf al veel werk hebt of die apen niet wil? Ook daarvoor kun je de loopbaancheque inzetten.
Online begeleiding
- Apen herkennen & terugduwen
- Grenzen trekken
- En minder stress ervaren
- Naar meer waardering
- 4 uur online begeleiding
- sessies van 1 uur
- Voor werknemers vanaf 7 jaar ervaring
- Je woont of werkt in Vlaanderen
- Data in onderling overleg
- Start na ontvangst loopbaancheque