lijst gevoelens

Lijst gevoelens

Tijdens de loopbaanbegeleiding word je wellicht een aantal keren gevraagd hoe jij je voelt in bepaalde omstandigheden. Het is voor veel mensen niet altijd makkelijk te duiden over welk gevoel het dan vooral gaat.

Daarom heb ik een lijst gemaakt van meer dan 40 gevoelens. Het zijn woorden die gevoelens uitdrukken.

Deze lijst helpt je gevoelens te nuanceren en benoemen. Je kunt deze lijst gebruiken als hulpmiddel bij je psycholoog, therapeut maar hij kan ook bij relatieproblemen een hulpmiddel zijn.

Hou er rekening mee dat je voor elk woord ook de omgekeerde variant kan gebruiken. Ik ben zorgzaam versus zorgeloos. Ik voel me niet gewaardeerd op mijn werk versus gewaardeerd.

Benoemen van ergernissen en irritaties op het werk

Tijdens de loopbaanbegeleiding staan we stil bij wat jij leuk vindt, wat je minder aangenaam vindt in je job en wat je echt zou willen doen.

Vaak hebben we het ook over relaties met je collega's of je leidinggevenden. Wat bewonder je in hen of wat verwijt je hen. Deze lijst is dan een fantastische tool.

Dieperliggende oorzaken van je gevoelens ontdekken

Na het benoemen van de gevoelens, wordt er stil gestaan bij wat dit bij je doet. Hierdoor krijg je inzicht in de dieperliggende oorzaken van je frustraties op het werk. Daar ligt de kern. Want gewoon van job veranderen is vaak niet de beste oplossing als je de dieperliggende oorzaak onvoldoende kent.

Stel dat je in de laatste 2 jobs vertrokken bent omdat je jezelf te weinig gewaardeerd voelde. Een goede oefening is dan om na te gaan wat waardering voor jou betekent, waarom dit zo belangrijk voor je is en hoe je dit afcheckt. De rol van de loopbaanbegeleider is dan om jou hierin te sturen, begeleiden of een spiegel voor te houden. Het kan zijn dat je waardering wenst maar onvoldoende ziet. Met enkele handige technieken kun je zo anders met waardering omgaan en toch meer waardering ondervinden.

Gevoelenstest

Na het invullen van de test, krijg je een oefening mee als resultaat. Zo wordt het voor jou meteen duidelijk wat je met het resultaat kunt doen. Wie zijn mailadres ingeeft, krijgt de antwoorden ook toegestuurd.

Je kunt de oefening in je eentje doen. Ze wordt echter veel interessanter als je ze doet met je loopbaanbegeleider omdat hij weet welke vragen er zoal gesteld kunnen worden om sneller tot inzicht te komen. Vraag hierover meer info via het contactformulier.