Lijst gevoelens

Tijdens de loopbaanbegeleiding word je wellicht een aantal keren gevraagd hoe jij je voelt in bepaalde omstandigheden. Het is voor veel mensen niet altijd makkelijk te duiden over welk gevoel het dan vooral gaat.

Daarom heb ik een lijst met meer dan 175 gevoelens. Het zijn woorden die gevoelens uitdrukken.

Deze lijst helpt je gevoelens te nuanceren en benoemen. Je kunt deze lijst gebruiken als hulpmiddel bij je psycholoog of tijdens mijn loopbaanbegeleiding. De lijst kan ook bij relatieproblemen een hulpmiddel zijn.

Hou er rekening mee dat je voor elk woord ook de omgekeerde variant kan gebruiken. Ik ben zorgzaam versus zorgeloos. Ik voel me niet gewaardeerd op mijn werk versus gewaardeerd.

Ongelukkig of gelukkig zijn begint met de gevoelens lijst

Problemen uiten zich via irritaties. Daarom is deze lijst van gevoelens zo belangrijk omdat je hierdoor beter naar je lichaam leert luisteren. Tijdens de loopbaanbegeleiding staan we dan ook stil wat deze gevoelens bij je doen, wat ze betekenen, wat je lichaam wil zeggen en hoe je hierop kunt reageren.

De gevoelens gaan over jezelf maar ook over hoe jij je werk ervaart, je relaties met collega's of leidinggevenden. Wat bewonder je in hen of wat verwijt je hen. Daarom is deze lijst echt een fantastische tool.

Dieperliggende oorzaken van je gevoelens ontdekken

Na het benoemen van de gevoelens, kun je stil staan bij wat dit bij je doet. Hierdoor krijg je inzicht in de dieperliggende oorzaken van je frustraties op het werk. Daar ligt de kern. Want gewoon van job veranderen is vaak niet de beste oplossing als je de dieperliggende oorzaak onvoldoende kent.

Het is net omdat we het belang van gevoelens negeren, dat we vaak dezelfde problemen blijven ervaren. Daarom confronteren de negatieve gevoelens jou met 'dit wil ik niet meer op deze manier'. Maar hoe omzeil je het dan? Daar draait mijn begeleiding rond.

Van gevoelens naar leerproces

Tussen gebeurtenissen en reacties zitten heel veel gedachten en gevoelens. Deze gedachten en gevoelens zijn onze interpretaties, ze zijn gekleurd door onze ervaringen of belevingen.

Die gevoelens zijn super belangrijk om liever te zijn voor onszelf en de ander. Het is maar pas als we ook rekening houden met onze gevoelens dat we groeien.

We leren vooral door met ons hoofd tegen de muur te lopen dit wil zeggen we leren uit onze pijn. Dat is het tegenovergestelde dan leren uit een boek. Het leerproces vanuit pijn gaat 100 keer sneller dan leren vanuit het verstand. Vandaar dat leren vanuit pijn eigenlijk beter is en dat het zoveel bij mensen losmaakt.

 

gedachten en reacties

Lijst gevoelens ontvangen

Ontvang de uitgebreide lijst met meer dan 100 gevoelens in pdf voor €5 (incl btw).  De lijst is gratis bij mijn begeleidingen.

  • lijst gevoelens €5 incl btw
  • lijst gevoelens inclusief 1 uur persoonlijke begeleiding 'omgaan met pijn': €85 incl btw
  • lijst gevoelens inclusief 4 uur persoonlijke begeleiding met loopbaancheque VDAB: €40 incl btw. De oefeningen zijn dan toegespitst op de werksituatie.

Stort het bedrag op rekening BE27 9794 2589 5073 onder vermelding van gevoelens en je mailadres. Vervang @ door at. Na ontvangst krijg je de lijst in pdf via mail.

Opgelet: zet je de loopbaancheque in, dan betaal je €40 aan VDAB en mail je me van zodra je de loopbaancheque hebt gekregen.

Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.

????Werkbaar werk

Zo hou jij je job makkelijker vol

max 1 mail/week

Je kunt op elk moment uitschrijven
Lees ons privacybeleid.

Scroll naar boven