Waarom neen zeggen tegen collega’s

Komen je collega’s ook makkelijk je hulp even tussendoor vragen? Kun je moeilijk neen zeggen en blijft je eigen werk dan liggen? Denk dan eens aan deze argumenten. Je ontdekt dan vanzelf waarom je beter neen zegt.

1. Door te helpen, help je niet

We helpen allemaal zo graag. Maar door jouw hulp haal je heel wat extra verantwoordelijkheden op je schouders. De baas heeft het werk aan je collega toevertrouwd en hij vertrouwt er dan ook op dat je collega het afwerkt.

2. Jij werkt extra

Door het extra werk aan te nemen, zal jij zelf in je eigen planning moeten gaan schuiven. Als het extra werk 30 minuten in beslag neemt, welk ander werk mag je dan laten vallen? Of ga je overuren draaien?

3. Krijg jij hiervoor extra pluimen op je hoed?

Als je baas totaal niet weet dat jij het werk gedaan hebt, ga jij er dan extra waardering voor krijgen?

Wordt dit mee opgenomen in de jaarlijkse beoordeling of salarisverhoging? Wellicht niet. Waarom zou jij het dan doen? Je hebt je collega maar je helpt jezelf er niet mee vooruit.

4. Structureel probleem hou jij in stand

Het feit dat je collega jouw hulp inroept betekent dat je collega zijn probleem aan de baas niet kan, durft of wil aankaarten.

Je collega heeft het te druk, je collega kan deze taak niet zo goed, je collega doet dit werk niet zo graag. Het is dan aan je collega om dit met zijn leidinggevende bespreekbaar te maken.

Als jij iemand anders werk doet, dan hou jij het probleem mee in stand.

Scroll naar boven