Hoe starten als freelancer. Met loopbaanbegeleiding wordt alles heel concreet voor jou

Starten als freelancer hoeft echt geen hoge berg te zijn 

Is freelancen iets voor mij? Hoe kan ik starten als freelancer? Met loopbaanbegeleiding vind je een antwoord op al je vragen

.

.

Hoe starten als freelancer

Starten als freelancer gemakkelijker maken door alle opstakels te concretiseren

Kan freelancen voor jou interessant zijn? De meeste starters die ik begeleid willen vooral de voordelen en de nadelen van het freelancen afwegen tegenover hun huidige statuut of werkwijze. Wat betekent dit nu concreet voor hen.

 

 • Het zelfstandige statuut brengt heel wat onzekerheden met zich mee. De kostenberekeningen liggen anders en de verantwoordelijkheden zijn veel uitgebreider.
 • Meer inzicht krijgen in alle freelance tarieven: hoeveel ga je verdienen?
 • Welke kosten zal ik zoal hebben?
 • Hoeveel belastingen ga ik betalen?
 • Hoe & waar ga je klanten vinden?
 • Hoe zorg je er voor dat bedrijven je makkelijker vinden?
 • Wat met je pensioen?
 • ...

De voordelen van werken als freelancer

 • Werken waar je wil

  Als freelancer kies je zelf je kantoor

 • Werk wanneer je wil

  Je hoeft niet langer goedkeuring te vragen voor een vakantiedag

 • Werk hoe je wil

  Bepaal je werkprocedure zelf zonder controle van een baas

 • Vrijheid

  Ervaar de vrijheid van een freelancer, kies je projecten zelf

Wie is je Michel Piedfort, die je helpt starten als freelancer

Michel Piedfort

Michel Piedfort werkt zelf als freelancer en is de oprichter van Freelancenetwork.be. Al meer dan 20 jaar begeleid heb startende freelancers. Hij was projectverantwoordelijke voor een Europees project Starten als Zelfstandige met thuiswerk van 2000 tot 2004.

Hij is zelf ondernemer. Richtte al verschillende bedrijven op en verkocht ze daarna met een mooie winstmarge door. Door zijn gerichte vragen, krijg je snel meer inzicht in de valkuilen van je business, de mogelijkheden, je doelgroepen en bedrijven die van je diensten gebruik kunnen maken.

Daarnaast is hij een goede sparringpartner die je helpt om alle gedachten op een rij te zetten.

 

Starten als freelancer

De meest gestelde vragen

 • het statuut

  Welke statuten zijn er? Wat zijn de voordelen en nadelen? Hoeveel bijdragen betaal ik? Hoe zit het met mijn pensioen en ziekteverzekering?

 • Mijn uurtarief of dagprijs

  Hoe bepaal ik mijn uurtarief of dagprijs? Waar hou ik best rekening mee? Wat mag ik zeker niet vergeten?

 • Personal branding

  Hoe overtuig ik opdrachtgevers van mijn kunnen. Hoe zorg ik er voor dat mensen me onthouden. Hoe schakel ik mijn netwerk in?

 • Freelance contracten

  Wat zet ik in mijn contract? Wat mag ik zeker niet vergeten? Welke rechten heb ik? En hoe geraak ik er weer onderuit?

 • Klanten vinden

  Wie zijn mijn klanten? Waar vind ik die? Ga ik voor korte opdrachten of langdurige projecten?

Begeleiding met VDAB cheques

Wie vragen heeft over starten als freelancer, kan hiervoor begeleiding volgen met VDAB loopbaancheques omdat de overheid het zelfstandig ondernemer meer en meer stimuleert.

Dit betekent dat je tot 7 uur persoonlijke begeleiding krijgt aan een zeer sterk verlaagd tarief van slechts 10 euro per uur in plaats van 135 euro per uur. Je vraagt de cheques via de website van de VDAB. Je klikt dan bovenaan op mijn loopbaan. Je betaalt ook aan VDAB en je bezorgt daarna de loopbaancheque aan Algida Loopbaanbegeleiding.

Nadat je de loopbaancheque ontvangen hebt, komen we 4 tot 7 uur samen. 

Google Reviews

Lees hier of op Google Review zelf wat eerdere deelnemers van mijn aanpak vinden. Met een score 4,7 op 5 is Algida bij de beste uit Antwerpen centrum

  5 star review  Ik ken Michel nu al enkele jaren, en inmiddels is Michel uitgegroeid tot een echte sparringpartner waar ik elke maand graag één of twee uur mee mijn business maar ook mijn privé mee overloop Dat geeft soms heel verrassende inzichten, ik hoop dat we nog lang kunnen sparren samen. Merci Michel !

  thumb Peter Kuipers

  5 star review  Enkele maanden geleden ben ik gestart met mijn loopbaanbegeleiding bij Michel. We hadden meteen een goede klik en Michel heeft mij sindsdien SUPER geholpen omtrent mijn loopbaan met tips, adviezen, concrete stappen uit te werken, etc. Michel zijn jarenlange ervaring en expertise hebben mij enorm vooruit geholpen en daar ben ik hem heel dankbaar voor. Nogmaals bedankt Michel! ☺️

  thumb Stefanie Walraven

  5 star review  Michel is een enorme hulp. Door gerichte vraagstelling heb ik mijn eigen valkuilen leren kennen. Ook mede door zijn ervaring heb ik orde in de chaos kunnen scheppen en een gericht actieplan kunnen opzetten. Met dit inzicht, sta ik nu reeds een heel stuk verder. Kortom, een zeer positieve ervaring en een echte aanrader!

  thumb Anne De Wulf

  5 star review  Blij dat ik loopbaanbegeleiding volgde bij Michel. Met een andere kijk op vacatures en het maken van mijn CV ben ik heel wat wijzer geworden. Soms confronterend, maar steeds een eye-opener waar je iets mee bent. Ik durf nu meer aan op een sollicitatiegesprek en "verkoop" mezelf ook op een open en eerlijke manier. Zeker een aanrader als je vragen hebt rond je loopbaan.

  thumb Kristine Massez

Doe voor jezelf de oefening wat freelancen voor jou kan betekenen

Droom je er van om freelancer te worden? Doe dan samen met mij de oefening op financieel, fiscaal, marketing en persoonlijk vlak.

Het wordt voor jou daarna zoveel makkelijker om een gefundeerde beslissing te nemen.

Je kunt de begeleiding spreiden over 2 tot 8 weken. Begeleiding op maat dus met blijvende hulp gedurende 6 maanden achteraf.

Ja, ik wil nagaan of freelancen iets voor mij kan zijn

Ik wil starten met een gratis adviesgesprek.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar top