Zo geef jij je zelf meer 10 op 10

Als we vragen hoeveel punten men geeft aan iets, dan horen we vaak 8 op 10. Men bedoelt dan eigenlijk dat het wel goed was. Meestal is er op de dienst of het product niets op aan te merken maar toch geven we geen 10 op 10, want 10 op 10 dat kan zogezegd niet. Het kan altijd beter, zo leerden we op school, toch?

Toch is jezelf meer 10 op 10 kunnen geven super belangrijk bij sollicitaties en een positieve mindset. Want als jij niet over jezelf stoeft, dan verwacht je van de personeelsverantwoordelijke dat hij jouw competenties tijdens een gesprek van een uur vindt. Maak het die recruteerder niet zo moeilijk, bereid je daarom goed voor.

Puntentelling van school beïnvloedt onze zienswijze

Op school krijgen we punten voor het rapport op basis van vragen op toetsen en examens waar het antwoord juist of fout was.

De puntentelling is meetbaar waardoor ze als eerlijk wordt ervaren. Het nadeel van deze puntentelling is dat we vandaag vaak te streng zijn. Als we een rapport krijgen waarbij 10 vakken beoordeeld werden waarvan 9 vakken qua punten een voldoende krijgen en 1 vak met een onvoldoende, dan ligt de nadruk nog al te vaak op dat ene vak met een onvoldoende.

Puntentelling bij wedstrijden

Bij wedstijden zoals Eurosong geven we graag punten. Hier betekent het punten geven liedjes vergelijken op basis van onze subjectieve indrukken.

Puntentelling in het leven

In het leven is het geen wedstrijd. Bij vragen over het leven gaat het vaak niet om goed of fout. Iedereen kijkt op zijn manier naar het leven door zijn eigen ervaring, inzichten en achtergrond.

Wat mis je als je minder dan 10 punten geeft?

Wie voor een maaltijd op restaurant 7  punten op 10 geven, zou eigenlijk moeten kunnen benoemen wat men mist. Wat kan men beter of anders doen opdat de kok in toekomst 10 punten krijgt? Kortom: welk leermoment of advies zou jij het restaurant geven om te groeien?

Als men dit niet kan, dan was het goed genoeg en mag je in alle eer en geweten een dikke 10 geven.

Een dikke 10 voor jou

Ook voor onszelf zijn we vaak te streng voor onszelf. Hoeveel punten geef jij jezelf vandaag voor je inzet op het werk, de kwaliteit van je werk, je vriendelijkheid, je moeder-zijn of papa-zijn, omdat de hond naar je luisterde, omdat de kinderen met minder morren op tijd in bed lagen,…?

Er ontbreekt niets aan jou

Wie de redenering omdraait, kan denken bij een 7 op 10. Wat ontbreekt er aan die persoon want er is geen 10 op 10. Aan jou ontbreekt meestal niets. Vaak is het genoeg zoals het nu is.

Stoefen over jezelf bij sollicitaties

Jezelf 10 op 10 durven geven is daarom ook belangrijk tijdens sollicitaties. Je krijgt ongetwijfeld de vraag wat je goed kunt of wat je sterke punten zijn. Daarom is het belangrijk dat je competenties kunt en durft benoemen.

Meestal staan we hier te weinig bij stil, onderschatten we onszelf op een aantal domeinen en overschatten we ons op andere vlakken. Sollicitaties komen dan totaal ongeloofwaardig over waardoor het vaak niet tot een aanwerving komt.

Op welke competenties geef jij jezelf een 10

Bewust op zoek gaan naar je competenties, voorbeelden aanhalen waaruit blijkt waarom jij jezelf hiervoor een tien op tien geeft, is daarom enorm belangrijk.

Wie dit moeilijk vindt, schakelt best de hulp van een loopbaanbegeleider in. Omdat de loopbaanbegeleider doorvraagt, gaat hij op zoek naar verborgen goede punten. Op basis van dingen die je vertelt, gaat de loopbaanbegeleider kunnen vertellen: je doet dat vandaag toch ook al? Op basis van dat voorbeeld blijkt dat je die competenties ook hebt terwijl de sollicitant zich daar eerst niet bewust van was.

Vier uur loopbaanbegeleiding bij Algida kan al met een loopbaancheque van de Vlaamse overheid. Je krijgt dan 4 uur persoonlijke begeleiding. Dit is ruim voldoende om je sterke en verborgen competenties te leren benoemen en overtuigend over te brengen. Zo vergroot je meteen je kansen tijdens het solliciteren.

 

Samen oefenen om de lat lager te leggen en je meer 10 op 10 te geven

Ik help je er graag bij via begeleiding. Met de loopbaancheque van de overheid heb je al 4 uur online of face to face begeleiding voor €11,25/u. Fantastisch toch, voor iets waar je heel je leven resultaat van hebt.

Vragen, bel Michel op 0486 329 020  of mail

Please enter your name.
Please enter a message.
Scroll naar boven