Wat je graag doet, kan je te veel energie kosten

Als mensen overwerkt zijn, dan krijgen ze vaak het advies: ga iets doen dat je leuk vindt. Doe een citytrip om te ontstressen, of ga met vrienden op café.

Vaak wordt vergeten dat iets doen dat je graag doet, heel vermoeiend kan zijn waardoor het ook veel energie kost. Om stress te vermijden, zoek je daarom beter iets waar je energie van krijgt in plaats van wat je graag doet.

Citytrip als lapmiddel

Een citytrip is fantastisch maar we denken: we zijn hier maar een keer, dus we moeten zoveel mogelijk zien. Het gevolg is dat we veel wandelen en lange dagen maken. De vliegreis op zich is vaak al vermoeiend.

De citytrip is daarom een lapmiddel. Van zodra je terug naar je werk gaat, komt die stress terug. Dit komt omdat de dieperliggende oorzaak van de stress blijft. Na twee dagen ervaar je daarom opnieuw druk.

Waar krijg je energie van?

Leg eens de nuance met waar krijg ik energie van. Wanneer voel je dat je batterijen opladen? Voorbeelden kunnen dan zijn dat je met de hond gaat wandelen, op je eentje op een terras een boek leest of gewoon wat wil lanterfanten.

Kijk ook eens naar wie jou energie geeft. Sommige mensen zijn van nature heel druk, zuigen je leeg of komen heel vermoeiend over. Andere mensen lijken de natuurlijke gave te hebben om je tot rust te brengen, dingen in perspectief te zetten of nieuwe inzichten te geven.

Burn-out aanpakken, stress verminderen of burn-out herval voorkomen

  1. Doe dingen waar je energie van krijgt. Dit kunnen totaal andere dingen zijn dan die je graag doet. Het graag doen, kan later komen.
  2. Blijf waakzaam over je energievreters. Dit zijn je valkuilen. Als je ze niet herkent, neem dan zo snel mogelijk een coach zoals Algida loopbaanbegeleiding onder de arm die je hierbij helpt. Meer dan de helft van wie overwerkt raakt, keert na 3 maanden ziekte niet meer naar zijn job terug.
  3. Ga op zoek naar je energiegevers en vreters voor je ziek thuis valt. Eens de batterij leeg is, heb je gedurende weken totaal geen energie om maar iets te doen. Vandaar dat tijdig beginnen noodzakelijk is. Het is jammer dat je je job verliest door werkstress terwijl het zover meestal niet hoeft te komen.
  4. Volg onze gratis webinars rond werkstress herkennen of het gratis webinar over worklife balance.
Scroll naar boven