Je hebt zoveel goesting om opnieuw te gaan werken maar je mag nog niet van de dokter. Hoe komt dat? Wat doe jij er aan?
Je voelt na enige tijd opnieuw volop de energie door je lijf stromen en je denkt... joepie. Eindelijk is het zover. Ik ben klaar om te gaan werken. Je bent enthousiast en blij. Tot je door je huisarts met je twee voeten op de grond wordt gezet want gaan werken is totaal nog niet aan de orde.
Dokter of psycholoog blijven je ziek schrijven terwijl jij echt wil werken
Dokters hebben een goede reden om je langer thuis te houden. De meeste mensen in burn-out doen hun job echt heel graag en willen daarom zo snel mogelijk opnieuw gaan werken. Ze ergeren zich doorgaans niet aan de jobinhoud maaar wel aan hun omgeving waardoor ze uitgeput raken.
Het gevaar van een te snelle terugkeer is burn-out herval. Een op 5 patiënten overkomt dit. Omdat die tweede burn-out dieper en duurt langer, is het zo belangrijk dat men eerst zo veel mogelijk herstelt.
Rem kapot door burn-out
"Ik noem dat je rem is kapot", zegt Michel Piedfort van Algida. "Het is niet omdat men zich niet langer moe voelt dat het lichaam niet meer moe is."
Daarom zal men in het begin van een burn-out behandeling focussen op rust vinden, zelfzorg en structuur maken. Leren luisteren naar je lichaam is daar een essentieel onderdeel van.
Wie in burn-out zit heeft immers jarenlang lichamelijke signalen van vermoeidheid genegeerd. Vaak omdat men de symptomen niet herkent of omdat men zich zo op zijn werk uitleeft. Men voelt zich dus echt niet moe. Die nuance leren maken tussen ik voel me moe en mijn lichaam is moe, is moeilijk en vergt daardoor tijd en oefening.
"Tijdens mijn sessies oefenen we erg op het herkennen van de signalen om dat burn-out herval door je werk te voorkomen", gaat Piedfort verder. "Een werkgever wil bij de werkhervatting immers vooral kunnen inschatten wat er veranderd is zodat hij op zijn werknemer kan blijven rekenen. Om deze reden is het dan ook belangrijk dat je dit zelf goed kunt duiden."
Verschil energievol thuis en op kantoor
Waar dokters en psychologen ook naar kijken is jouw beleving van die energie en enthousiasme. Burn-out patiënten overschatten zich in het begin. Wanneer zij thuis zijn, voelt alles OK aan omdat de lichamelijke klachten verdwijnen. Het is op dit moment dat men terug naar het werk wil gaan.
Daarna komt het tweede luik van de burn-out behandeling: de dieperliggende oorzaak van die burn-out ontdekken. Want als er op je werk na je burn-out niets verandert en je gewoon naar je job terugkeert, herval je sowieso. Die oorzaak ligt dieper dan 'het is de schuld van de baas of ik erger mij aan het management. Ook hier gaan burn-out patiënten begeleiding bij nodig hebben want op eigen houtje vindt men dit bijna nooit.
En dat maakt burn-out vaak zo moeilijk te begrijpen en te aanvaarden voor jezelf: je hebt wel de energie om thuis te functioneren maar je merkt nog niet dat je onvoldoende klaar bent om te werken.