De nieuwe forfaitaire kilometervergoeding stijgt van 0,4170 euro per kilometer naar 0,4280 euro per kilometer vanaf 1 juli 2023. Dat zegt de nieuwe omzendbrief van de fiscus. Zowel werknemers, freelancers als zelfstandigen hanteren dit bedrag voor beroepsmatige verplaatsingen in opdracht van hun werkgever of klant.
De stijging is het gevolg van de gestegen brandstofprijzen. De vergoeding geldt voor auto’s, motorfietsen en bromfietsen.
De maximale kilometervergoeding op jaarbasis die je als zelfstandige of werkgever mag uitkeren per individu is in principe 24.000 euro per jaar.
Hoe kun je de kilometervergoeding uitbetaald krijgen
Je boekhouder of werkgever heeft een document nodig waarop je de kilometervergoeding berekent.
Om discussies te vermijden, wordt aangeraden dat je bijhoudt wanneer je welke afstanden hebt afgelegd.
Op het document zet je de datum, de periode, het totaal aantal gereden kilometers, het totaal te betalen bedrag, je naam en je rekeningnummer.
Foefelen met kilometers
Het heeft geen zin om te foefelen met het aantal kilometers. Elke controleur kan makkelijk en snel via internet of een routeplanner nagaan hoeveel kilometers echt gereden worden.
Uiteraard kan het zijn dat je fout gereden bent of 2 of 3 kilometer bent moeten omrijden. Dit kan iedereen overkomen. Vermijd dat je systematisch elke keer overdrijft met het aanrekenen van de kilometers. Bij controle val je wellicht door de mand of de fiscus kan het teveel verwerpen.
Pas je kilometervergoeding 2023 op je onkostennota aan
Omdat de kilometervergoeding stijgt, pas je het bedrag best meteen aan. De reële kostprijs per kilometer ligt immers nog altijd ver boven de forfaitaire prijs. Het heeft daarom geen zin om te weinig aan te rekenen als het aanvaard wordt.
Heb jij stress van de file of iets anders?
Beantwoord hier de stresstest voor zelfstandigen. Je hoeft je mailadres niet in te geven om het antwoord te zien