Zet wie je bent of wat je zoekt in de header van je cv. Zo maak je de selectieverantwoordelijke direct duidelijk wat je wil. Dus je zet niet: CV Michel Piedfort of curriculum vitae Michel Piedfort maar bijvoorbeeld de functie waarvoor je solliciteert eventueel aangevuld met je naam. Bijvoorbeeld: CV Vertaler Nederlands Frans Michel Piedfort.
Het grootste voordeel is dat de recruiter iet hoeft te gaan zoeken wie je bent of wat je wil.
Gebruik de header
Deze info kun je zelfs in de header zetten. Bestaat je cv uit 2 pagina's dan staat dit meteen op alle pagina's.
Jij versus Tom Cruise
Stel je voor dat jij filmmaker bent en je zoekt een goede actie-acteur. Als je naam Tom Cruise is en je wil solliciteren voor deze een job, dan is het logisch dat hij zijn naam helemaal bovenaan zet. Heel de wereld kent Tom Cruise immers als actie-acteur.
Ga je met andere woorden solliciteren in een bedrijf waar de verantwoordelijke voor de selectie je persoonlijk kent, dan ga je jouw naam uiteraard wel uitspelen. Want dat is jullie gemeenschappelijke connectie.
Als niemand in het bedrijf je kent, dan biedt je naam zo hoog op de cv eigenlijk weinig toegevoegde waarde.
Je naam wordt gedubbelchecked
Hou er rekening mee dat je naam ook wordt ingegeven op Linkedin, Facebook of andere sociale media. Zo ziet het bedrijf meteen hoe gepassioneerd jij met je job verweven bent.
Zorg er daarom voor dat ook op Linkedin blijkt waar jij goed in bent. Solliciteer jij voor een job als administratief medewerker met goede kennis van Excel, like & share dan dingen over Excel. Ben je een kei in copywriting, like en share artikels met tips over copywriting bijvoorbeeld.
Wat wil jij dat HR achteraf over jou vertelt?
Heeft de persoonsverantwoordelijke achteraf begrepen dat jij de beste kandidaat bent? Vraag daarom altijd feedback.
- aan het begin van het gesprek kun je feedback vragen over wat hij onthouden heeft van je cv, wat hij interessant vond of waarom hij jou uitgenodigd heeft? Zelfs al krijg je de job niet, dan weet je toch wat in je cv opvalt want hij vertelt het aan jou.
- op het einde van het gesprek vraag je bijvoorbeeld wat hij meeneemt, wat er goed was of je vraagt: zijn er nog dingen die je verwacht had en nog niet aan bod zijn gekomen? Op het einde van het gesprek kun je onvolkomenheden nog rechttrekken. Eens je buiten bent, lukt dit niet meer. Door de feedback te vragen, verplicht je de recruiter om de chaos in zijn hoofd te structureren, samen te vatten en uit te spreken. Dit is wat hij onthoudt en ook doorvertelt.
Komt hetgeen wat de recruiter onthouden heeft van je cv of het sollicitatiegesprek overeen met wat jij wil, dan heb jij een goed gesprek gehad. Vertelt hij totaal andere dingen, wees dan mild voor jezelf want slechts 10% van wat mensen horen blijft hangen. Laten we daarom hopen dat dit juist die dingen zijn die jij wil dat men onthoudt.
Daarom is dubbelchecken zo belangrijk. Komen die dingen onvoldoende overeen, dan kun jij voor jezelf bepalen wat jij in de toekomst anders gaat zeggen zodat men jouw boodschap beter onthoudt.
Laten we samen je cv en sollicitaties voorbereiden
Twee personen zien en horen meer dan één. Laten we daarom je cv en sollicitatiegesprekken samen voorbereiden door te focussen op wat je goed kunt, graag doet en hoe je dit overbrengt naar de personeelsverantwoordelijke.
Hulp bij je cv en solliciteren
Met de loopbaancheque krijg je 4 uur persoonlijke begeleiding bij de opbouw van je cv of sollicitatiegesprek omdat we nadenken over wat je goed kunt, graag doet en hoe jouw profiel overeenkomt met de job.
Online begeleiding
- Cv overlopen & aanpassen
- Beter solliciteren
- Benoemen wat je goed kunt & graag doet
- Dubbelchecken of HR dit ook zo begrepen heeft
- 4 uur online begeleiding
- sessies van 2 uur
- Voor werknemers vanaf 7 jaar ervaring
- Je woont of werkt in Vlaanderen
- Data in onderling overleg
- Start na ontvangst loopbaancheque