Waarom is je naam en adres bovenaan je curriculum vitae zinloos?

voorbeeld foute cv

Hoezo? Je naam bovenaan je curriculum vitae zinloos? We hebben dat vroeger toch geleerd om je cv te beginnen met je persoonlijke gegevens?

Dat klopt. We horen altijd dat je cv begint met je persoonlijke gegevens zoals naam, adres, woonplaats, geboortedatum, geboorteplaats, rijbewijs en burgerlijke staat. Compleet zinloos omwille van deze 3 redenen.

Zet de belangrijkste informatie bovenaan

Je kunt je echter afvragen of je naam wel de allerbelangrijkste informatie van je cv is? Als je de cv bekijkt vanuit het standpunt van de werkgever, dan wil die vooral lezen wat jij als persoon te bieden heeft.

Je werkgever is in het begin veel minder geïnteresseerd waar en wanneer je geboren bent, dat je in Brussel woont en of je een rijbewijs hebt. Je nieuwe werkgever wil onmiddellijk zien dat jij die job kunt.

Jij versus Tom Cruise

Stel je voor dat jij filmmaker bent en je zoekt een goede actie-acteur. Als je naam Tom Cruise is en je wil solliciteren voor deze een job, dan is het logisch dat hij zijn naam helemaal bovenaan zet. Heel de wereld kent Tom Cruise immers als actie-acteur.

Ga je met andere woorden solliciteren in een bedrijf waar de verantwoordelijke voor de selectie je persoonlijk kent, dan ga je jouw naam uiteraard wel uitspelen. Want dat is jullie gemeenschappelijke connectie.

Als niemand in het bedrijf je kent, dan biedt je naam zo hoog op de cv geen enkele toegevoegde waarde.

 De 6 seconden regel

Een tweede argument om je naam wat lager op de cv te zetten, is de 6 seconden regel. Je cv krijgt amper 6 seconden aandacht. Als je persoonlijke gegevens dan helemaal bovenaan de cv staan, dan zijn er al 3 seconden weg. Terwijl je naam geen aankoopmotief is voor de nieuwe werkgever.

Tegelijk heb je in die eerste seconden nog niet gezegd waarom jij de ideale kandidaat voor de job bent.

 

Template cv’s beginnen ook met de persoonlijke gegevens

Zelfs template cv’s beginnen meestal met de persoonlijke gegevens hoewel hier meer en meer verandering in begint te komen.

Kies daarom eerder voor een template cv waar je die persoonlijke gegevens zelf kunt verplaatsen.

Maak je eigen template cv

Nog beter is om een eigen template cv te maken die niemand anders gebruikt. Zo kun je al aantonen dat je goed met computersoftware overweg kunt. Je kunt al een mooie template cv in Word maken. Bekijk de website van CV bijbel in Nederland eens en bouw een cv na.

Je contactgegevens zijn de call to action

Je naam, je mailadres en telefoonnummer zijn wel super belangrijk wanneer het bedrijf beslist om jou te contacteren. Doorgaans is dit op het einde van je cv of na je beroepservaring.

Zet daarom je contactgegevens onderaan elke pagina van je cv, bijvoorbeeld in de footer.

Nadenken over je cv

Tijdens de loopbaanbegeleiding gaan we uitvoerig in over wat je op je cv zet en waarom. Cv’s kunnen enorm verschillen in functie van je ervaring, competenties en wat je nieuwe werkgever zoekt.

🕶 Gratis 13 online jobtesten

Welk kleurtype ben jij, welke job past je, ben je een toffe collega, ben je perfectionist, stresstest, hoe functioneer jij,...

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons
privacybeleid.

Scroll naar boven