Vrijwilligerswerk en zingeving

vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk en zingeving? Wanneer past vrijwilligerswerk bij jou? Als jij het werk beu bent of in burn-out zit, is het dan een optie?

Als we denken aan zingeving of maatschappelijke bijdrage, denken we vaak aan vrijwilligerswerk of het goede doel. Daarom vind je hier populaire Vlaamse websites die vrijwilligerswerk aanbieden en waar jij jezelf kandidaat kunt stellen.

Websites met vrijwilligerswerk

Giveaday profileert zich meer als matchingwebsite tussen vrijwilligers en organisaties. Je kunt in de database vrijwilligerswerk bekijken én een profiel aanmaken zodat men jou ook kan contacteren.

Vrijwilligerswerk.be is een overheidsorganisatie die het vrijwilligerswerk in Vlaanderen bundelt op haar website. Er zijn bijna 5.000 vrijwilligersaanbiedingen.

Vrijwilligerswerk & wetgeving

Vrijwilligerswerk is werken voor een vzw. Tegenover jouw prestatie staat vaak geen of een minimale vergoeding. De vzw is verplicht om een verzekering voor je af te sluiten in geval van ongelukken tijdens het uitvoeren van je taken.

Belangrijk om te weten is dus dat je werkt binnen een wettelijk kader, dat je soms een vergoeding krijgt en je hebt recht op begeleiding.

Opgelet: het is niet omdat je gratis werkt, dat het ook vrijblijvend is. Vrijblijvend betekent dat je komt als je goesting hebt. Dat is niet de bedoeling. De organisatie rekent immers op jou.

Soorten vrijwilligerswerk

vrijwilligerswerk met dieren

Er is altijd een organisatie die jou als vrijwilliger kan inzetten. Ga daarom op voorhand na wat jij van vrijwilligerswerk wil doen? Hoe wil jij de wereld mooier maken? Wat wil jij betekenen?

"Het helpt jou tegelijk om jouw eigen carrièrepad duidelijker te maken", zegt Michel Piedfort jobcoach bij Algida.be

Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk voor mensen met een beperking, in woon & zorgcentra, vrijwilligerswerk met dieren, vrijwilligerswerk in het buitenland of met kinderen in armoede, lesgeven, telefonische opvang aan mensen in nood of speelpleinwerking, ...

Egoïsme & vrijwilligerswerk

Uiteraard willen we graag bijdragen aan een mooiere samenleving maar dat betekent niet dat jij dat zo maar moet doen. Je kunt niet alles doen of voor iedereen goed doen.

Hou altijd in het achterhoofd: wil ik dit ook? Wanneer voelt het als een verplichting? Krijg ik er energie van? Doe ik het graag? Hoe voel jij je in de groep en kun jij als mens groeien?

Alleen dan krijgt jouw inzet als vrijwilliger een duurzaam karakter en hou jij het vol. Eén keer vrijwilligerswerk doen is mooi. Je blijvend inzetten is beter. En dan heb je écht iets nodig dat met jouw verbonden is.

Lid van Vlaamse coaching centra

Krijg van jobcoach Michel 4 uur begeleiding voor €10,25/u met de loopbaancheque

Scroll naar boven