Ken je het gevoel? Je hebt veel tijd aan je cv besteed, je vindt van jezelf dat je een zeer goede motivatiebrief geschreven hebt en je mag toch niet op sollicitatiegesprek? Hoe kan dat nu? We overlopen voor jou 10 redenen waarom je niet op sollicitatiegesprek mag
Je cv onderscheidt je amper van de massa
Het bedrijf ziet in jou onvoldoende het verschil met andere kandidaten. Waarschijnlijk is het voor jou moeilijker om de juiste competenties te benoemen, vind je het aankoopmotief van het bedrijf niet of staat je cv vol vage termen zoals gemotiveerd, flexibel en dynamisch
Je valt op omwille van verkeerde redenen
Je legt onvoldoende de link tussen wat men zoekt en wat je biedt. Zelfs al ben je geschikt, je gebruikt niet de juiste woorden om de nieuwe werkgever hiervan te overtuigen.
Te veel spelfouten
Zelfs al solliciteer je voor een job waar je nooit iets hoeft neer te schrijven, spelfouten kunnen enorm storen. Laat daarom altijd je cv of motivatiebrief nalezen.
Je volgt niet alle instructies uit de vacature
In sommige vacatures staat vermeld hoe er gesolliciteerd moet worden. Bij de ene vacature staat er uitdrukkelijk vermeld dat een sollicitatiebrief nodig is. Bij een andere vacature staat bijvoorbeeld een referentienummer. Nog andere bedrijven aanvaarden alleen online reacties via een door hen bepaald formulier.
Recruiter moeten te veel zoeken
Je cv is te weinig overzichtelijk, de recruiter kan moeilijk achterhalen wat de boodschap van je cv is, welke ervaring je hebt of waarom hij best voor jou kiest.
Jouw ervaring komt niet overeen met de functie waarvoor je solliciteert
Dit is best een moeilijke oefening voor wie een andere job zoekt in een andere sector. Heb je onvoldoende ervaring in je beroepsleven, probeer dan de ervaring te zoeken in je privé om zo de link te leggen. Zet in op de gevraagde softskills als je hardskills minder aansluiten. Laat je hierin desnoods bijstaan door een loopbaanbegeleider of jobcoach.
Onverklaarbare gaten in je cv
Zelfs al ben je ziek geweest, zat je thuis met burn-out, was je werkloos of ging je op wereldreis, ook dat mag je in je cv vermelden. Een gat in je cv hoeft niet erg te zijn. Benoem deze periode en vertel wat je hier uit geleerd hebt. Welke ervaring neem je hieruit mee die voor de nieuwe werkgever vandaag waardevol is.
Bijvoorbeeld. tijdens mijn sabbatjaar ben ik op zoek gegaan wat ik nu echt graag doe en wil doen. Uw vacature sluit daar mooi op aan. Je vult dan aan met een voorbeeld dat de koppeling maakt tussen wat men zoekt en wat jij kunt bieden. Hou de uitleg kort en bondig.
Je benadrukt onvoldoende wat je bereikt hebt
Bedrijven zoeken sollicitanten die trots op hun werk zijn en er mee durven uitpakken. Daarom komt regelmatig de vraag: wat heb je bereikt, wat heb je gerealiseerd of waar ben je trots op. Vermeld je realisaties ook al in je cv. Wees niet te bescheiden. Durf te stoefen.
Er is geen link tussen je motivatiebrief, de cv en vacature aan
Ik noem dit je eigen ervaring koppelen aan wat het bedrijf zoekt. In de cv vertrekken we vaak vanuit de ik-gedachte. Probeer te denken van uit de gedachte: wat zoekt het bedrijf? Wat is het aankoopmotief voor dit bedrijf?
Vandaag de dag krijgt de gepersonaliseerde cv voorrang op de standaard cv die je naar alle bedrijven verstuurt.
Je online aanwezigheid doet wenkbrauwen fronsen
Hoewel het in principe verboden is om de tijdlijn van je Facebook, Twitter of Tiktok te checken, toch doen heel wat recruiters het. Wees daarom altijd voorzichtig met de boodschappen die je op sociale media plaatst en deelt.
Wat voor jou onschuldig bedoeld kan zijn, kan voor een bedrijf storend overkomen. Denk bijvoorbeeld aan politieke uitlatingen, negatieve commentaren op godsdienst, discriminerende opmerkingen, enzovoort.