Waardentest : welke waarden zijn voor jou belangrijk

Wat vind jij nu echt belangrijk in je job en in je leven? Welke waarden komen overeen met wat je denkt en hoe jij je voelt? Deze waardentest helpt je daarbij. Waarden zijn de uitgangspunten van waaruit je als persoon handelt.

De waardentest toont wat jij het belangrijkste vindt

In sollicitatiegesprekken en loopbaangesprekken krijg je ongetwijfeld de vraag wat voor jou belangrijk is.

Als je dan binnen de 10 seconden een antwoord uit je mouw moet schudden, dan kunnen deze vragen heel intimiderend overkomen.

Test jouw waarden

In de test staan al heel wat waarden om uit te kiezen. In een eerste fase kies je 10 tot 15 waarden die bij je passen.

Het tweede deel van de test vraagt je om uit je gekozen waarden de belangrijkste te kiezen. Zo krijg je op een makkelijke manier je eigen top 5 van waarden.

waardentest starten

 

 

Bespreking van je waarden

Zeggen wat je waarden zijn is één ding. Uitleggen waarom deze waarden belangrijk zijn en hoe je tot deze beslissing gekomen bent is het tweede luik van de oefening.

Tijdens de loopbaanbegeleiding gaan we hier dieper op in.

  • Als vrijheid voor jou belangrijk is, dan ga je wellicht vrije dagen meer voorop stellen dan loon.
  • Als welvaart (geld) belangrijk is, dan ga je anders onderhandelen over je salaris. Je werkgever weet dan dat hij jou kan motiveren door beloftes naar de toekomst te doen in verband met je promotie of salaris.
  • Als zekerheid belangrijk is, dan ga je alles doen om je job te houden. Je werkgever kan  hieruit afleiden dan je honkvast bent of dat je makkelijker een kwartier overuren doet.
  • Als je gezin als belangrijke waarden opgeeft, dan weet je werkgever dat je op wellicht zondag niet wil komen.

Val niet door de mand

Achter deze waarden zit dus veel meer dan je denkt. De test doe je op twee minuten maar op basis van de antwoorden, val je bij een gehaaide recruiter snel door de mand.

Als je zelfontplooiing hoog rangschikt en je kunt daarna niets vertellen over de workshops, cursussen, opleidingen die je gevolgd hebt of boeken die je onlangs gelezen hebt, dan komt dit niet geloofwaardig over.

Start hier de

waardentest

 

Scroll naar boven