piekeren

Stoppen met piekeren

Piekeren over je werk, thuis of 's nachts. Ook dat is werken. Het geeft je enorm veel stress en wie wakker ligt, staat daarna moe op. Daarom is piekeren één van de meest stresserende bezigheden. Het is daarom belangrijk dat je piekeren in de hand kunt houden.

Aspecten van piekeren

  1. De gedachte op zich
  2. Het zoeken naar een oplossing
  3. De reden waarom jij piekert
  4. Praten

Wat kun je allemaal extra doen als jij stopt met piekeren?

Hoeveel tijd komt er bij je vrij als je minder piekert? Aan wie kun jij dan meer tijd geven en welke gevolgen zou dat hebben voor jou of je omgeving? Wil je van piekeren af geraken, wij helpen je graag.

Waar pieker jij over?

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.

De piekergedachte

Met piekeren op zich is niets mis. Het hoort bij je normale hersenactiviteit. Je hersenen zijn immers gemaakt om continu informatie te verwerken en verbindingen te maken. Vaak gebeurt dit onbewust.

Piekeren wordt wél een probleem als jij er last van krijgt. Je zit dan vooral te denken en bent afwezig omdat je in gedachten verzonken zit. Hierdoor vind je geen rust of spendeer je minder tijd aan andere leuke dingen. Stel je even voor leuks je allemaal kunt doen, mocht je niet zoveel piekeren?

De eerste stap: aanvaard dat piekeren alleen maar gedachten zijn die komen en gaan. Je hoeft daar niets mee te doen. Piekeren is binnen je oude vertrouwde denken geen oplossingen vinden die werken. De oplossingen die dus vroeger succesvol waren helpen nu niet.

trek het je niet aan

Duw de piekergedachte weg

In de eerste stap probeer je de piekergedachte in je hoofd weg te duwen. Zorg er voor dat je even niet aan dat probleem denkt. Er zijn hier tientallen manieren voor.

Eén van de manieren is focussen op je ademhaling door yoga te doen, te hummen, aan leukere dingen denken of je focus richten op wat er nu rondom jou gebeurt.

Bij het hummen adem je in en luidop uit terwijl je telkens hum zegt. Je bent zo bezig met ademen dat je piekergedachten verdwijnen. Als je dagelijks 2 uur piekert en je kunt door te hummen het piekeren tijdelijk doorbreken dan ben je al op de goede weg want de gedachte is even weg waardoor jij je hoofd leeg maakt voor rust. Maar je probleem is nog niet opgelost, dat komt later.

Tijdens onze online begeleidingen krijg je nog tal van andere mogelijkheden om die piekergedachten weg te duwen.

piekeren

3. Een piekermoment inlassen

starten als freelance copywriter

Sta jezelf toe dat je elke dag mag piekeren maar alleen op momenten wanneer jij dat wil. Zo train je je brein om het piekeren te beperken tot bepaalde momenten. Neem daarom een vast piekermoment per dag (bijvoorbeeld elke dag om 20 uur, of 3 keer per dag).

Stel daarvoor ook altijd een vaste tijd in. Bijvoorbeeld telkens 15, 20 of 30 minuten. Ga ook altijd op dezelfde plaats zitten. Zo wordt het piekeren meer een vast ritueel van de dag dan iets dat er te pas en te onpas tussenkomt.

Schrijf je piekergedachten uit en bekijk zowel de mogelijkheden met voordelen en nadelen. Zo train je jezelf om de chaos in je hoofd te ordenen en structureren. Door het uitschrijven van de gedachten, ga je letterlijk vertragen. Tegelijk lees je alles na en prent je het opnieuw in. Dat geeft jezelf overzicht en kun je makkelijker daarna een beslissing nemen wat je gaat doen.

Waarom pieker jij echt?

Pieker jij omdat je de lat voor jezelf te hoog legt, goed wil doen, anderen wil helpen, zelfvertrouwen mist, verwachtingen hebt die niet uitkomen, zet je te grote stappen .... dan heb je ook werk aan jezelf.

Zoek het leermoment bij jezelf. Stel jezelf de vraag: wie of wat kan mij helpen om mijn vraag op te lossen? Hoe kan ik dit euvel in de toekomst vermijden? Vind je het antwoord niet, schakel Algida dan in voor een gesprek zodat jij er wél uit geraakt. Het eerste gesprek is trouwens gratis.

Weet je niet waarom je het antwoord niet vindt, ook dan helpt een gesprek. Door de vragen die we stellen, ga je immers nadenken en de chaos in je hoofd verwoorden. Door de feedback ga je dingen ook helderder zien en valt de euro sneller zodat je daarna makkelijker beslissingen kunt nemen.

kleine pasjes zetten - ladder

Praten met een piekercoach

burn-outcoach Michel Piedfort Algida loopbaanbegeleiding

Piekeren betekent dat jij binnen je oude vertrouwde denken de oplossing niet vindt. Je mag nog uren blijven zoeken, het internet afschuimen of boeken lezen, ... door je ervaringen en oogkleppen blijft alles zoals het is. Tenzij je eens praat met een buitenstaander die je helpt om dingen anders te bekijken.

Daarom helpt loopbaanbegeleiding om te stoppen met piekeren omdat wij als professionals getraind zijn om dat denkpatroon of belemmerende gedachten te doorbreken.

Vertel mij dus gerust waar jij over piekert en ik vertel jou hoe je dat denkpatroon doorbreekt.

Michel Piedfort
Piekercoach & loopbaanbegeleider

Dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan

Want hoe doe je dat dan? Geraak jij er alleen niet uit, schakel ons dan in als hulplijn.

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.

🕶 Gratis 13 online testen

Welk kleurtype ben jij, welke job past je, ben je een toffe collega, ben je perfectionist, stresstest, hoe functioneer jij,...

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons
privacybeleid.

Scroll naar boven