Wat ik heb het te druk echt betekent

Ik heb het te druk, ik heb geen tijd. Het is een van de meest gebruikte excuses om iets niet te doen of dingen uit te stellen. Maar wat betekent ik heb het te druk echt?

Jij bent niet belangrijk genoeg

Hoewel we het excuus vaak als iets onschuldigs bedoelen, is de achterliggende boodschap heel hard: jij bent voor mij niet belangrijk genoeg. Ik wil hier geen tijd voor maken.

Je maakt tijd voor wat jij belangrijk vindt

Uiteraard heb je andere dingen te doen. Een dag heeft 24 uur en die is op zich al goed gevuld. Ook al is dit met lekker luieren op de bank.

Maar uiteindelijk kun jij elke dag kiezen wat je wel of niet doet. Je kunt kiezen waar jij tijd voor wil maken.

  • Stel je bent op het werk en je krijgt een telefoon dat je kind in het ziekenhuis opgenomen is. Op dat moment zal jij ervoor kiezen om naar het ziekenhuis te gaan.
  • Toen mijn moeder in het ziekenhuis lag, had ik ineens elke dag tijd om 3 uur naast haar te zitten. Ik kon ineens probleemloos alle andere zogezegd belangrijke afspraken annuleren of verzetten.
  • Als je morgen de liefde van je leven ontmoet, ben je bereid om gans je planning overhoop te gooien om extra tijd met deze persoon door te brengen.

Ja maar, dat is anders

Helaas, dat is het niet. Hou voor jezelf eens bij hoe vaak jij het excuus ‘ik heb geen tijd’ gebruikt terwijl jij eigenlijk wil zeggen: ‘ik heb daar geen goesting voor’, ‘dat wil ik niet’.

Draai de rollen ook eens om

Ga tegelijk ook eens na hoe vaak iemand tegen jou zegt: ik heb het te druk? Ook dat betekent: jij bent niet belangrijk genoeg voor mij. Ik wil voor jou geen tijd maken. Eens je dit opmerkt, zie je het leven totaal door een andere bril. En ga jij jouw eigen prioriteiten anders invullen.

Het zal jou helpen om meer voor jezelf te kiezen.

Afspraken verzetten of niet nakomen

In het verlengde hiervan kun je eens nagaan hoe vaak iemand bij jou een afspraak verzet. Ik wil onze afspraak verzetten want …. Ook hier geldt: ik heb voor jou geen tijd gemaakt. Ik heb gekozen om iets anders te doen. Stel jezelf dan eens de vraag hoe belangrijk dit gesprek was.

Tegelijk zegt het iets over de motivatie of het planningsvermogen van mensen wanneer zij afspraken dienen te verzetten.

Een beetje begrip graag

Wie de andere confronteert, krijgt wel eens het verwijt om weinig begripvol te zijn. Iedereen begrijpt de situatie. Het is ongetwijfeld heel erg. Maar als begripvol betekent dat jij je eigen vrijheid dient in te beperken of je eigen agenda moet omgooien, dan mag je gerust weerstand bieden.

Mensen zullen begrijpen dat je het moeilijk vindt om te kiezen en daarbij iemand teleur te stellen. Tegelijk mag je niet verwachten dat mensen je gedrag goedkeuren dat je eerder gemaakte afspraken annuleert.

Ik heb het echt druk, wat dan?

Hou voor jezelf de regel aan: ik verzet geen afspraken. Je kunt perfect zeggen: 'ik heb op deze nieuwe datum al andere afspraken die ik echt niet wil verzetten.'

In plaats van het excuus te gebruiken van ik heb het te druk en je wil best wel afspreken of je verplichting nakomen, maak dan meteen een engagement. Dat verzacht maar zelfs dan komt het bij de andere partij niet goed over. Zeker als dit een patroon wordt.

Scroll naar boven