Ongelukkig op je werk? Gewoon van job veranderen lost je probleem maar tijdelijk op

Wie ongelukkig is in zijn job en gewoon verandert, kan een foute beslissing nemen. Onderzoek daarom eerst waarom je ongelukkig bent. Ligt het echt wel aan de baas, je collega of structuur van het bedrijf? Of zit het dieper?

Ik vond dat mijn baas mij niet begreep en ergerde mij aan mijn collega's. Maar eigenlijk was ik jaloers op collega's die wel kansen kregen, ik voelde mij tekort gedaan omdat mijn baas het tofste werk niet aan mij gaf. Toen ik dit begon te onderzoeken waarom dit kwam, ben ik aan mezelf gaan werken. En van daarna ging het beter.

Heb jij je vandaag al aan iets geërgerd? Waar heb jij je vandaag al aan gestoord?

Ik dacht vroeger dat ik me bijna nooit ergerde tot iemand mij er attent op maakte. Ik schrok enorm. De basis van mijn ongeluksgevoel op het werk waren ergernissen en frustraties.

Ik stoorde me aan zo veel. Mijn baas die me niet begreep. Ik vond mijn collega’s strevers of lui. Mijn job was op een paar puntjes na best OK maar in zo’n omgeving wilde ik niet blijven werken.

Toen ik later pijn in mijn nek en schouders kreeg, zag ik vooral een bevestiging van de negatieve sfeer  in het bedrijf. En ik besloot van job te veranderen.

Van job veranderen om je problemen te ontlopen, is geen goed idee

Ik had destijds beter eerst mijn ergernissen opgezocht en aangepakt. Van job veranderen is één van de oplossingen.

Van job veranderen is ook de moeilijke weg want wie zoekt nu graag naar een nieuwe werkgever, een nieuwe structuur en vertelt graag tien keer opnieuw zijn verhaal?

Van job veranderen die je eigenlijk wel goed kunt, is dat wel een goed idee. Hoe kan ik toch overleven in een job met een structuur die me minder ligt?

Waarom geeft mijn baas mij geen kansen?

Wat ik vroeger niet zag, was dat ik mezelf klein maakte. Ik voelde me niet goed genoeg en kwam onvoldoende op voor mezelf waardoor ik onzichtbaar werd.

Dat was een van de redenen waarom ik minder kansen dan mijn collega’s kreeg. Ik kon veel meer maar mijn bazen zagen het gewoon niet.

Ik ben me daarna uit pure interesse meer gaan verdiepen in al die ergernissen op het werk. Er zijn er honderden. En ze beperkten me allemaal. Ze zorgen er voor dat mijn baas en mijn collega’s het beste in mij niet zagen.

Ik kan wel veel meer. Ik ben wel iets waard

Om meer kansen op mijn werk te krijgen, besefte ik gaandeweg dat van job veranderen niet voldoende is. Ik heb toen besloten om eerst aan mezelf te werken.

Hoe kon ik er voor zorgen dat mensen wel in mij geloofden? Dat bazen mij wel kansen geven? Dat collega’s mij wel meer waardeerden?

Het leuke was te ervaren dat ik het overgrote deel van mijn problemen vrij eenvoudig kon oplossen en dat zij mij op korte termijn resultaten gaven.

Vandaag moet ik wel alert blijven dat ik niet in de oude valkuilen trap. Dan denk ik: Michel, niet asociaal zijn, Michel zeg wat je denkt, Michel beter onderstrepen wat jij vandaag hier voor positief werk gedaan hebt, …. En ik vind de kracht om er toch iets aan te doen.

Dankzij mijn zicht op de ergernissen en door ze aan te pakken, sta ik nu totaal anders in het leven. Ik heb daarna nog jaren zeer fijne momenten met mijn collega’s en leidinggevenden beleefd.

Ook jij bent meer waard. Er zijn ook voor jou veel meer jobs die je kunt doen

Als jij je vandaag ongelukkig voelt, dan is de kans zeer groot dat ook jij je onbewust aan veel meer dingen ergert dan je denkt.

Daarom ben ik net loopbaanbegeleider geworden omdat ik dan mensen kan helpen ontdekken waar ze zich aan storen, deze ergernissen te benoemen en aan te pakken.

Bij mij was er één zaligmakende oplossing maar een mix van oorzaken en oplossingen waardoor ik me veel beter ging voelen.

Ook bij de andere mensen die ik begeleid heb, heb ik dit gezien. Het kan zijn dat men later alsnog beslist om van job te veranderen. Men verlaat dan zijn job vanuit een positief gevoel in plaats van uit een frustratie. Het solliciteren verloopt daarom daarna veel makkelijker.

Ook toepasbaar op je privé-leven

Daarna ben ik ook mijn ergernissen in mijn privé-leven onder handen gaan nemen via dezelfde principes. Ik sta nu veel sterker in het leven. Ik leg mijn hoop niet langer op mogelijk toekomstige twijfelachtige gebeurtenissen (hopelijk is mijn nieuwe baas wel meer begripvol), ik hak zelf makkelijker knopen door zonder schuldgevoel.

Ik ben Michel Piedfort, je loopbaanbegeleider bij Algida. Ik promoot het welzijn op het werk en in de privé-sfeer.

 

Scroll naar boven