Wat is het beste? Een functionele cv of een chronologische cv? Laten we de twee even nader bekijken en we zetten de voordelen en nadelen van elk op een rij.
Wat is een chronologische cv
In een chronologische cv geef je weer wat jouw ervaring en competenties zijn in een chronologische volgorde.
De nadruk ligt hier op de tijd. Meestal wordt er gekozen om de recentste ervaring helemaal bovenaan te zetten. De ervaring die het langst geleden is, komt dan onderaan de lijst te staan.
De chronologische cv vertrekt meer vanuit jezelf, wat is jouw ervaring in het algemeen. De chronologische cv maak je vaak 1 keer en je gebruikt hem voor meerdere vacatures. Deze cv is daarom aangewezen als je hem naar wervings- en selectiekantoren stuurt en je niet op voorhand weet bij wie je cv terecht gaat komen.
Wat is een functionele cv
In een functioneel cv belicht je jouw capaciteiten in functie van de vereisten die vermeld staan in de vacature.
Deze cv vertrekt dus meer vanuit de wensen van de nieuwe werkgever. In een functioneel cv is het perfect mogelijk dat je minder relevante ervaring weg laat.
Wat is de voorkeur van werkgevers: de functionele cv of chronologische cv?
De voorkeur van bedrijven ligt vandaag meer op de functionele cv omdat recruiters dan de link zien tussen jouw ervaring en wat zij zoeken.
Het maken van een functionele cv vergt veel meer tijd omdat je deze cv voor elk bedrijf apart opstelt.
En wat met je Linkedin cv?
Je cv op Linkedin is eerder een chronologische cv. Het is een standaard template die je meestal niet voor elke vacature gaat aanpassen.
Omdat bedrijven vaak ook op je Linkedin gaan kijken, zorg je er best voor dat de gelijkenissen tussen je Linkedin cv en je functionele cv.
Hoe leg je linken tussen jouw ervaring en wat een bedrijf zoekt?
"We ervaren elke week opnieuw hoe moeilijk het is om een functionele cv op te stellen", zegt loopbaanbegeleider Michel Piedfort. "Het is zeer makkelijk om een cv te maken vanuit de ik-vorm. Maar het koppelen van jouw ervaring naar wat het bedrijf zoekt om zo je kansen op een gesprek te vergroten, dat worstelen veel mensen mee.
Het probleem stelt zich vooral wanneer je op het eerste gezicht maar aan een beperkt aantal selectievoorwaarden voldoet. Tijdens de loopbaanbegeleiding en onze webinars gaan we daarom hier dieper op in zodat je het makkelijker wordt.