Nooit gedacht dat ik na mijn burn-out nog fulltime zou werken

Een nieuwe toffe job, nieuwe vrienden en een lievere hond. Al bij al was het resultaat van de burn-out van Kim positief. Tijdens haar burn-out geloofde Kim totaal niet dat ze ooit nog fulltime kon werken of nieuwe vrienden vinden.

Mama stop met huilen, jij en wij gaan daar aan kapot

“Ik wist niet dat ik zoveel gehuild heb in de aanloop naar mijn burn-out en tijdens mijn burn-out”, begint Kim haar verhaal.

“Maar als je dochter van twaalf smeekt om te stoppen met huilen, dat komt echt binnen. Dan ga je nadenken. Is het echt zo erg?” Mijn dochter opende mijn ogen dat het zo niet verder kon. “Je gaat er aan kapot mama en wij ook.”

Kim heeft zelf pas achteraf begrepen hoeveel stress ze haar kinderen heeft opgelegd voor en tijdens haar burn-out. Ze deed alles met de beste bedoelingen voor haar gezin maar zag niet hoe fout ze bezig was.

Ook de hond werd agressief

Toen Kim zich enkele dagen voor haar burn-out klaar maakte voor de dagelijkse wandeling met haar hond viel die haar elke keer aan. Hij knapte naar haar. Het werd zo erg dat ze niet meer durfde om haar hond op de speelwei los te laten lopen want ze dacht dat ze een gevaarlijk beest had.

Toen ze een paar weken met burn-out thuis was, merkte ze op dat het bijtgedrag bij haar hond verdween. Nu is ze er van overtuigd dat de hond haar stress aanvoelde en daarom liever niet in haar buurt was. “Zelfs dieren verwittigden mij en dan nog bleef ik stekeblind”, zegt Kim.

Zondagavond was verschrikkelijk want morgen is het maandag

Kim werkte negen jaar als monitor in een beschutte werkplaats. Het was fysiek en emotioneel een zware job met dagelijks strikte deadlines. Ze werkte lange dagen en zelfs in het weekend. Ze liet zelfs sociale activiteiten staan omwille van haar job.

“Mijn hersenen hadden me zelfs wijs gemaakt dat het zaterdag in plaats van zondag was. Toen mijn man me vertelde dat het toch zondag was, ben ik beginnen huilen. Die maandag op het werk huilde ik nog. Toen heeft mijn werkgever me terug naar huis gestuurd. Ik ben nooit meer terug gegaan.”

Mijn werk was alles

Kim werkt vandaag fulltime met een vast contract in een ander bedrijf in een totaal andere functie. Ze werkt nu bij een OMCW en helpt daar mensen verder. Dit geeft haar een fantastisch gevoel.

Na haar burn-out heeft ze medisch ontslag gevraagd en gekregen. Ze was twintig maanden thuis.

Bij haar vorige werkgever heeft Kim meermaals gemeld dat ze de werkdruk niet meer aan kon. Haar baas had hier geen oren naar en deed niets.

Ze deed haar vorige job zeer graag en ze was er zeer goed in. Maar Kim had een rare kronkel in haar hersenen gekregen. Ze kon het werk zo goed dat het haar motiveerde om meer en harder te werken. Ze begon ’s ook avonds en in het weekend thuis door te werken. Haar werk werd alles.

Ze dacht: “ik ga werken voor de kinderen om extra geld binnen te brengen. Dan hebben ze niets tekort.” Kim zag echter niet dat haar kinderen vooral liefde tekort kwamen en dat zij eigenlijk niet naar meer geld vroegen.

Ik ben wel iets waard

Haar huisdokter was erg begripvol. Hij begreep meteen dat ze ziek was en professionele hulp nodig had. Kim ging een half jaar in dagopname in een psychiatrisch ziekenhuis.

“Die hulpverleners hebben me opnieuw in mezelf doen geloven, ik ben wel iets waard, ik kan wel iets. Ze hebben me doen inzien dat ik veel meer kon dan ik dacht. Ze hebben ook mijn eigenwaarde terug gegeven.”

Dankzij die therapie is haar leven veranderd en heeft ze terug plezier in het leven. Kim is opnieuw positiever gaan denken. Zonder de therapie was ze er nooit uit geraakt en was ze er wellicht ook niet meer geweest. Zo diep zat ze.

Men ziet nu dat ze aangesproken mag worden

Door haar burn-out heeft Kim veel nieuwe mensen ontmoet. Met een aantal spreekt ze af en toe af . Dit zijn nu haar nieuwe vrienden. Ze wordt nu ook door onbekenden aangesproken als ze met haar hond gaat wandelen.

“Vroeger ging ik met de hond buiten en mensen zagen aan mijn gezicht dat ik met rust gelaten wilde worden”, vertelt ze. “Nu straal ik weer uit dat ik aanspreekbaar ben en dat werkt. En dat versterkt mijn eigenwaarde en zelfvertrouwen.”

Kim ziet haar oude ik eerder als een zaag. Ze wilde niet weg. Ze was te moe, ze had niks te vertellen want ze kon alleen maar over het werk babbelen. Mensen raken dat beu gehoord.

Nu merkt ze dat mensen wel met haar willen afspreken omdat ze positiever in het leven staat. “Als je jezelf haat, hoe kun je dan verwachten dat anderen je wel tof vinden”, vraagt ze mij.

Werken na burn-out. Tips van Kim:

 1. Neem je werk niet mee naar huis
 2. Het is nooit te laat. Elke dag is een nieuwe kans om nieuwe mensen te ontmoeten, een nieuwe job te zoeken of om dingen anders aan te pakken.
 3. Probeer zelfs uit negatieve dingen iets positiefs te halen
 4. Er zijn bedrijven die jou echt nog een kans willen geven
 5. Volg loopbaanbegeleiding zodat je opnieuw ontdekt waar je naar toe wil

Meer info burn-out begeleiding

goedkoopste

Online begeleiding

€40 4 uur
 • Burn-out klachten verdrijven
 • Hoe werken na burn-out
 • Uit burn-out blijven
 • 4 uur online begeleiding
 • sessies van 1 uur
 • Voor werknemers vanaf 7 jaar ervaring
 • Je woont of werkt in Vlaanderen
 • Data in onderling overleg
 • Start na ontvangst loopbaancheque
Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.

????Werkbaar werk

Zo hou jij je job makkelijker vol

max 1 mail/week

Je kunt op elk moment uitschrijven
Lees ons privacybeleid.

Scroll naar boven