Veel mensen denken dat het normaal is dat ze hun job niet leuk vinden. Ze denken dat het nu een keer is zoals het gaat in het leven. En een vervelende job hoort er helaas bij. Geloof er niets van.
Je kunt echt elke dag wakker worden en doen wat je graag doet. Je kunt met andere woorden echt iets doen aan die gehate job.
Wat is er erger dan naar je werk vertrekken? Als je binnen de 10 seconden geen antwoord kunt verzinnen, dan ben je wellicht ongelukkig in je job.
10 belangrijke herkenningspunten om dringend van job te veranderen
1. Iets anders
Je wenst dat je een andere job had die je liever zou doen. Elke andere job is beter dan wat je nu hebt. Sterker nog: je hoopt stiekem dat men je ontslaat zodat jij zelf niet hoeft op te stappen.
2. Maandagblues
Zondagavond voelt aan als een straf want morgen is het een nieuwe werkdag. Je ervaart stress bij de gedachte dat je de volgende maandagochtend opnieuw moet gaan werken. Je krijgt er een slecht gevoel bij en je droomt al opnieuw van vrijdagavond want dan heb je weer de vrijheid van je weekend.
3. Lunchen is een vlucht
Lunch heeft niets meer met eten te maken maar is een vlucht naar een uurtje vrije tijd. Je hebt net genoeg tijd om de vrijheid in te ademen en je drankje voelt alsof je de ellende kunt wegdrinken. Je checkt je Facebook en vooral jobsites.
4. Overgevoelig op het werk
Wanneer je bij je baas wordt geroepen omdat je onvoldoende je best doet, wil je het liefste uitroepen: het zal me allemaal worst wezen. Ik hou toch niet van deze job. Je bent overgevoelig en reageert heel emotioneel in vergelijking met andere situaties. Het kan zelfs zo ver komen dat je opeens een inzinking krijgt en veel begint te huilen. In je auto, in de winkel, in je slaapkamer, ... omwille van het werk.
5. Hoe houden anderen het vol?
Je kunt niet begrijpen waarom je collega’s wel van hun job houden en gemotiveerd blijven. Hoe doen zij het?
Ben ik te veeleisend, denk je dan. Het verwart je. Zij vinden het product eigenlijk best wel OK, ze vinden het niet erg om elke dag in kostuum naar het werk te komen.
Zelfs na 2 uur file rijden, blijven ze goed gemutst. Ze vinden het OK om zinloos werk te doen. Jij begrijpt er niets van.
6. Niet voldaan gevoel
Je voelt je niet voldaan, je bent niet geïnspireerd door wat je doet. Je mist iets, je voelt je slecht maar je kunt niet precies zeggen wat het is of waarom dit is.
Je weet eigenlijk niet meer wat je zelf wil, wat je zelf belangrijk vindt of wie je bent. Je hebt je geluk opzij gezet voor een salaris en een job. Je weet dat er veel meer in je zit en dat je veel meer aankan maar je weet niet wat dit precies voor jou is.
7. Praatjes over je job wimpel je af
Als mensen vragen hoe het op je werk gaat, dan zeg je gewoon snel goed en gaat er van door. Je wil gewoon niet over je job praten. De uren van je job zijn voor je job en je vrije tijd is je vrije tijd. Geen gemix tussen de 2.
8. Weinig extra inzet
Je job kan je gestolen worden en je doet gewoon wat je moet doen. Niet meer, niet minder. Je wil je bijvoorbeeld niet bijscholen om beter in je job te worden.
9. Dagdromen
Je vraagt je af wat er zou gebeuren als je gewoon stopt met je job. Wat zou er gebeuren als je opeens voor een jaartje er tussen uit gaat, een lange vakantie neem of gewoon niet meer kom? Met hoeveel minder salaris kan ik ook rondkomen?
10. In de val
Je voelt je gevangen in je job en je kunt zelfs niet weg. Je weet niet waarom of wat je kunt doen om de situatie te verbeteren.
Je hebt altijd een keuze. Ontdek de job die beter bij je past met loopbaanbegeleiding
Maar er zijn wel mogelijkheden. Het is echt mogelijk om elke dag goed gezind wakker te worden en je vrij te voelen. Een maandag kan een even leuke dag zijn als een zaterdag. Daarom is het enorm belangrijk dat je zelf aan de slag gaat en nagaat welke levensstijl of job beter bij je past.
- Wil je iets aan je werksituatie verbeteren, kan kan via loopbaanbegeleiding 4 uur persoonlijke begeleiding krijgen. Dit helpt je enorm vooruit om al je jobmogelijkheden op een rij te zetten. Omdat loopbaanbegeleiding door VDAB mee ondersteund wordt, kun je de loopbaancheque alleen bij VDAB aanvragen. Je persoonlijke bijdrage is 10 euro per uur.
- Kun je geen gebruik maken van de loopbaancheque van VDAB, dan kun je privé loopbaanbegeleiding volgen. Vraag je kennismakingsgebrek. Je hoort dan hoe we je probleem aanpakken en we maken een traject op maat. Bel Michel voor meer info op 0486 329 020 of mail