Daarom mis je promotie

6 op 10 werknemers vindt dat hun werkgever niets onderneemt om hun loopbaan te ontwikkelen. Hierdoor mis je promotie. Dat blijkt uit onderzoek onder 6.000 werknemers.

Om het populair uit te drukken: Bazen laten je niet doorgroeien. Je bent aangenomen voor wat je doet en verwacht vooral niet meer. Je baas bekijkt je als iemand om zijn bedrijf te laten draaien.

Je mist promotie door focus op zwakke punten

De belangrijkste reden waarom werknemers promotie missen komt omdat bedrijven te veel focussen op de zwakke punten van iemand.

“De nadruk wordt gelegd op wat iemand niet kan of niet goed in is”, zegt loopbaanbegeleider Michel Piedfort. “We leggen beter de nadruk op wat iemand wel goed doet.”

Als we meer oog hebben voor de mogelijkheden in plaats van de beperkingen, dan komt het bedrijf gewoon veel sneller vooruit.

• Een administratief medewerker met een passie voor communicatie kan met wat opleiding en begeleiding ook op de communicatiedienst werken.
• Tegelijk kan iemand van de klantendienst met een passie voor cijfers ook op de facturatiedienst werken.

Bedrijven vangen zo 2 vliegen in 1 klap. Ze motiveren hun eigen werknemers veel meer door hun werk te geven waarin ze goed zijn zonder nieuw personeel te zoeken.

 

Kan ik toch promotie krijgen als ik harder mijn best doe?

Waarschijnlijk niet. Je baas vindt het normaal dat je de job goed uitvoert waarvoor je aangeworven bent. Harder werken en meer je best doen is daarom niet altijd de beste strategie.

Als je het gevoel hebt dat je harde werk niet opgemerkt wordt, dan stop je er best mee. Voor je het beseft, heb je zoveel extra werk aanvaard om toch maar aardig gevonden te worden, dat je overwerkt raakt.

Ga nadenken over hoe je slimmer kunt werken

Bekijk je collega’s eens die onlangs wel promotie hebben gekregen. Waren dat echt de harde werkers of vooral de beste uitleggers?

De beste uitleggers zijn een kei in mensen doen geloven dat zij de ideale kandidaat zijn maar presteren daarom niet als de beste.

Zo werk je aan die promotie

Wil je op termijn promotie maken, dan is het belangrijk dat je eerst inzicht krijgt over hoe jij nu werkt en wat je verlangt.

In een tweede fase ga je analyseren wat jouw baas belangrijk vindt en je gedrag hierop afstemmen en meer communiceren zodat je zichtbaarder wordt.

Tenslotte ga je afbouwen. Weiger werk dat je geen extra waardering oplevert.

Gedragsaanpassing

“Ik ben de eerste om toe te geven dat dit alles makkelijker gezegd dan gedaan is”, zegt Piedfort. “Daarom is loopbaanbegeleiding zo interessant omdat je een externe coach inschakelt die je bij staat om aan deze punten te werken en je bij te sturen.”

Scroll naar boven