1 op 4 krijgt burn-out herval

burnout herval

Dat is zeer veel. Wil jij dat risico lopen? Lees hier hoe je dit voorkomt

Uit onderzoek van de Antwerp Managementschool blijkt dat ruim 1 op 4 mensen in burn-out hervalt. Burn-outcoach Michel Piedfort van Algida is niet verbaasd van deze cijfers. Hij haalt verschillende oorzaken aan die deels bij de werkgever en deels bij de werknemer liggen. Krijg je opnieuw lichamelijke, emotionele of geheugenklachten, dan is dat een eerste teken van herval.

Eerste dag terug, iedereen blij

Op de eerste dag van je terugkeer naar het werk is iedereen blij en begripvol. Maar de volgende dag is dat enthousiasme al veel minder en is het business as usual. Het is bijzonder moeilijk om iedereen te overtuigen om met de andere collega meer rekening te houden. Iedereen is immers vooral met zichzelf bezig en niet met de terugkerende collega.

Het is daarom aan de werknemer met burn-out zelf om zijn grenzen te blijven stellen. En dat wordt vaak als moeilijk ervaren.

Tegengestelde belangen

Op korte termijn hebben de werknemer en werkgever een tegengesteld belang en dat wringt. De werkgever wil zijn bedrijf laten draaien. Het is vaak alle hens aan dek. De terugkerende werknemer heeft van iedereen het advies gekregen van: 'doe rustig aan', 'probeer het gewoon', 'ooit moet je toch terug naar de werkvloer', 'hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt'.

En volgens de theorie hoort het ook zo. Langzaam opbouwen zodat de werknemer op termijn opnieuw volop kan meedraaien. Als werkgever neem je dan ook best in gedachte. Wat heb ik het liefste: geen werknemer of tijdelijk een halve?

Hou in het achterhoofd dat de werknemer met burn-out de job en je bedrijf al kent. Gun hem daarom die extra tijd.

Burn-out is onbekend

Werknemers gaan er helaas al te vaak van uit dat collega's, leidinggevenden of werkgevers begrijpen wat burn-out écht is. Maar eigenlijk kennen ze het woord wel maar weten ze er bijzonder weinig van. Wat burn-out voor jou betekent en welke impact dit voor je had, daar staat men vaak niet bij stil.

Tegelijk ben jij tijdens je burn-out door een gans proces gegaan waarbij je alles op een rij hebt gezet terwijl je collega's gewoon zijn blijven doorwerken. Na je burn-out zie je dingen gewoon anders.

Tenslotte ontmoet ik elke week mensen die niet eens aan hun werkgever of hun omgeving verteld hebben dat zij in burn-out zitten. Het taboe of de schaamte zit vaak heel diep en men wil graag snel terug gewoon meedraaien en doen alsof alles zoals vroeger is.

Werkpunten voor de werknemer

Tegelijk merkt Piedfort al snel wie zijn burn-out goed of minder goed verwerkt heeft. Gewoon rusten is echt niet voldoende. Van job veranderen is vaak niet de beste oplossing. De kans op herval is het grootste als men zijn eigen aandeel in de burn-out negeert omdat je in de valkuilen blijft trappen elke dag opnieuw.

Helaas is hier vaak te weinig aandacht voor. Het is veel makkelijker om als hulpverlener mee te gaan in het verhaal van 'het is de schuld van de ander' terwijl de preventie net zit in 'welke kleine stap kan ik als werknemer zetten om me niet meer te laten vangen.'

Als de burn-out komt door bijvoorbeeld een toxische omgeving of werkdruk, dan mag je gerust van job veranderen maar stel je tegelijk ook de vraag waarom jij dit alles hebt toegelaten? Wat maakte het voor jou zo moeilijk om te vertrekken? Wat heb jij uit deze situatie geleerd? En wat ga jij voortaan anders doen om jezelf en je gezondheid te beschermen? Dat is zoeken naar de dieperliggende oorzaak en preventie. Want dan vind je jouw valkuilen en minimaliseer jij de kans op herval bij dezelfde of een andere werkgever.

Daarom dat begeleiding en preventie zo belangrijk is want tijdens de begeleidingen zoeken we daar antwoorden op en krijg je technieken mee om jezelf te beschermen. "Het zit hem vaak écht in kleine aanpassingen die grote rust brengen en de kans op herval beduidend verkleinen" besluit Piedfort. Uit burn-out blijven hoeft dus écht niet moeilijk te zijn.

Hoe weet je dat je naar burn-out herval gaat?

Van zodra je opnieuw klachten krijgt, ben je al op weg naar de nieuwe burn-out. Er zijn dan toch nog valkuilen die je onvoldoende kent of technieken die je onvoldoende toepast. Je grijpt dan best zo snel mogelijk in. Een tweede burn-out of burn-out herval is vaak dieper en herstel verloopt moeizamer. Lees de burn-out herval getuigenis van Anny

Vragen over burn-out of burn-out herval ?

Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.
Scroll naar boven