Wie van thuis uit werkt, kan daarvoor een belastingvrije vergoeding van 129,48 euro per maand ontvangen. De vergoeding geldt ook voor freelancers en zelfstandigen, zelfs al woon je in een huurhuis. Dat meldt het boekhoudkantoor 2Count. Om van de vergoeding gebruik te kunnen maken, volstaat het om minstens 5 werkdagen per maand thuiswerk te verrichten.
Deze bureauvergoeding is all-in en dekt de kosten en het gebruik van een bureau in de privéwoning van de werknemer/zelfstandige, de kosten voor klein kantoormateriaal, de kosten voor het onderhoud en de reiniging van het bureau, de kosten voor elektriciteit, water en verwarming, de verzekeringen, de onroerende voorheffing, ...
Vergoeding ook voor zelfstandigen en freelancers
Naast werknemers kunnen ook zelfstandigen en freelancers die van thuis uit werken, de vergoeding opnemen. Zij schrijven dan een onkostennota uit aan zichzelf.
Belangrijk is wel dat zij het geld overschrijven van de rekening van het bedrijf naar hun privé-rekening.
Vergoeding thuiskantoor ook voor eenmanszaken en huurders
De vergoeding hangt niet af van het statuut. Wie in een eenmanszaak werkt, kan hiervan gebruik maken.
Zelfs wie een woning huurt, kan de vergoeding aan zichzelf uitkeren. De verhuurder krijgt geen fiscale vermeerdering omdat je de vergoeding voor je thuiswerk uitkeert. Je hoeft zelfs aan je huisbaas niet te vermelden dat je de vergoeding uitkeert.
Vergoeding thuiskantoor niet combineerbaar met verhuur van je thuiskantoor aan de zaak via de fiscale formule
Wie eigenaar is van een vennootschap heeft de keuze. Ofwel kiest men voor de forfaitaire onkostenvergoeding voor het thuiskantoor van 129,48 euro per maand ofwel kiest men voor de fiscale formule voor het verhuren van een kamer aan jezelf.
De fiscale formule is het bedrag van het kadastrale inkomen x revalorisatiecoëfficiënt van het jaar x 5/3 x het beroepsgedeelte.
Heb je een woning met een kadastraal inkomen van 2.000 euro per jaar en je gebruikt 30% beroepsmatig dan wordt je maximale huur: 2.000 * 5/3 * 30% * 4.57 (revalorisatiecoëfficiënt voor 2020). Het bedrag op jaarbasis is dan 4.570 euro of maandelijks 380,83 euro . Deze fiscale formule dekt alleen de vierkante meters. Hier kun je dus nog wel de kosten voor kantoormateriaal, elektriciteit, verwarming, … apart toevoegen.
Vergoeding vrij van sociale bijdragen en belastingen
Wie kiest voor de forfaitaire vergoeding voor het thuiskantoor betaalt geen sociale bijdragen en geen belastingen. Een geschenk van de fiscus van 1.553,48 euro op jaarbasis.