Veranderen van job na je 40ste

Help ik ben 40 plus. Ik moet nog 25 jaar maar heb er op deze manier geen zin in. Veranderen van job na je 40ste, hoe doe je dit dan?

Wie wil mij nog? Wat kan ik nog betekenen voor een bedrijf? Kan ik nog veranderen van job na je 40ste zonder verlies aan salaris? Ik begrijp je volledig. Ik ben Michel Piedfort van Algida Loopbaanbegeleiding en ben ondertussen meer dan 50 jaar. Na mijn 40ste ben ik nog van functie en sector veranderd en dit tot mijn grote tevredenheid.

Hoe zorg jij er voor dat bedrijven wél voor je kiezen terwijl de job ook kan gaan naar iemand met minder ervaring én goedkoper is? Door je bewust te zijn dat je andere troeven hebt en daarom ook anders solliciteert dan een mediorprofiel met een gewenst mediorsalaris.

Ik kan je geruststellen door te zeggen dat er nog wel bedrijven zijn die interesse in je hebben. Het is nooit te laat om van job te veranderen. Uiteraard ga je anders solliciteren. Je gaat wellicht voor andere functies solliciteren. Als je goed kunt benoemen wat jij goed kunt en graag doet, dan maakt het niet uit of je gewerkt hebt voor sector X of Y. Daar help ik  sollicitanten bij.

Op je 40ste kijk je anders naar werken dan op je 25ste

 • Wie op zijn 40ste nagaat waar hij met zijn job naartoe wil, komt tot andere conclusies dan iemand van 25. Je weet veel beter wat je niet meer wil, je hebt ongetwijfeld al enkele teleurstellingen op werkvlak moeten verwerken en je had ongetwijfeld al wel eens enkele slechte weken.
 • Op je 25ste wil je nog ontdekken en dingen uitzoeken. Als 40-plusser wil je jouw ervaring ook verzilveren.
 • Op je 40ste heb je makkelijker de intentie om te blijven tot aan je pensioen terwijl iemand van 25 daar wellicht 5 jaar wil blijven.
 • Je kijkt meer naar de waarden van het bedrijf en of deze overeenkomen met de jouwe.
 • En tenslotte wil je makkelijker het opgesmukte imago doorprikken tijdens het sollicitatiegesprek. Maar hoe doe je dit dan? Daar heeft Algida uiteraard tips & trucks voor.

Wie als 40-plusser solliciteert, hoort op het nieuws vooral dat men afgeschreven is. Toch zijn er echt bedrijven die wel mensen met ervaring zoeken en daarvoor een correct salaris willen betalen.

Beperkingen van solliciteren vanaf je 40ste

 • Wie op een jobsite gaat kijken naar vacatures voor mensen met meer dan 10 jaar ervaring, schrikt zich vaak een hoedje. Er zijn bijna geen jobs voor 30 plussers op VDAB want je ziet het aan de aantallen. Amper 6 procent van alle jobs is voor mensen met meer dan 5 jaar ervaring. Dit toont vooral aan dat bedrijven andere kanalen inzetten als ze senior profielen zoeken.
 • Het eigen netwerk wordt veel belangrijker, het type job dat men doet wordt vaak veel minder uitvoerend en veel minder repetitief. Daarom zal je als sollicitant andere vaardigheden bij het solliciteren inzetten.
 • De jobs verschijnen wél in het eigen netwerk van het bedrijf of op hun eigen website. Maar hoe vind je die dan?
 • Tenslotte krijgt je cv amper 6 seconden aandacht? Wat zet je op je cv, waar en hoe solliciteer als je van sector of functie wil veranderen? Wat is er anders in je cv anno 2023 dan 10 jaar geleden?

Lijst van alle adressen van bedrijven in België

Algida heeft toegang tot alle adressen van bedrijven in België. Daag ons uit en vraag gratis een telling van het aantal bedrijven op de regio waar jij wil werken. Tijdens loopbaanbegeleiding kun jij zoveel selecties maken als je wil op sector, regio, aantal werknemers, ... en je krijgt zelfs adressen met de namen van de bedrijfsleiders, website en mailadressen (als ze voorhanden zijn) zodat jij op voorhand een goed onderzoek kunt doen.

Veranderen van job na je 40ste, 5 tips

 1. bepaal wat voor jou belangrijk is op werkvlak
 2. wat wil jij (niet) meer
 3. maak een lijst van bedrijven die je kunnen geven wat jij wil
 4. breid je persoonlijk netwerk uit
 5. stel andere vragen tijdens het sollicitatiegesprek dan starters

Je wil andere dingen

Net omdat je als 40-plusser andere accenten legt en andere dingen wil, zal jouw cv en sollicitatiegesprek er anders uitzien. Het is dan ook logisch dat een ander type bedrijven in jou geïnteresseerd zal zijn. Dat zijn de dingen waar jij via loopbaanbegeleiding hulp bij krijgt.

Want je hebt gelijk: je bent 40 en je zit al in de helft. Je hebt nog 25 jaar te gaan. Je kunt er dan ook best nog mooie jaren van maken.

Net daarom is loopbaanbegeleiding voor 40-plussers een goede manier om alles opnieuw op een rij te zetten. Wie enkele jaren ervaring heeft en uit het circuit van solliciteren is gestapt, kan een opfrissing goed gebruiken: wat kan ik goed, wat doe ik graag, hoe overtuig ik bedrijven vandaag van mijn kunnen, hoe zet ik sociale media als Linkedin in en waar vind ik bedrijven. Dankzij de loopbaancheque kun je spotgoedkoop 4 uur persoonlijke loopbaanbegeleiding op de website van VDAB voor amper 40 euro. Je kunt deze loopbaancheque afgeven bij Algida.

Hoeveel bedrijven zijn er in jouw regio? Krijg gratis het antwoord via mail

Geef de postcode of regio's waar je wil werken en we maken gratis een telling voor je. Je krijgt het antwoord via e-mail.

Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.
goedkoopste

Online begeleiding

€10/u 4 uur
 • Wat kan ik nog?
 • Welke jobs zijn er voor mij?
 • Welke troeven speel ik uit?
 • 4 uur online begeleiding
 • Sessies van 1 uur
 • Heb je 7 jaar ervaring of meer
 • Je woont of werkt in Vlaanderen
 • Data in onderling overleg
 • Opstart binnen de week
Scroll naar boven