Afgewezen voor een job

Wie voor een job afgewezen wordt, neemt dit vaak heel persoonlijk op of legt de oorzaak van die afwijzing bij een ander. “In de 2 gevallen geraak je hier weinig mee vooruit”, zegt Michel Piedfort van Algida Loopbaanbegeleiding. In dit artikel leg ik uit waarom, hoe je beter reageert en wat de grote gevolgen hiervan zijn.

De nieuwe werkgever koos voor iemand anders

De makkelijkste oplossing is de oorzaak van je afwijzing leggen bij iemand anders. De werkgever koos voor iemand anders zonder dat je hier verder bij stil staat. Dat loslaten is goed omdat je de beslissing op zich niet kunt veranderen.

Tegelijk mis je bij deze redenering een leerpunt. Wat maakt dat het bedrijf onvoldoende overtuigd was van je kwaliteiten? Heb je echt wel alles uit de kast gehaald? Ben je in een aantal valkuilen getrapt zonder het te weten?

Het heeft geen enkele zin om achteraf het bedrijf naar de reden van de afwijzing te gaan vragen. Het antwoord zal zijn dat men gekozen heeft voor een kandidaat die beter bij het profiel aansluit. Je gaat veel beter tijdens het sollicitatiegesprek al aftoetsen wat je kansen zijn.

Ik ben niet goed genoeg

Een tweede denkwijze is de afwijzing heel persoonlijk opvatten. Ik ben niet goed genoeg, men hoeft mij niet, ik geraak niet verder naar de tweede ronde, ik voldoe niet.

In deze redenering richt je de afwijzing voor een job enorm op jouw eigen persoon. Dat is een enorme negatieve gedachte die je zelfvertrouwen ondermijnt. Vermijd dit want je wint hier niets mee.

Afgewezen voor een job? Hoe voorkomen?

Bij een afwijzing voor een job, neem je best je hele sollicitatieproces opnieuw onder de loep. Waar kan het fout lopen en haal hier leermomenten uit.

  • Ik vind geen jobs op mijn niveau wordt dan: waar kan ik wel adressen zoeken? Op welke andere plaatsen kan ik zoeken? Je gaat hierdoor je zoekproces aanpassen en nieuwe mogelijkheden ontdekken.
  • Ik krijg geen reactie op mijn cv wordt dan: hoe kan ik er voor zorgen dat ik wel reacties krijg? Wat kan er anders in mijn cv? Hoe maak ik mijn cv overtuigender? Je wordt uitgedaagd je cv sterker te maken.
  • Ik krijg geen tweede gesprek wordt dan: wat heb ik tijdens het gesprek verteld? Wat heb ik niet gezegd? Wat heb ik niet gehoord? Je wordt uitgedaagd je sollicitatiegesprek anders te doen, beter te luisteren en jezelf anders voor te bereiden.

Bij deze denkwijze gebeurt er iets fantastisch in je hoofd. Afgewezen worden voor een job, prent je niet langer in als een persoonlijk falen. Je bekijkt het als een leermoment om dingen in de toekomst anders aan te pakken en om te groeien. Het geeft je zelfvertrouwen om er opnieuw volledig voor te gaan.

Ik heb geen idee wat anders kan

Als je zelf geen idee hebt wat anders kan, roep dan best externe hulp via loopbaanbegeleiding in. Vier ogen zien meer dan twee als een cv bekeken wordt.   Je coach kan je bovendien tips geven over je sollicitatiegesprek op basis van de dingen die je vertelt.

‘We zijn ons vaak onvoldoende bewust dat we onszelf kleiner maken dan we zijn, dat we ons onderschatten of niet goed promoten’, besluit Piedfort. ‘Wie dit ontdekt, gaat zijn woorden zorgvuldiger kiezen en er veel meer op letten dat hij zichzelf beter aan zijn nieuwe werkgever verkoopt zonder dat dit als opschepperig overkomt.’

Scroll naar boven