Je hoeft echt de beste sollicitant of kandidaat niet te zijn voor een job

Je hoeft echt de beste sollicitant of kandidaat te zijn voor een job. Wat heeft het tv-programma komen eten hiermee te maken? En hoe link je dit aan zangeres Madonna? Op basis van deze voorbeelden hoor je waarom en begrijp je meteen waarom.

Bedrijven kiezen niet altijd voor de beste sollicitant

Wij denken dat bedrijven kiezen voor de beste kandidaat voor de job. De vraag is eigenlijk wie is de beste? Wanneer ben jij de beste kandidaat?

Als we denken in termen van competenties, dan kun je onomwonden stellen dat er voor elke job ongetwijfeld sollicitanten zijn die de job beter kunnen uitvoeren dan degene die ze kiezen. Naast de jobinhoud zijn er nog zoveel andere dingen die belangrijk zijn in je job.

Denk bijvoorbeeld aan je ervaring, je persoonlijkheid, je waarden, je netwerk, de persoonlijke klik, hoe jij in het leven staat, de manier waarop je problemen aanpakt, hoe jij communiceert, ...

Kijk naar zangeres Madonna

Madonna is één van de best verkopende zangeressen op aarde. Technisch gezien is zij niet de beste zangeres maar zij slaagt er wel in om mensen 150 euro te laten betalen voor een toegangsticket.

Naast haar technische competenties zet zij andere factoren in die tot haar succes leiden: een sterk platenlabel, een netwerk, goede marketing, charme,...

Tv-programma Komen Eten

Vergelijk je job met het tv-programma Komen Eten. Hier koken 4 onbekenden voor elkaar. Iedereen geeft aan elkaar punten voor 'hoe lekker was het eten' en 'sfeer en gezelligheid'. Je job is eigenlijk zoals het koken. Hoe goed kun jij je job versus hoe goed kun jij koken. Daarnaast heb je de sfeer en gezelligheid. Alles wat er bij komt, naast de jobinhoud op zich.

Vaak merk je dat de beste kok niet wint omdat iemand beter scoort op het totaalplaatje: koken plus sfeer & gezelligheid.

Je hoeft daarom echt niet de beste te zijn

Voor wie wel eens twijfelt aan zichzelf is dit goed nieuws. Je hoeft die job dus niet perfect te kunnen. Als je nieuwe werkgever overtuigd is dat jij past in het bedrijf, geloof hem dan. Het is zijn aanvoelen.

Merk je de nuance? Het is voldoende dat hij gelooft dat jij past in zijn team.

Uiteraard kun jij wel twijfels hebben. De meesten hebben bedenken bij de jobtechnische competenties. Je kunt heel veel leren op korte termijn als je goed omringd bent. Pas jij binnen de cultuur en structuur van het bedrijf, dat is iets dat vooral jij best leert inschatten tijdens het sollicitatiegesprek. Ook hiervoor kun je loopbaanbegeleiding inzetten.

Bereid je beter op sollicitatiegesprekken

Neem loopbaanbegeleiding met de loopbaancheque van de overheid en krijg 4 online begeleiding

Online begeleiding

€10/u 4 uur
  • Hoe breng je sfeer & gezellig in je cv
  • Wat zet je waar op je cv, wat laat je weg
  • Hoe koppel je jouw ervaring met wat een bedrijf zoekt
  • 4 uur online begeleiding
  • sessies van 1 uur
  • Voor werknemers vanaf 7 jaar ervaring
  • Je woont of werkt in Vlaanderen
  • Data in onderling overleg
  • Start na ontvangst loopbaancheque
Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.
Scroll naar boven