Stresstest

De gratis stresstest toont hoeveel stress je ervaart

Doe de test zo vaak je wil, er worden geen gegevens bewaard. Volledig anoniem. Een mailadres ingeven hoeft niet

In de stresstest zijn 20 klachten opgenomen gaande van lichamelijke klachten, emotionele reacties, vormen van geheugenproblemen tot gedragsveranderingen als symptomen van ongezonde werkstress en burn-out.

Deze symptomen zijn jouw rode vlaggen want deze signalen zijn truckjes van je lichaam dat zegt: ik ben moe, neem wat gas terug. Wie last heeft van ongezonde stress kan daarom vage en wisselende klachten hebben. Vandaag is het buikpijn, morgen hoofdpijn of zeer moe zijn.

  • volledig anoniem
  • een mailadres ingeven hoeft niet
  • je antwoorden worden niet bewaard
  • volledig gratis

Welke klachten heb je?

Hoe vul je de stresstest in?

De vraag is telkens: hoe vaak heb jij last van volgende symptomen?

  • bijna nooit minder dan 1 keer per maand
  • maandelijks betekent minstens eens per maand
  • om de 2 weken betekent minstens 1 keer per 2 weken
  • elke week betekent minstens 1 keer per week
  • elke dag betekent dat je dagelijks klachten ervaart

De stresstest is een mix van lichamelijke, emotionele en cognitieve klachten. Je beoordeelt jezelf door na te gaan hoe vaak bepaalde symptomen voorkomen. Hoe hoger je scoort op een maximum van 200, hoe meer stressklachten je hebt en hoe groter het gevaar voor burn-out.

Dankzij deze stresstest kan men burn-out zien aankomen en voorkomen. Daarom heeft deze burn-outtest een voorspellend karakter.

Wat bij stressklachten?

  • Neem contact op met HR of de vertrouwenspersoon
  • Raadpleeg je huisarts
  • Volg begeleiding want je kunt de stressspiraal doorbreken door anders met stress te leren omgaan, zelfs bij hoge werkdruk of deadlines.

Stress & burn-out signalen: truckjes van je lichaam

De stresssignalen zijn truckjes van je lichaam dat roept: ik ben zo moe. Stop er mee. Het is net omdat we die signalen vaak negeren dat je hersenen er gek van werden want die denken: 'hoe maak ik nu duidelijk dat ik wil rusten terwijl jij door blijft doen'.

Een mooi voorbeeld is het pilletje tegen de hoofdpijn. Je zit met een deadline, je lichaam is moe en geeft je hoofdpijn. In plaats van 5 minuten naar buiten te gaan en pauze te nemen, slik je een pilletje en werkt gewoon door. De hoofdpijn is 5 minuten later weg. Maar je lichaam blijft moe.

Sterker nog: je lichaam denkt: Ik ga een ander signaal geven om duidelijk te maken dat ik moe ben. De volgende keer krijg je bijvoorbeeld  krampen, laat ik dingen vergeten, spierpijn of laat ik de persoon uitgeteld op de zetel liggen. Het gevolg is dat je vage of wisselende klachten krijgt.

Kortom: deze klachten zijn je rode vlaggen waar je best rekening mee houdt om pauze te nemen. Leer ze daarom allemaal herkennen.

Vragen over stress of deze stresstest

Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.

????Werkbaar werk

Zo hou jij je job makkelijker vol

max 1 mail/week

Je kunt op elk moment uitschrijven
Lees ons privacybeleid.

Scroll naar boven