Ligt de oorzaak van je burn-out bij jezelf?

Ligt de oorzaak van je burn-out bij jezelf? Yves zat jaren met een burn-out thuis. Ga op zoek naar de dieperliggende oorzaak bij jezelf, adviseert hij.

Ik, een burn-out? Dat kan toch niet? Dat waren de eerste gedachten van Yves toen hij negen jaar geleden bij zijn huisarts hoorde dat hij een burn-out had. Hoe kan dat nu? Hij was altijd een overlever geweest. Tot die dag want die burn-out zal hem twee jaar thuis houden.

“Hoe meer je overleeft, hoe dieper je valt”, zegt Yves. In het begin sliep hij zelfs tot achttien uur per dag. Men begon te denken dat hij CVS (chronisch vermoeidheid syndroom) had. Uit bed komen was een zware klus en hij kon licht noch geluid verdragen.

Oorzaak burn-out ligt niet alleen in het werk

Yves legt de oorzaak van zijn burn-out niet in zijn werk. Vandaag ligt de nadruk te veel op het beroepsleven. Je kunt de druk van het werk niet aan. Maar een betere vraag is volgens hem: waarom laat jij je onder druk zetten? Hoe ga jij daarmee om?

De oorzaak van je burn-out ligt daarom niet bij een ander. De oorzaak is niet je werkgever, je partner, je baas, de werkdruk, …. De oorzaak en de oplossing liggen bij jezelf.
Als je de oorzaak bij iets of iemand anders legt, dan bestaat het gevaar dat je er van gaat lopen. De verandering moet echter uit jezelf komen. Wie niet aan zichzelf werkt en gewoon van job of partner wisselt, doet aan symptoombestrijding zonder de oorzaak aan te pakken. Met als gevolg dat je na een tijd opnieuw in een burn-out belandt.

Slachtofferrol is makkelijk

Uiteraard is het makkelijk om je in een slachtofferrol te wentelen. In je slachtofferrol hoef je immers zelf geen beslissingen te nemen.
Op het werk bijvoorbeeld is het de werkgever die je bij sollicitaties kiest. Als je zelf gevraagd wordt om te kiezen, dan wordt het voor velen al veel moeilijker. Dan komen de twijfels. Yves raadt mensen toch aan om voor zichzelf te kiezen in plaats van besluiteloos te blijven en gewoon te blijven waar men zit.

Enorme steun van partner

Een paar jaar voor Yves zijn burn-out kreeg, had ook zijn partner Tania een burn-out gehad. Tania was een enorme steun voor hem want zij begreep perfect waar hij door moest. Zij was zijn lotgenote. “Als je altijd meer en meer dingen in je rugzak steekt, dan kan het niet anders dan dat die rugzak ooit ontploft”, zegt Tania. “Dan kun je alleen maar grote kuis doen en die rugzak leeg maken.”

Wil ik nog terug naar mijn oude leven?

Yves had een goed betaalde job bij een reclameregie. Zijn werkgever toonde best begrip en hij werd gerespecteerd. Bij ziekte mag je werkgever bijvoorbeeld na drie maanden vragen om je auto en mobiele telefoon in te leveren. Yves heeft dat al die tijd toch mogen houden.

Na een jaar hebben Yves en zijn werkgever in onderling overleg besloten om hun samenwerking te stoppen. Hij wilde niet meer terug naar zijn oude leven waarom zou hij dan de draad bij zijn oude werkgever dan weer oppikken?

Die beslissing om ontslag te nemen was voor hem heel moeilijk. Het toont aan dat hij eigenlijk best wel gehecht was aan dat materiële. Hij gaf zijn status en zijn ego op. Het voelde niet goed en tegelijk was het als een bevrijding.

Na zijn ontslag had Yves in het begin een enorm schuldgevoel. Hij kon overdag, tijdens de werkuren, toch geen boek lezen. Boeken lezen is iets voor ’s avonds na het werk, toch?

Leven compleet omgedraaid

Yves heeft zijn leven na de burn-out volledig omgedraaid. Hij leeft bewuster en rustiger. Dit wil niet zeggen dat hij daarom minder werkt. Als hij naar zijn werkuren kijkt, dan werkt hij zelfs meer dan vroeger.

Voor zijn burn-out focuste Yves te veel op prestaties leveren. Vandaag legt hij meer de nadruk op zichzelf. Dat betekent geenszins dat iedereen die te veel op prestaties focust een potentieel gevaar loopt voor burn-out. Het is de manier waarop je er naar kijkt en hoe je er mee om gaat, dat je in de gevarenzone kan brengen.

Yves is zich door zijn burn-out meer gaan verdiepen in andere behandelingsvormen dan de klassieke therapieën. Omdat hij veel baat vond bij de NEI-therapie, die het bewuste en onderbewuste van mensen beter in balans brengt, is hij zelf een opleiding gaan volgen en ondertussen NEI therapeut. “Ik heb voor mijn praktijk nooit reclame moeten maken”, zegt hij trots. “Ik heb een wachttijd van 3 maanden.”

Als je iets doet vanuit je buik, dan kun je daarover vertellen zonder dat dit commercieel of pusherig overkomt. De mensen en de jobs komen dan naar je toe.” Vandaag coacht hij ook nog de stemmen van Joe en Q Music en is hij radiopresentator.

Werktips voor wie nu in burn-out zit

1. Kies voor jezelf. Je werkgever heeft zijn eigen plan, jij bent alleen iemand die zijn doel helpt te realiseren maar voor jou is er geen plan.
2. Leer je eigen ik kennen. Dan komt je droomjob automatisch naar voor.
3. Schat jezelf hoger in. “Ik heb geleerd om meer vertrouwen uit te stralen en mijn eigenwaarde hoger in te schatten. Ik kon vroeger niet zeggen hoe goed ik was in wat ik doe. Vandaag toon ik dit wel en mijn patiënten tonen hun dankbaarheid met flessen wijn, kaartjes en bedankbrieven.”
4. Sta stil bij alle dingen die jij van mensen verwacht en probeer al je verwachtingen overboord te gooien. Liggen die verwachtingen niet te hoog? Wat verwacht jij bijvoorbeeld van je baas? Is dat echt wel realistisch? Maak daarom je eigen keuzes.

Ontdek je burn-out valkuilen via begeleiding

goedkoopste

Online begeleiding

€40 4 uur
  • Burn-out klachten verdrijven
  • Hoe werken na burn-out
  • Uit burn-out blijven
  • 4 uur online begeleiding
  • sessies van 1 uur
  • Voor werknemers vanaf 7 jaar ervaring
  • Je woont of werkt in Vlaanderen
  • Data in onderling overleg
  • Start na ontvangst loopbaancheque
Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.
Scroll naar boven