online training bopp 21

wees mild

Wees mild voor jezelf. Wees lief. Leg de lat voor jezelf en anderen wat lager. Deze 3 gedachten helpen mij enorm om dit te doen.

  1. Ik wist niet beter. De ander is dom.
  2. Ik ben ziek. De ander is ziek.
  3. Ik en de ander zijn ook maar mensen.

Lees hieronder waarom die zo goed helpt om je stress te verlagen en zo burn-out vermijdt. Je ergert je gewoon minder. Wees daarom mild en lief voor jezelf en de ander.

In de taal hoor je dit ook in woorden zoals: vergeef me, sorry, ik had het niet mogen doen, ...

Ik wist niet beter of de ander is dom

Als je het op voorhand geweten had, zou je het niet gedaan hebben, toch? Dan had je de zaken wellicht anders aangepakt. Je wist gewoon niet beter. Het is jammer dat het gebeurd is en ik moet nu helaas de gevolgen dragen. Ik ga het in de toekomst anders doen.

Hetzelfde geldt voor je werkgever of leidinggevende. Sus jezelf met de gedachte dat ook hij niet altijd even slim is. Dat zijn bedrijf werkt zoals het werkt. Dat hij geluk heeft gehad dat zijn zaak draait maar dat hij op andere vlakken toch heel wat competenties mist. De ander is best zielig want hij kan niet eens met zijn personeel goed omgaan. Of hij is oerdom want hij wil niet luisteren.

Hoe kun je niet boos zijn op jezelf of de ander als men niet beter weet?

wees lief voor jezelf

Ik ben ziek. De ander is ziek

Denk even aan je burn-out. Alles klachten, gedachten en patronen zijn met elkaar verbonden en je straalt dat ook naar de anderen uit.

Als ik niet slaap, dan ben ik in de ochtend slecht gezind en niet de meest aangename mens. Als ik moe ben, dan kan ik me niet focussen op mijn werk en maak ik fouten die ik anders niet zou maken. En door dit alles verlies ik enorm veel zelfvertrouwen.

Als ik pijn heb, ben ik ook prikkelbaar. Iedereen in mijn omgeving merkt dit meteen.

wees mild voor jezelf en de ander

Als we kijken naar de ander dan helpt het voorbeeld van Tina Turner. Haar ex was drankverslaafd. Zij zegt alleen over haar man: hij is ziek. Hij is verslaafd. Ze koppelt er geen emoties meer aan vast.

Het is makkelijker om mild te zijn of kompassie te hebben als je weet dat de ander ziek is. We denken dan al wat vaker: ocharme, die kan er niets aan doen.

Ik en de ander zijn ook maar mensen

Deze gedachte is enorm sterk. Het feit dat je begrijpt dat jijzelf en de ander het resultaat zijn van jarenlange ellende, ervaringen, teleurstellingen en een eigen kijk op de wereld door een eigen roze bril. We kunnen helaas nooit weten wat er in de ander hun hoofd omgaat.

Wie doet er nooit domme dingen of zaken waarvan men achteraf zegt: dat had ik beter anders gedaan?

Hou er rekening mee dat jouw gedachten niet met de werkelijkheid hoeven overeen te komen. Het zijn jouw gedachten die je kunnen helpen om de stress te verlagen.

wees mild ik ben ook maar een mens

Samen oefenen

Wil je samen met mij oefenen op milder zijn voor jezelf? Wanneer leg jij de lat voor jezelf en de anderen te hoog? En hoe kun jij die voor jezelf lager leggen? Dat kan. Bel me vandaag nog op 0486 329 020 of mail

Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.
Scroll naar boven