Hoe je zwakke punten vermelden tijdens je sollicitatiegesprek

Je hebt de vraag tijdens een sollicitatie-interview ook al wel eens gekregen. Wat zijn je zwakke punten. Je wil eerlijk antwoorden maar tegelijk je kansen niet vergooien. Hoe breng je dan je minder goede punten over?

Hoe kun je best reageren om je kansen toch te vergroten ondanks dat minpuntje. Want de kans bestaat dat je van jezelf vindt dat je echt ongeduldig bent, nooit op tijd komt of gewoon solliciteert voor het geld zonder dat het bedrijf je echt interesseert.

Wat is een zwakte niet?

Om een duidelijker beeld te krijgen van hoe je best antwoord, kijken we eerst best naar wat een zwakte niet is.

1. Een zwakte is geen persoonlijkheidskenmerk
De zwakte wordt vaak als een persoonlijkheidskenmerk begrepen. Dit hoeft echt niet.

Een zwaktepunt is eerder een verbeterpunt. Je persoonlijkheid is dermate met jou verweven dat het iets zegt over jezelf. Je kunt jezelf (bijna) niet veranderen. Je bent wie je bent. Als je zegt dat je ongeduldig bent, dan wordt dit aanzien dat je altijd ongeduldig bent.

 

2. Een zwakte is evenmin een vermomde sterkte

Veel mensen zeggen bijvoorbeeld dat ze perfectionistisch zijn. Het kan even goed een sterkte zijn maar draaien de betekenis er van gewoon om. Doe dit niet want het komt totaal niet geloofwaardig over. Het klinkt teveel als een standaardantwoord.

 

Wat is een zwakte dan wel?

Een zwakte is wel iets waaraan je kunt werken of verbeteren. Je kadert dit altijd best binnen een bepaalde context en je verduidelijkt wat je er uit geleerd hebt.

Dus je zegt bijvoorbeeld niet: ik ben ongeduldig …. Je zegt beter: Als er een deadline gehaald moet worden, dan werk ik sneller mijn taken af en vraag ik veel naar de voortgang bij mijn collega’s. Hierdoor kom ik soms ongeduldig over.
Belangrijk is dat je die ongeduldigheid in een voorbeeld kadert.

Zo geef je de werkgever niet het gevoel dat je altijd een ongeduldig persoon bent. In deze situatie is duidelijk dat je niet altijd ongeduldig bent maar dat het zich alleen voordoet als er een deadline is.

Om je zwakte beter te kaderen kun je antwoorden, hoe je ermee omgaat en wat het resultaat hiervan is geweest.

Tegelijk koppel je er een verbeterpunt aan vast. Toen mijn collega’s mij hierop gewezen hebben, ben ik me hiervan bewust geworden en sindsdien let ik hierop waardoor ik deze vragen minder stel.

Andere suggesties om op je zwakte te antwoorden zijn:

  1. Een eigenschap opnoemen die niet in de jobomschrijving staat. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een functie als boekhouder, dan kun je aangeven dat lange teksten schrijven niet je grootste talent is.
  2. Of kies het tegengestelde van je positieve eigenschap die je hebt. Solliciteer je voor een dynamische job waarvoor je veel moet reizen en een drukke agenda onvermijdelijk is, dan kun je aangeven dat je onrustig wordt van te weinig afwisseling en ganse dagen op kantoor zitten.

Zeg wat je geleerd hebt uit je zwakke punten

Bij het behandelen van je zwakke punten, kun je onderstrepen wat je uit je zwakke punten geleerd hebt. Ben je niet goed in plannen, dan kun je bijvoorbeeld aanhalen: Om het overzicht te houden, maak ik nu naast een weekplanning ook een korte to-do lijst van hoge prioriteiten. Zo dwing ik mezelf in mijn hoofd het lijstje af te maken en weet ik goed het overzicht te houden. Dit heeft me efficiënter en effectiever leren werken.

Jouw zwakte vindt een recruiter ook, zonder dat jij het weet

Loopbaanbegeleider Michel Piedfort weet waarover hij spreekt. In het begin zocht hij op internet naar standaardantwoorden bij sollicitaties rond je sterktes en zwaktes. Tot hij door had dat recruiters de antwoorden al 10 keer gehoord hadden waardoor je geloofwaardigheid verminderde.

Hij is daarna totaal anders naar zijn zwakte gaan zoeken. Tijdens een interview ontdekt hij vanzelf de zwakte van iemand door een aantal gerichte vragen te stellen en krijg jij feedback waardoor jij veel sterker en met meer zelfvertrouwen gaat solliciteren.

Tijdens de loopbaanbegeleiding die hij aanbiedt gaat er ook aandacht naar het ontdekken van je zwaktes en hoe je ze verwoordt in een sollicitatiegesprek.

Scroll naar boven