Hoe je passie ontdekken ?

Je droomjob vinden, houdt ook in je passie ontdekken. Wat doe jij nu echt graag. Het is een zeer moeilijke oefening omdat we vaak een job per toeval krijgen. We hebben op een job gereageerd en gekregen maar we zijn er niet actief naar op zoek gegaan vanuit onze passie.

Je passie ontdekken, hangt vaak samen met jouw zingeving, je talenten en competenties.

Wat is passie?

Je passie is iets dat je echt graag doet. Vaak kun je deze activiteit ook goed maar eigenlijk hoeft dat niet altijd zo te zijn.

Het is alles waar je zo’n bewondering voor hebt, dat je er uren mee bezig kunt zijn en de tijd volledig uit het oog verliest. Mensen die hun passie kennen, kunnen vaak ook heel goed uitleggen waarom dit hun passie is. Ze kunnen er dus lang over vertellen.

Hoe je passie ontdekken in 10 vragen?

 

je passie ontdekken

Deze vragen helpen je te ontdekken wat je passie is:

 1. Wanneer vliegt voor jou de tijd voorbij?
 2. Als je morgen de lotto wint, wat zou jij dan doen?
 3. Wat vind je heel erg leuk om te doen?
 4. Wat zou je elke dag kunnen doen, zonder ervoor betaald te worden?
 5. Waarvan gaan je ogen glinsteren en je hart sneller kloppen?
 6. Waarvoor spring je in de ochtend met veel plezier je bed uit?
 7. In welke situaties voel jij je echt 100% zelfverzekerd?
 8. Waar krijg je veel energie van?
 9. Wat vind je leuk om te doen, zelfs als je moe bent?
 10. Over welke onderwerpen kan je eindeloos praten?

Wat is het verschil tussen talent en passie?

Je passie ontdekken wordt wel eens verward met je talent ontdekken of je zingeving vinden. In het ideale geval valt alles mooi samen maar dat is het vaak niet.

Bij je passie ontdekken, ligt de nadruk eerder op ‘wat vind jij leuk’ en ‘waar krijg jij energie van’. Als men vraagt naar je talent, peilt men naar wat je echt goed kunt.

Jouw onvoorwaardelijke en onbaatzuchtige inzet, dat is jouw passie. Het feit dat je het probleem oplost in 3 minuten zonder dat je er ooit veel moeite voor hebt moeten doen om het te leren, dat is je talent.

Passie versus zingeving

Bij passie vertrekken we vanuit wat jij graag doet. Als we kijken naar zingeving, gaat het eerder om wat wil jij voor anderen betekent of wil betekenen.

Bij zingeving ga je een probleem voor iemand oplossen. Een goede vraag rond zingeving is dan ook: welk probleem los jij op? Wat wil jij voor de maatschappij betekenen?

De 3 stappen om je passie tijdens sollicitaties duidelijk te maken

 1. Weet waarom je gepassioneerd bent over iets.
 2. Koppel je passie aan de functie of het bedrijf.
 3. Vertaal je passie naar een voordeel voor de werkgever.

Ook deze 3 stappen, zijn vaak moeilijk als je op voorhand niet goed over je passie nadenkt en de job of het bedrijf onvoldoende kent. Daarom helpt loopbaanbegeleiding jou hier enorm bij.

Je passie ontdekken met loopbaanbegeleiding

Wie zijn job graag doet en die met zijn passie kan combineren, houdt ze langer vol. Werken is dan geen opgave meer. In het ideale geval, krijg je geld voor iets dat je echt heel graag doet. Hoe tof kan dat zijn.

Via loopbaanbegeleiding ga je samen met een coach op zoek naar jouw passie, je talent en je competenties om een job te vinden die meer aansluit bij wat jij wil en bij wie jij bent.

Loopbaanbegeleiding kan je volgen met de loopbaancheque van de overheid. Je krijgt dan 4 uur persoonlijke begeleiding voor €10 per uur. De sessies kunnen zowel online als face to face doorgaan. We hebben een kantoor in Antwerpen centrum en Rijkevorsel. In de buurt van Rijkevorsel komen we ook aan huis (Beerse, Hoogstraten, Malle, Brecht, Turnhout) op voorwaarde dat er gratis parking vlakbij is.

 1. vraag je loopbaancheque op www.vdab.be/loopbaanbegeleiding
 2. de info van VDAB komt in je (spam)e-mailbox
 3. betaal 40 euro aan VDAB voor 4 uur
 4. contacteer Algida en maak alvast een afspraak
 5. je ontvangt de loopbaancheque in je (spam)e-mailbox
 6. overhandig je cheque aan Algida tegen de eerste sessie

????Werkbaar werk

Zo hou jij je job makkelijker vol

max 1 mail/week

Je kunt op elk moment uitschrijven
Lees ons privacybeleid.

Scroll naar boven