Burn-out herval: Ik voelde die tweede burn-out komen. Toch bleef ik doorgaan

burnout-herval

Anny uit Hoboken heeft een burn-out herval gehad. Van de eerste burn-out was ze een jaar thuis. Bij de burn-out herval was dit meer dan twee jaar. De twee burn-outs waren totaal verschillend van elkaar qua symptomen en beleving. De tweede burn-out had ze wel jaren voelen aankomen maar ze is toch gewoon blijven doorgaan.

Voor haar eerste burn-out werkte Anny in de evenementensector. Ze heeft grote events gedaan voor Proximus en Libelle. “Ik had toen o.a. onverklaarbare angsten. Ik durfde bijvoorbeeld niet meer op de autosnelweg rijden terwijl ik vroeger overal naar toe reed. Bij burn-out ben je overprikkeld. Als je auto rijdt, zit je op automatische piloot te rijden en je krijgt zoveel prikkels dat het mij teveel was.

Ik ben na een jaar niet meer naar mijn werk terug gegaan en heb ontslag om medische redenen gevraagd. Ik ben dan opnieuw gestart in een rustigere job als administratief medewerker maar in de loop der jaren heb ik me terug opgewerkt tot een leidinggevende functie met de nodige stress..

In mei 2017 ben ik opnieuw gecrasht. Toen ik drie maanden later opnieuw ging werken heb ik het slechts een paar maanden vol gehouden. In december 2017 stortte ik opnieuw en finaal in. Ondertussen zit ik twee jaar thuis en ik weet dat ik niet meer terug naar mijn vorige functie wil.

Burn-out herval

De reden voor haar herval hoeft Anny niet ver te zoeken. Het was een samenloop van omstandigheden: een fusie van drie bedrijven met totaal verschillende bedrijfsculturen, het opstarten van een nieuwe afdeling, een nieuw bestuur, werken in een landschapskantoor, de overgang naar een volledig tweetalige werking, enzovoort. Eigenlijk bleef niets nog hetzelfde wat voor de nodige bijkomende stress zorgde bovenop de normale werkstress.

Haar werkgever verhuisde in die tijd ook van de kempen naar Brussel waardoor ze minstens vier uur per dag in de auto zat. Achteraf gezien was dat file rijden echt een zeer grote energievreter.”

Anny vond zelfs haar schoenen in de kast niet meer

Ook bij Anny begon haar burn-out met lichamelijke klachten. Ze had elke dag migraine en ze was extreem moe. Ze liep al jaren naar dokters en specialisten maar niemand kon haar vermoeidheid verklaren of oplossen.

Toen haar geheugen verminderde en zelfs weg ging wist ze zeker dat er meer aan de hand was. Er waren momenten dat ze niets meer kon vinden. Zo zocht ze bijvoorbeeld ooit naar haar blauwe schoenen. Ze wist dat ze in de kast stonden maar ze zag ze niet staan.

Toen ze haar man riep om haar te helpen zoeken, nam hij haar schoenen direct van de plank. De schoenen stonden al die tijd gewoon voor haar neus en ze zag ze gewoon niet.

Haar geheugenproblemen verergerde tijdens haar burn-out. Ze had ook een totaal ander tijdsbesef. “Ik ben ganse stukken van dagen en weken kwijt. Ik weet niet wat ik gedaan heb”, zegt Anny.

Het verstandelijke is het laatste wat terugkomt. Als dat weer OK is, ben je bijna genezen volgens haar psycholoog.

Toen Anny vroeger moe was, dan ging ze toch gewoon door. Had ze hoofdpijn, dan nam ze een pilletje en werkte ze daarna verder. Er was altijd wel iets te doen, toch? Al was het maar de was in steken, koken of boodschappen doen. Nu gaat dit niet meer. Nu moet ze echt gaan zitten en rusten.
Beter luisteren naar je lichaam, glimlacht Anny, ik heb het moeten leren. Ik kan mijn lichaam niet meer negeren.

Burn-out is totaalbehandeling

Voor de behandeling van haar burn-out verwijst Anny meteen naar haar totaal pakket. Eigenlijk leer je anders denken en leven. En daarna probeer je die nieuwe levensstijl vol te houden.
Ze heeft veel hulp gekregen van haar huisarts. Ze ging ook naar een psycholoog en psychiater. en begon met yoga.

Haar advies aan mensen met burn-out is vooral om uit te zoeken wat je energie geeft of energie kost en dat is soms helemaal anders dan je altijd dacht. Anny is graag onder de mensen en dacht zelf altijd dat sociale activiteiten haar energie gaven. Door haar burn-out heeft ze geleerd dat dit niet altijd zo is.

Probeer dingen te doen die je hoofd leegmaken. Geef je hoofd en gedachten rust. Ga ook eens naar buiten of het bos in. Doe yoga. Alle activiteiten zijn goed die het malen in je hoofd doen stoppen.

Mensen zien niet hoe ziek je bent

“Je kunt niet naar een familiefeest komen want je bent moe? Hoe kan dat nu?” Het is een pakkende opmerking die Anny altijd is bijgebleven. “Je zit hier in de zetel, daar word je toch niet moe van?”

Zulke opmerkingen kwetsten enorm. Mensen zien echt niet hoe ziek je bent. Ze kon goed gezind zijn, ze kon zich opmaken en mooie kledij aantrekken maar ze was een wrak. Haar omgeving kon daarom vaak moeilijk begrijpen wat er met haar aan de hand was.

“Ik heb de sociale activiteiten beperkt. Was er toch iets waar ik naartoe ging, dan merkte men helemaal niets aan me en hield ik me sterk. Dat ik daarna een hele week in bed lag om te recupereren, dat wisten mensen natuurlijk niet”, zegt ze.

Werk

Nu is er weer werkgoesting. “Ik heb veel nieuwe ideeën. Ik wil graag freelancer worden en aan burn-outpreventie naar bedrijven doen. Ik ben nu volop aan het netwerken, ontmoet dokters en volg cursussen en workshops.”

“In de laatste 30 jaar heb ik een enorme evolutie in bedrijven gezien: vroeger ging ik naar het werk omdat het werk leuk was en er ook toffe sociale contacten waren. Nu heb ik de indruk dat de nadruk alleen op het werken ligt. Er is geen tijd voor sociaal contact meer. Op mijn laatste werk stond bijvoorbeeld de koffiemachine in het landschapskantoor. Dit maakte het onmogelijk om zelfs aan de koffieautomaat even een babbeltje met een collega te slaan omdat je dan een werkende collega stoort.”

Tips om burn-out herval te vermijden

Anny heeft nog 5 belangrijke tips die iedereen direct kan toepassen en je kijk op het leven verbeteren.

1. Men zegt dat je bij burn-out best leuke dingen doet. Dat is niet helemaal waar, nuanceert ze. Doe dingen waar je energie van krijgt. Met vriendinnen op stap gaan, kan veel energie kosten. Ik was vroeger altijd met vrienden weg. Nu heb ik geleerd te genieten van een wandeling met mijn hond in het bos. Alleen. Daar krijg ik energie van. Onder de mensen komen geeft mij te veel prikkels.

2. Maak je minder druk: perfectie hoeft niet. Anny was vroeger een poetsmaniak. Nu mogen haar vensters gerust vuil blijven. Ze poetste vroeger alle dagen, nu niet meer en haar leven is hierdoor zoveel gemakkelijker geworden. Ze heeft hierdoor veel meer extra tijd gekregen.

3. Beoordeel minder en veroordeel niet. Dat kost veel energie. Maak je niet meer druk over wat anderen doen. Vermijd gedachten als: waar is die nu mee bezig, zou je dat wel doen, … denk eerder: als je dat wil doen, is het goed.

4. Maak voor jezelf een burn-out preventie plan. Je ontdekt zo je valkuilen en hoe je in de toekomst burn-out vermijdt. Michel van Algida.be helpt jou hier graag bij want hij is hierin gespecialiseerd.

Begeleiding werken na burn-out

goedkoopste

Online begeleiding

€11,25/u 4 uur
  • Burn-out klachten verdrijven
  • Hoe werken na burn-out
  • Uit burn-out blijven
  • 4 uur online begeleiding
  • sessies van 1 uur
  • Voor werknemers en zelfstandigen vanaf 6 jaar ervaring
  • Je woont of werkt in Vlaanderen
  • Data in onderling overleg
  • Start na ontvangst loopbaancheque
Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.
Scroll naar boven