medisch ontslag bij burn-out

Medisch ontslag bij burn-out

Medisch ontslag bij burn-out kan zowel door de werkgever als door de werknemer ingeroepen worden. Een andere term die ook gebruikt wordt is medisch ontslag door overmacht. Dit kan na 3 maanden ziekenkas. Deze regeling geldt voor werknemers, voor ambtenaren in burn-out is er een andere regeling.

Voor wie in burn-out zit en niet meer naar zijn huidige werkgever terug wil (of kan) is het medisch ontslag een positief iets omdat je de opzegperiode niet hoeft te presteren. Dit wil zeggen dat je echt nooit meer hoeft terug te keren.

Het medisch ontslag is een recht. Dit wil zeggen dat je werkgever het niet kan weigeren. Er is wel een procedure medisch ontslag die je dient te volgen.

Voordelen en nadelen van het medisch ontslag

Het gevolg van je medisch ontslag is dat jij als werknemer je werknemersovereenkomst mag opzeggen zonder dat je een opzegperiode hoeft te presteren. Je hoeft evenmin een opzegvergoeding te betalen.

Het gevolg van je medisch ontslag is dat jij als werknemer je werknemersovereenkomst mag opzeggen zonder dat je een opzegperiode hoeft te presteren. Je hoeft evenmin een opzegvergoeding te betalen.

Wie als werknemer zelf ontslag neemt, kan doorgaans niet gaan stempelen of pas gaan stempelen na een wachtperiode. Wie medisch ontslag neemt, zal van de RVA geen boete krijgen en wel meteen recht hebben op een uitkering als je geen andere job hebt.

De mogelijkheid om zelf een medisch ontslag te kunnen geven, is voor veel patiënten met burn-out een opluchting. Jij beslist immers dat je niet meer terug naar je oude werkplek gaat.
Het nadeel van het medisch ontslag is dat jij geen opzegvergoeding krijgt van je werkgever.

Gevolgen van het medisch ontslag

 1. Je bent vrij van je werkgever dit wil ook zeggen dat je jouw job verliest. Je werkgever betaalt niet langer voor je extra legale voordelen, je pensioen, ...
 2. Je gaat solliciteren: denk na over wat je vertelt over je burn-out want er komen vragen over. Wat zeg je niet/wel. Vertel hoe je uit burn-out zal blijven.
 3. Van zodra je werkloos bent, heb je geen recht meer op extra begeleiding met loopbaancheques bij het zoeken van een nieuwe baan, werkhervatting na burn-out of hulp bij het maken van een eigen burn-out preventieplan
 4. Je blijft op de ziekenkas of je gaat stempelen. De vergoeding die je ontvangt is dezelfde ongeacht je zelf gewoon ontslag neemt of medisch ontslag neemt.
 5. Je krijgt van je werkgever een C4. Hierop kan de vermelding medisch ontslag voorkomen. Dit heeft echter geen nadelige gevolgen voor de nieuwe werkgever aangezien het document C4 voor de RVA/werkloosheid is.
 6. Op het vakantie-attest en uitdienst-attest voor je nieuwe werkgever staat wél een datum. Als je een gat in je cv krijgt, hoe ga je dit verklaren?
 7. Meestal valt er een last van de mensen hun schouders. De beslissing is genomen en men voelt zich vrij.
 8. Je kunt perfect gaan solliciteren voor een gelijkaardige job bij de concurrent. Burn-out is een combinatie van werkfactoren en hoe jij met stress omgaat. Het is best mogelijk dat je in een ander bedrijf de job wel volhoudt.

Ook de werkgever kan ontslag geven

Ook je werkgever kan het medisch ontslag door overmacht inroepen. De werkgever kan dit vragen vanaf de vierde maand afwezigheid door ziekte.

Ook hier betekent het medisch ontslag dat de werkovereenkomst wordt ontbonden.

Voor de werkgever betekent dit dat de werknemer niet meer hoeft terug te komen naar het werk, dat de opzegperiode niet gepresteerd hoeft te worden en dat de werkgever geen opzegvergoeding hoeft te betalen.

Wanneer de werkgever zijn werknemer in burn-out op deze manier ontslaat, wordt meestal wel als een onterecht ontslag ervaren.

Iemand met bijvoorbeeld 20 jaar ervaring die 4 maanden in burn-out komt, kan via deze regeling op een heel goedkope manier afgedankt worden. De werknemer in kwestie kan zich hierdoor opzijgezet voelen. Hierdoor krijgen velen nog een extra emotionele knak te verwerken.

Burn-out kent trieste cijfers

Werken na burn-out brengt heel wat onzekerheid. Ga ik dat wel kunnen? Wat als het opnieuw gebeurt want 22% hervalt. De volgende job moet er echt wel goed zijn want als ik opnieuw crash is dat niet goed voor mijn cv? Ga ik niet te moe zijn? Wat vertel ik wel of niet over mijn burn-out?

Je krijgt meer rust in je hoofd, meer vertrouwen en opnieuw meer focus met een burn-out preventieplan. Wij helpen jou daar graag mee.

Bereid je goed voor op je medisch ontslag

Wie in burn-out zit en een medisch ontslag overweegt, raden we daarom aan om zich op voorhand goed te informeren en voor te bereiden.

 1. Ga na of je klaar bent voor werkhervatting na je burn-out. Wie te snel terugkeert, hervalt. Doe daarom regelmatig je burn-out test
 2. Bereid je voor op de gesprekken met de huisarts, bedrijfsarts en artsen van het ziekenfonds. Zo voorkom je heel wat stress voor doktersbezoeken en het verlies van je ziekte-uitkering omdat je op voorhand weet welke vragen er komen. Tegelijk heb jij dan de juiste antwoorden klaar.
 3. Begin voor je medisch ontslag met loopbaanbegeleiding zodat je een weet hoe je jouw burn-out best kadert naar je nieuwe werkgever. Eens ontslagen heb je immers geen recht meer op loopbaanbegeleiding.

Schrik voor burn-out herval, maak je burn-out preventieplan

De grootste schrik van mensen die een burn-out hebben gehad is hervallen. Gewoon rusten of van job veranderen is niet voldoende. Je burn-out preventieplan behoedt je voor burn-out herval omdat je inzicht krijgt in hoe je werkt, wie je bent en hoe je denkt. Hierdoor ga je ook anders reageren in stressvolle situaties waardoor je sterker wordt.

Ook als bedrijf kun je voorkomen dat je medewerkers crashen of heh helpen bij werkhervatting na burn-out door ons burn-out preventieplan te gebruiken.

Meer info medisch ontslag of begeleiding bij werken na burn-out

goedkoopste

Online begeleiding

€40 4 uur
 • Burn-out klachten verdrijven
 • Hoe werken na burn-out
 • Uit burn-out blijven
 • 4 uur online begeleiding
 • sessies van 1 uur
 • Voor werknemers vanaf 7 jaar ervaring
 • Je woont of werkt in Vlaanderen
 • Data in onderling overleg
 • Start na ontvangst loopbaancheque
Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.
Scroll naar top