Medisch ontslag bij burn-out

Medisch ontslag bij burn-out kan zowel door de werkgever als door de werknemer ingeroepen worden. Een andere term die ook gebruikt wordt is medisch ontslag door overmacht. Deze regeling geldt voor werknemers, voor ambtenaren in burn-out is er een andere regeling.

Voor wie in burn-out zit en niet meer naar zijn huidige werkgever terug kan, is het medisch ontslag positief omdat je de opzegperiode niet hoeft te presteren en toch kunt stempelen.

Aan het ontslag is een procedure medisch ontslag gekoppeld die je moet volgen. Sinds de nieuwe wet van oktober 2022 is het moeilijker om dit in te roepen omdat het geen verworven recht meer is want de bedrijfsarts neemt de beslissing of jij dit krijgt.

Het medisch ontslag kan ingaan vanaf 9 maand afwezigheid door ziekte.

Wie extra hulp wil om zich hierop voor te bereiden kan ook zijn loopbaancheque gebruiken waardoor je bij Algida Werken na burn-out 4 uur begeleiding krijgt voor €11,25/u

Het is niet omdat je medisch ontslag vraagt, dat je dit ook krijgt

Voor de bedrijfsarts ben je de 100ste in een rij terwijl het voor jou de eerste keer is dat je dit gesprek voert. Wat ga je daar zeggen en hoe? Een doorsnee gesprek duurt maar 15 minuten tot 30 minuten.

Daarom is het belangrijk dat je op voorhand goed nadenkt wat jouw redenen op de aanvraag voor medisch ontslag zijn. Zo vermijd je dat je maanden later opnieuw moet terugkomen of dat je aanvraag geweigerd wordt.

Voordelen en nadelen van het medisch ontslag

  1. Het gevolg van je medisch ontslag is dat je contract eindigt zonder opzegperiode. Je hoeft evenmin een opzegvergoeding te betalen.
  2. Je kunt direct stempelen. Wie als werknemer zelf ontslag neemt, krijgt geen stempelgeld of kan pas stempelen na een wachtperiode. Dankzij het medisch ontslag zal de RVA echter geen boete geven waardoor jij het recht op een uitkering behoudt.
  3. De mogelijkheid om zelf een medisch ontslag te kunnen geven, is voor veel patiënten met burn-out een opluchting. Jij beslist immers dat je niet meer terug naar je oude werkplek gaat. Het nadeel van het medisch ontslag is dat jij geen opzegvergoeding krijgt van je werkgever.

Wat na het medisch ontslag

  1. Je bent vrij van je werkgever en elders gaan werken. Je kunt zelfs bij de concurrent dezelfde job doen
  2. Je kunt stempelen, op kosten van de overheid een opleiding volgen en tegelijk stempelen mits goedkeuring van VDAB
  3. Of je blijft op het ziekenfonds

Wanneer starten met de procedure

Omdat het medisch ontslag pas na 9 maanden kan vallen, dient je huisarts bereid te zijn om je al die tijd ziek te schrijven. Dat is niet altijd evident. Dus als je huisarts niet meer bereid is om je ziek te schrijven, moet je terug naar je werkgever.

Ook deze gedachte geeft extra ongezonde stress. Denk daarom op voorhand na wat je wél wil want volgens de nieuwe procedure in verband met medisch ontslag is het onvoldoende om de nadruk te leggen op wat niet kan. Er wordt immers bij de aanvraag tot medisch ontslag gekeken naar jouw motivatie waaruit blijkt dat je moeite hebt gedaan om te reïntegreren op het werk. Dit is nog een extra argument om bij Algida een loopbaantraject werkhervatting na burn-out te volgen.

De procedure kan enkele weken duren. Hou hier rekening mee. Je hoeft dus niet tot de achtste maand te wachten om dit allemaal in orde beginnen te maken. Start er dus tijdig mee.

Andere interessante artikels

 

Solliciteren na medisch ontslag

Na je ontslag blijf je op ziekenkas of ga je opnieuw solliciteren. Maar hoe overtuig jij de werkgever dat jouw kans op herval minimaal is? Op welke vragen dien jij een antwoord te hebben zodat je weet wat je wel of niet zegt tijdens het sollicitatiegesprek of ga je liegen?

Bereid je sollicitaties voor samen met Algida of ontdek wat jij concreet kunt doen om burn-out te vermijden. Met de loopbaancheque krijg je 7 uur (online) begeleiding.

Procedure medisch ontslag en vragen van de dokter

  • Hoe start je de procedure en hoe verloopt ze?
  • Welke vragen zal de bedrijfsarts stellen?
  • Wat zijn foute antwoorden en juiste antwoorden?

Stel je vraag of boek een adviesgesprek (privé aan €60,50/u of met loopbaancheque) zodat alles duidelijk is, we je gesprek kunnen afstemmen op je persoonlijke situatie en je goed voorbereid naar de bedrijfsarts gaat.

Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.
Scroll naar boven