Freelance contract

Freelance contract webinars

 • woensdag 5 juni van 20u tot 20u30

In dit webinar bespreken we clausules die je best (niet) opneemt in een freelance contract en waarom want eens je tekent, geldt een andere wetgeving dan voor werknemers.

Inhoud

* waarom is de wetgeving anders
* welke gevolgen heeft dit voor jou als freelancer
* hoe vermijd je de nadelen
* hoe zorg jij er voor dat je toch gelijkaardige rechten behoudt

Prijs:  

 • gratis voor wie loopbaanbegeleiding bij Algida volgt
 • €25 (per sessie) voor alle anderen. Inschrijving definitief na ontvangst betaling. Stort €25 op rekening IBAN: BE27 9794 2589 5073 onder vermelding van je mailadres (vervang @ door at), de datum en contract

 

Neem deel

Please enter your name.
Please enter a message.

Je eigen contract opstellen

Maak je eigen contract op basis van voorbeelden en goede clausules specifiek voor freelancers. We overlopen jouw werkvoorwaarden en laten je clausules zien zodat je het contract zelf kunt samenstellen.

Via de loopbaancheque heb je in 2 sessies van 2 uur een eigen contract voor €11,25/u. Bel Michel voor meer info 0486329020  of mail michel@algida.be

Beter beschermd met freelance contract

Wist je dat je zonder contract....

 • toch moet blijven werken zelfs al betaalt je klant niet.
 • minder beschermd bent omdat je terugvalt op de algemene wetgeving
 • de wetgeving voor zelfstandige freelancers totaal anders is dan voor werknemers en dat is niet in je voordeel
 • iets kapot doet bij de opdrachtgever je dit zelf moet betalen

Gelukkig kun je hiervan via een contract afwijken. Daarom is een contract zo belangrijk. Bij mij betaalden klanten op voorhand en dat gaf me enorm veel rust.. Ook dat is begeleiding waar ik je graag bij help.

freelance contract

Wat zet je in een freelance contract? Wat zet je in je contract? Maak je eigen freelance contract en pas het aan voor elke nieuwe klant.

1. Laat de klant op voorhand betalen

Het is niet omdat 90% van de freelancers achteraf factureren dat jij dat ook moet doen. Zorg er voor dat men blij is dat men mag betalen en zelfs op voorhand betaalt. Ik heb vroeger nooit problemen gehad om dit 'verkocht' te krijgen. Hoe je dit aanpakt, daar begeleid ik je graag bij.

2. Heb ik een contract nodig?

Wie werkt als werknemer of interimaris, heeft altijd een geschreven overeenkomst nodig. Het contract wordt bijna altijd door de werkgever opgesteld. Zonder geschreven overeenkomst zal de sociale inspectie bij controles er immers van uit gaan dat je in het zwart werkt.

Werk je als zelfstandige, dan is een geschreven overeenkomst niet altijd nodig. Contracten kunnen tussen zelfstandigen ook bij mondeling akkoord ontstaan. Toch is het altijd aan te raden om op voorhand rechten en plichten tegenover elkaar op papier te zetten. Zijn er discussies voor de rechtbank, dan zal men altijd vragen wat er destijds afgesproken is en of er daarvan iets op papier staat.

Er zijn heel veel freelancers die beginnen te werken op basis van een bestelling via mail. In die mailcommunicatie staat dan welke taken ze zullen uitvoeren en wat de prijs er van zal zijn. Nog beter is uiteraard als je die rechten en plichten apart op een document zet en laat ondertekenen door je klant. Goede afspraken maken immers goede vrienden.

3. Wat zet je in een freelance contract?

In het freelance contract ga jij als freelancer vooral je eigen rechten beschermen. Je klant verwacht doorgaans dat je zelf een contract voorlegt. Dat vraagt in het begin wat extra werk maar het grote voordeel is dat jij zelf bepaalt wat je in het contract zet en hoe jij dingen formuleert.

 • Wat ga jij doen? Onder welke voorwaarden zul jij werken?
 • Wanneer stuur jij de factuur?
 • Wanneer zal de klant betalen?
 • Waar begint en eindigt je verantwoordelijkheid?
 • Hoe kan men het contract beëindigen?
 • Wat ga je doen als de klant niet betaalt?
 • Wie wordt eigenaar van het werk dat je aflevert?
 • Hoe lang loopt de overeenkomst?
 • Hoe zorg jij er voor dat je bij faillissement meteen kunt stoppen zelfs al heb je een langlopend contract
 • Is er een projectprijs of een uurtarief?
 • Als je factureert per uur, moet je de uren bewijzen en hoe ga je dit doen?
 • Voor welke rechtbank komt een juridisch geschil als jij met de klant ruzie hebben?
 • ….

4. Hoeveel pagina’s telt zo’n freelance contract?

Werknemersovereenkomsten tellen meestal verschillende pagina’s tekst. Ook bij freelancers die op langdurige projecten zitten of bij de klant op kantoor werken, zijn er vaak contracten van meerdere pagina’s.
Freelancers die vertalingen, websites of grafisch werk, … aanbieden hebben ook wel eens contracten van één pagina.

5. Zijn er gratis contracten te vinden?

Uiteraard zijn er op internet tal van voorbeelden van contracten te vinden. "Wees zeer kritisch als je ze zo maar overneemt", zegt Michel Piedfort van Algida, starten als freelancer en oprichter van Freelancenetwork.be . "Zo’n contracten zijn voor jou een inspiratiebron. Wat staat er in? Hoe is iets geformuleerd? Staan er dingen in waar je nog niet aan gedacht hebt? Een freelancer met minder ervaring merkt echter niet wat er niet in het contract staat. Daar zit vaak de angel.

Het toffe aan freelancen is dat je volledig vrij bent in het bepalen van je werkkader. Tegelijk zit hier de grote valkuil. Alles wat niet in een contract geregeld is, valt onder de algemene wetgeving en die is niet altijd in het voordeel van de freelancer."

6. Stelt de opdrachtgever een contract voor?

Velen hopen dat opdrachtgevers met een contract komen. Dat kan. Het contract is dan opgesteld vanuit het standpunt van je klant, rekening houdend met wat hij wil. Zo zal de  laatste zin zijn: bij geschillen is de rechtbank van Luxemburg bevoegd als je klant in Luxemburg zit. Wil jij naar Luxemburg rijden bij onenigheid? De opdrachtgever kan bewust ook 'vergeten' om belangrijke zaken in het contract weg te laten zodat dingen vaag blijven of niet goed geregeld worden.

Als je zelf een contract voorstelt, bepaal jij het kader. Je maakt het bovendien je klant enorm gemakkelijk omdat hij alleen hoeft te tekenen. Tenslotte komt een eigen contract zeer professioneel over.

7. Je eigen freelance contract opstellen

Een contract laten opstellen via een advocaat kost tussen de €500 en €1.500. Als je dit overweegt, kies dan zeker voor een jurist die gespecialiseerd is in freelance wetgeving want een advocaat in echtscheidingen kent doorgaans de nuances niet.

Je kunt ook je contract via loopbaanbegeleiding van Algida maken. Je bepaalt dan samen met je begeleider onder welke voorwaarden jij je diensten wil aanbieden, wat voor jou belangrijk is en wat niet. Tegelijk wijzen wij op mogelijke tekortkomingen en in te dekken risico's. We bekijken vervolgens samen voorbeelden van contracten zodat je clausules kunt overnemen die voor jou belangrijk zijn om al  jouw rechten te dekken.

 

Wat is er anders bij freelance contracten?

 • Bij ruzie ga je naar de ondernemingsrechtbank en niet naar de arbeidsrechtbank
 • Je valt onder het ondernemersrecht en niet handelsrecht
 • Als werknemer krijg je altijd je salaris
 • Als zelfstandige bepaal je zelf wanneer je werkt, hoe je werkt en waar je werkt. Jouw klant mag de procedure of manier van werken niet voorschrijven want je werkt niet onder leiding, toezicht en gezag zoals een werknemer
 • Je mag vrij bepalen wat je in een contract zet, los van de regels voor werknemers
 • Benamingen zijn anders. Je opdrachtgever is niet je werkgever maar je klant. In de boekhouding ben je een leverancier en geen personeel
 • Je draait zelf op voor fouten, dingen die je kapot maakt of vertragingen, ...
 • ....

Voorbeeldcontracten voor freelancers

burn-out coach michel piedfort algida loopbaanbegeleiding

Bekijk zijn contracten en clausules als inspiratiebron en pas ze aan. Michel Piedfort promoot al sinds 2000 het freelance statuut. Hij is ook de oprichter van Freelancenetwork.be  en gaf talrijke cursussen bij Syntra over starten als freelancer.

In al die jaren zag hij verschillende contracten en stuitte hij op goede en minder goede voorbeelden. Men ontdekt pas dat contracten minder goed zijn opgesteld als er ruzie komt. Op dat moment is het te laat. Daarom dat je beter op voorhand nadenkt wat je in een contract zet en wat je er beter uit laat want het heeft grote gevolgen. 

Maak je eigen freelance contracten

Maak je eigen contract dat jouw werkvoorwaarden omvat zodat je rechten goed afgedekt zijn. Met de loopbaancheque heb je 4 uur begeleiding voor €11,25/u gespreid over 2 sessies van 2 uur.. Sessies in Rijkevorsel, bij je thuis of via beeldbellen. Vraag hier meer info.

Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.
Scroll naar boven