Voel je jezelf niet meer gelukkig in je job of heb je last van stressklachten, beslis dan zo rap mogelijk zelf over je loopbaan. Je krijgt zo extra zelfvertrouwen. Negeer je de klachten en val je in een burn-out dan beslissen andere mensen (je huisarts, je psycholoog, je werkgever, …) in jouw plaats waardoor men vaak geknakt uit de burn-out komt. Dat heeft Barbara zo ervaren.
Barbara werkte tien jaar als marketing en communicatie verantwoordelijke voor een kleine Vlaamse organisatie. Bij deze functie hoorden veel overuren, avondwerk en weekendwerk. In september 2010 is ze gecrasht. Ze heeft toen drie weken bijna constant geslapen. Ze dacht dat de vermoeidheid gewoon door de stress kwam en dat ze het wel zou overleven door voldoende rust te nemen.
Daarna zat ze vol goede moed opnieuw achter haar bureau. Maar na een aantal uitputtende evenementen viel het haar op dat het toch allemaal niet zo goed ging. Ze maakte de balans op van haar loopbaan en zag dat ze bij deze werkgever aan haar plafond zat. De frustraties groeiden. Ze werd vaak drijfnat in het zweet ’s nachts wakker. Zo erg dat ze echt andere lakens moest leggen. Ze kreeg geheugen- en concentratieverlies. Ze werd lusteloos en kampte met afvlakkende emoties. Werken interesseerde haar gewoon niet meer.
Uiteindelijk heeft ze die job nog tot eind 2016 volgehouden. Tijdens een evaluatiegesprek kaartte ze aan dat ze meer tijdrovende administratieve taken bovenop kreeg. Ze deed meer en meer taken waarvoor ze niet was aangenomen. Toen ze merkte dat haar werkgever niet van plan was hieraan iets te veranderen, heeft Barbara zelf ontslag genomen.
Na ontslag waren fysieke klachten snel voorbij
Haar werkgever verplichtte Barbara om haar drie maanden vooropzeg te presteren maar dat kon haar niet meer schelen. Ze is vanaf toen alle dagen fluitend naar haar werk gegaan. Er was zoveel last van haar schouders gevallen dat ze zich al snel beter voelde.
Ze was binnen de drie dagen van haar nek- en schouderproblemen verlost.
Ontslag gaf keuzevrijheid
Zij en haar man beseften al snel na het ontslag dat ze nu eindelijk aan de verkeersellende, drukte, betonnen benauwdheid van Antwerpen konden ontsnappen. Ze verkochten hun huis en trokken naar de groene, rustige Noorderkempen zodat ook haar man minder files had en ’s avonds meer tijd kreeg.
Die beslissing om te verhuizen maakte het dagelijks leven veel gemakkelijker en verhoogde hun levenskwaliteit aanzienlijk.
Zes maanden afkicken
De eerste zes maanden nadat ze haar werkgever verliet, heeft Barbara vooral van de frustraties en stress afgekickt. Maar er bleven nog lichamelijke klachten. De lusteloosheid, concentratie- en geheugenverlies, uitputting bleven aanhouden.
Op advies van een goede vriendin ging Barbara bij de huisarts langs. Ze drong aan op een bloedafname. Uit die resultaten bleek dat ze als gevolg van de langdurige hoge stress problemen had met haar bijnieren, schildklier en lever. Ze kreeg voor haar schildklier na aandringen medicijnen voorgeschreven.
Binnen de twaalf uur merkte ze al een verbetering. Die pillen zal ze de rest van haar leven moeten blijven innemen. Vandaag staan al haar bloedwaarden gelukkig weer op een goed niveau en is de uitputting zo goed als verdwenen.
Job als thuiswerker
Zes maanden nadat Barbara de deur bij haar werkgever achter zich dichttrok, besloot ze om als zelfstandige marketing en communicatie consultant te starten. Ze doet die job vandaag nog altijd en ze heeft er nog geen seconde spijt van gehad.
Ze focust zich op eindige projecten want ze vindt iets snel afronden tegenwoordig heel belangrijk. Ze weigert om fulltime bij haar klanten op kantoor te gaan werken. Barbara vermijdt zo veel mogelijk files omdat het voor haar enorme energievreters zijn. En ze kiest haar projecten op basis van inhoud of sector.
“België heeft een fantastisch sociale zekerheidssysteem”, zegt ze. “Ik kon mijn stempelgeld twaalf maanden met de Springplank van VDAB combineren.” Dat gaf mij de gelegenheid om mijn eigen zaak uit te bouwen.”
Wees niet bang om ontslag te nemen. Beslis zelf en krijg zo meer zelfvertrouwen
Barbara adviseert iedereen om zelf over zijn loopbaan te beslissen. “Ik heb net op tijd ontslag genomen”, zegt ze. “Hierdoor ben ik niet in een heel diepe burn-out gekomen.” Durf ontslag te nemen als je voelt dat het niet meer gaat. Dat buikgevoel dat het niet meer gaat en lichamelijke klachten hebben een reden. Negeer dat niet.
Een belangrijk argument om toch het heft in eigen handen te nemen, is het groeiend zelfvertrouwen. Je krijgt zelfvertrouwen en behoudt je eigenwaarde dankzij je beslissing. Als je ontslagen wordt daarentegen, dan krijg je een knak en word je onzeker. Als je met burn-out thuis ziek valt, dan heb je de energie niet om te solliciteren. De bodem van die put is dan veel dieper.
Barbara benadrukt ook dat je jezelf niets wijs moet laten maken over je werkloosheid. Wie zelf ontslag neemt, heeft bijvoorbeeld wel recht op een uitkering. Je wordt uiteraard uitgenodigd voor een gesprek maar als je uitlegt waarom je ontslag nam, dan krijg je hooguit een paar maanden geen uitkering maar daarna is die er wel.
Tijdens burn-out beslissen anderen in jouw plaats
Wat bijzonder jammer is dat tijdens de burn-out anderen in jouw plaats beslissen. Je hebt vaak zelf amper de energie om beslissingen te nemen dus doen andere mensen met dat in jouw plaats.
Je huisarts beslist om je door te verwijzen naar een psycholoog. Je werkgever kan beslissen om je te ontslaan. Je psycholoog beslist voor jou dat het te vroeg is om terug aan de slag te gaan. Je vrienden overstelpen je met goede raad. Het is allemaal best goed bedoeld maar het ondermijnt je zelfvertrouwen enorm.
Hou voldoende financiële ademruimte
Barbara is enorm blij dat ze altijd voldoende financiële ademruimte heeft gehouden. Je koopt beter een iets kleiner huis met lagere hypotheek dan dat je elke maand het water aan je lippen hebt. Iedereen kan eens pech hebben in zijn leven, ziek worden of zes maanden zonder job zitten. Op zulke momenten is het echt niet leuk als je dan ook nog van je hypotheek wakker ligt. Of erger, als de enige oplossing is dat je de woning moet verkopen.
Wie financiële problemen heeft, gaat best bij zijn bank langs. Overweeg een herziening van een lening zodat je wat losser kunt leven en niet het gevoel krijgt dat je moet werken.
Laat het financiële niet primeren over je geluk. Durf te minderen. Durf uit de ratrace te stappen. Je hebt echt niet alles nodig om gelukkig te zijn. Het zal je verbazen maar een auto rijdt ook na vier jaar nog goed, een staycation (een vakantie thuis) is eigenlijk best verademend en maak beslissingen die je leven eenvoudiger maken.
Je job is niet meer dan een job
Barbara kijkt vandaag anders naar werken. Ze heeft haar jaren overuren op een kantoor wel gehad. “Er is geen enkele werkgever die voor jou kiest”, beseft ze nu. “Je werkgever kiest je om zijn winkel te laten draaien. Je hoeft je leven daarom niet af te stemmen op het realiseren van de droom van je werkgever. Realiseer je eigen droom.
Je bent nooit onmisbaar. Blijf dus niet voor je collega’s, voor klanten, voor leveranciers of omdat je de job op zich wel tof vindt. Maak daarom je eigen keuze. Het is jouw leven. Doe dingen die je gelukkig maken.”
Vul je leven anders in
Barbara voelt zich nu veel beter dan vroeger. Haar burn-out is zeker niet nutteloos geweest. Ze laat haar frustraties niet meer zo hoog komen. Ze hakt nu rapper knopen door dan vroeger. En zegt nu al vaker nee.
Ze jaagt zich ook niet meer op. Ze is geduldiger in het verkeer. Ze ergert zich niet meer aan trage kassiers in de supermarkt. Ze heeft er voor gekozen om haar leven anders in te vullen en dat is goed.
Durf na burn-out zelf beslissingen nemen. Volg loopbaanbegeleiding zodat klachten verdwijnen en je zelfvertrouwen groeit
Online begeleiding
- Burn-out klachten verdrijven
- Hoe werken na burn-out
- Uit burn-out blijven
- 4 uur online begeleiding
- sessies van 1 uur
- Voor werknemers vanaf 7 jaar ervaring
- Je woont of werkt in Vlaanderen
- Data in onderling overleg
- Start na ontvangst loopbaancheque