Voel je de klik met anderen te weinig? Heb jij het gevoel dat anderen je vaak minder begrijpen? Met deze 11 tips lukt het.
1. Spiegel het gedrag van de andere
Mensen voelen zich rapper verbonden als zij dingen van zichzelf in iemand anders herkennen. Vandaar dat het concept van spiegelen zeer sterk is om die klik tussen mensen te voelen. Staan je vrienden te springen van geluk als hun favoriete voetbalploeg een doelpunt maakt, spring dan gerust mee. Het vergroot jullie verbondenheid.
Heb je op kantoor een gesprek met de baas en heeft hij zijn armen op de tafel rusten, ga dan niet met gekruiste armen tegenover hem zitten.
2. Spiegel het stemgebruik
Waar we vaak minder aandacht aan schenken is het spiegelen van het stemgebruik. Als je gesprekspartner luid spreekt en je antwoordt zelf heel stil, dan komt er geen klik.
Als jullie beiden enthousiast zijn, dan komt die klik er wel.
Ook boze roepende mensen hebben een klik. Vandaar dat je merkt dat het stemgeluid bij ruzies vaak bij beide partijen de hoogte in gaat.
Je merkt ook dat de klik verdwijnt van zodra de ander stopt met spiegelen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een boos iemand die roept tegen een ander en hierop kalm reageert. Het geroep blijft dan doorgaans niet duren.
3. Gebruik dezelfde woorden
Woorden van je gesprekspartner herhalen is een derde manier om makkelijker een klik te krijgen. Mensen luisteren immers selectief. Door dezelfde woorden te gebruiken, gaat de ander zich makkelijker herkennen in wat je zegt en zich verbonden voelen.
Het gaat dan om exact dezelfde woorden. Je hoeft niet naar synoniemen te gaan zoeken. Het gevaar bestaat dat dan de klik toch niet komt. Het kan zijn dat jij hetzelfde bedoelt maar dat de andere persoon toch een andere invulling geeft aan een woord.
4. Luister
Je hoeft niet altijd veel aan het woord te zijn om impact op iemand te hebben. Goed kunnen luisteren is minstens even belangrijk. Dat betekent dat de verhouding tussen praten en luisteren niet altijd 50 procent hoeft te zijn. Vaak bereik je meer door wat minder te praten.
5. Blijf in het hier en nu
Als je met iemand praat, focus op wat de ander te vertellen heeft. Laat je gedachten niet afdwalen naar de andere dingen die je ook nog zou moeten afwerken of het feestje waar je later naar toe gaat.
Vermijd dat je tijdens het gesprek op je smartphone kijkt want dit komt over alsof je totaal geen interesse hebt.
6. Vraag om te herformuleren: vraag of men jou begrepen heeft en men je wil herhalen
Als je iets uitlegt, vraag aan de ander of hij jou goed begrepen heeft. Vraag dat men in eigen woorden herhaalt wat er gezegd is geweest. Zo ga je na wat men onthouden heeft. Je bent dan ook meteen zeker of je boodschap goed is overgekomen.
7. Lach
Ook emoties kun je spiegelen. Een zeer goede manier is om samen te lachen. Je komt dan veel sneller over als een aangenaam mens waarmee mensen graag iets beleven.
Vermijd om samen te komen om te klagen en te zagen. Dat kan ook verbondenheid geven maar je creëert minder het gevoel van het was tof. Uiteraard mag je je hart bij iemand uitstorten en eens flink klagen. Meestal is er dan een klager en een luisteraar die probeert te begrijpen wat jij voelt en zo begrip toont.
8. Zoek naar gemeenschappelijke interesses als kapstok
Mensen zoeken vooral andere mensen op die gemeenschappelijke interesses hebben. Wat heb jij met je collega, je leidinggevende of je baas gemeen. Zoek naar gelijkaardige interesses in de privésfeer. Houden jullie allebei van voetbal? Zijn jullie kinderen van dezelfde leeftijd? Gaan jullie naar hetzelfde land op vakantie? Dan heb je naast het werk ook andere dingen om over te praten en dat schept net een band.
9. Vraag naar gevoelens
Een enorme goede manier om actief naar iemand te luisteren is door naar de ander zijn gevoelens te vragen. Wat doet dit men jou? Hoe voel jij je daarbij? Je geeft zo aan de andere persoon aan dat je tijd voor hem neemt.
Vind je dit moeilijk, raadpleeg dan onze gevoelens lijst.
10. Toon begrip
Maak duidelijk dat je de ander begrijpt. Gebruik woorden als: dat begrijp ik, ik begrijp dat dit moeilijk voor je is, ik kan er in komen dat dit zo bij je binnenkomt, dat moet moeilijk voor je zijn. Je geeft hiermee de ander steun.
11. Breng samen tijd door
Mensen die een klik voelen, doen dingen samen. De beste manier om alle voorgaande tips om te zetten, is net door tijd voor elkaar te maken. Samen dingen doen, werkt sterker dan samen iets gaan dringen en bijkletsen.
Dus samen joggen is beter dan samen een koffie drinken. Samen op reis gaan werkt sterker door dan samen naar de bioscoop gaan.
Vandaar grootmoeders advies: als je iemand leert kennen, ga je best eerst samen iets drinken, daarna samen op restaurant, vervolgens speel je samen een gezelschapsspel en tenslotte ga je samen op weekend. Als je jezelf daarna nog altijd niet geërgerd hebt, dan is de kans groot dat de ander goed relatiemateriaal is.
Versterk je klik met loopbaanbegeleiding
De verbondenheid met collega's versterken, kun je ook bekomen met de hulp van je loopbaanbegeleider Michel Piedfort
Je collega's op het werk hoeven je beste vrienden niet te worden, het zou mooi zijn, maar een goede connectie is altijd een plus. Daarom dat er in mijn loopbaanprogramma ook aandacht is naar verbinding en connectie tussen mensen.
Doorheen de vier uur loopbaanbegeleiding zijn er continu oefeningen die de verbondenheid tussen jou en je collega's versterken. Je kunt op elk moment deze technieken beginnen toepassen zelfs al heb je tot dan toe een minder goede relatie gehad.