Wanneer ga je naar een zelfhulpgroep en wanneer schakel je professionele hulpverlening in? Waarom combineer je ze niet allebei?
Het voordeel van zelfhulp bij burn-out
Bij zelfhulp ga je jezelf helpen door jouw ervaringen over burn-out in groep met mensen die ook burn-out hebben te delen. Door de ervaringen van andere mensen te horen, krijg je een beter inzicht in het verloop, de vragen die lotgenoten ook hebben en verneem je hoe andere mensen hiermee omgaan.
Bij zelfhulp kunnen ook heel wat praktische vragen aan bod komen. Denk aan het invullen van documenten voor officiële instanties, controles, gebrek aan begrip, etc
De sfeer kan gezellig zijn: je zit met zijn allen bij elkaar, je drinkt wat, er wordt al eens een traan weg gepinkt maar ook gelachen.
Bij de bijeenkomsten van zelfhulpgroepen betaal je een kleine bijdrage als tussenkomst in bepaalde kosten zoals verwarming, lokaal of drankjes. Je betaalt niet voor het salaris van de begeleider.
Het toffe aan zelfhulpgroepen is dat mensen de tijd nemen om bij elkaar te komen en samen te zitten. De sfeer is hier totaal anders dan een forum op internet.
Professionele hulpverlening
Bij professionele hulpverlening sta jij meestal als individu tegenover 1 of meerdere hulpverleners (een dokter, psycholoog, voedingsdeskundige, loopbaanbegeleider, etc). De relatie is volledig anders.
Er wordt gewerkt vanuit een bepaalde problematiek. Bij een voedingsdeskundige ga je vooral voor eetadvies, bij je huisarts bespreek je de lichamelijke klachten, bij je psycholoog hoe je je voelt en bij de loopbaanbegeleider hoe jij je werk in de toekomst ziet. Bij je loopbaanbegeleider ga je het niet hebben over je eetpatroon bijvoorbeeld.
De professionele hulpverlener leeft van de sessies die hij geeft. Je koopt als het ware zijn tijd en deskundig advies.
Combinatie van zelfhulp en professionele hulpverlening
Heel veel mensen combineren zelfhulp met professionele hulpverlening. Bij de zelfhulpgroepen vindt men gelijkgestemden. Een link met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt vanuit een eigen beleving.
De zelfhulpgroepen kunnen een goede aanvulling zijn tussen professionele sessies van hulpverleners door. Wie 1 keer per maand naar de psycholoog gaat, kan enorm veel baat vinden door 2 weken later ook naar een zelfhulpgroep te komen.