Wanneer ben je klaar om terug aan de slag te gaan? We zetten een aantal zeer praktische signalen op een rij zodat je jezelf makkelijk kunt evalueren hoe ver je in je burn-out herstel staat.
1.Wat is de evolutie van je burn-out klachten
- Hoe diep zit je nog? Zit je nog in het dal of ben je al op de goede weg? Een goede manier om dit te ontdekken, is de burn-out symptomen in de gaten houden en de evolutie er van te noteren.
- Volg via onze burn-out test de evolutie van je burn-out op.
Waarom: dit geeft je gemoedsrust en hoop dat je burn-out voorbij omdat het aantal symptomen vermindert

2.Start als je energiepeil gelijkaardig is als voor de burn-out
Vergelijk je energiepeil vandaag met de periode voor je burn-out. Zit je al op hetzelfde niveau of heb je de indruk dat je nog veel wil (moet) rusten overdag?
Waarom: als je energiepeil opnieuw hoog staat, is de angst voor herval klein omdat je sterker in je schoenen staat. Ook daarbij helpt onze begeleiding


3.Benoem wat je uit je burn-out geleerd hebt
Iedereen kan al eens pech hebben en in burn-out belanden. Daarom willen HR-managers vooral horen hoe je in de toekomst gaat vermijden dat het nog eens gebeurt.
Beperk je niet tot etiket kleven: mijn perfectionisme, geen grenzen trekken. Dat is niet voldoende. Wat doe je nu anders dan vroeger?
Waarom: Bedrijven willen garanties dat je niet hervalt. Via Algida verneem je hoe je dit aanpakt.

4. Vallen jobs jou op?
Krijg je al oog voor jobs af en toe? Betrap jij jezelf er op dat je denkt: 'hmm, dat ziet er precies toch interessant uit.' Je bent dan op de goede weg want je denkt aan de toekomst. In het begin van je burn-out was je vooral bezig met genezen en van je burn-out vanaf geraken.
Maar wat zeg je tijdens dat sollicitatiegesprek over je burn-out en wat niet? Ook dat krijgt veel aandacht tijdens onze online gesprekken.
5. Heb je een neutraal gevoel bij je werk?
Wie in burn-out zit, heeft vaak een benauwd gevoel als hij aan zijn werk denkt, wanneer men een telefoon of mail krijgt van het werk. Bemerk je bij jezelf dat dit benauwd of ongemakkelijk gevoel verminderd is?
Daarom krijg je van Algida een gevoelenslijst van meer dan 100 gevoelens zodat jij de evolutie van je burn-out goed opvolgt

6.Beslis: blijven of veranderen van werk
Hak de knoop door om te blijven of van job te veranderen op een gemotiveerde manier. Verander niet van job om weg te zijn uit je ziekmakende omgeving.
Bepaal je werkvoorwaarden en rangschik ze volgens belangrijkheid. Aanvaard dat je niet alles kunt hebben en aanvaard hier de gevolgen van. Wat wil jij? Wat wil jij niet meer? Als je niet terug wil, overweeg dan medisch ontslag.
Via de online gesprekken met Algida krijg je hier sneller inzicht in.
7. Had je een gesprek met leidinggevende of HR?
Heb je met het oog op je terugkeer naar je werk een gesprek gehad met je leidinggevende? Heb je dingen kunnen uitpraten of was het gewoon: we zijn blij dat je terug komt, daar is je bureau met stapel?
Als je zelf moeilijk kunt verwoorden wat je wil, dan mag je niet verwachten dat je werkgever je begrijpt. Daarom dat Algida je dit gesprek helpt voorbereiden zodat jij zonder schrik voor verwijten of schuldgevoelens dit gesprek kunt aangaan.

8. Stressvrije en prikkelarme omgeving
Kun jij starten in een stressvrije en prikkelarme omgeving? Volgens de theorie van burn-out & werkhervatting keer je best geleidelijk aan terug. Sterker nog: de werkgever voorziet best aangepast werk zodat je geen stress ervaart. Dit wil zeggen dat je werkt zonder deadlines en dat men niet mag verwachten dat je 5 dingen tegelijk doet.
Tijdens de loopbaanbegeleiding bij Algida leer je zo bijvoorbeeld om werk af te houden ondanks deadlines zonder je schuldig te voelen.
9. Wat is er veranderd?
De beste manier om burn-out herval te vermijden is dat er dingen veranderen. Dat kan zijn qua jobinhoud, qua werkomgeving (andere afdeling, andere baas, andere collega's, ...) of er is iets veranderd in je hoofd. Bij Algida noemen we dit agawer (anders gaan werken)
Uiteraard zal er veel veranderen maar hoe breng je dit over bij je (nieuwe) werkgever zodat je burn-out een sterkte is en geen zwakte?

10. Heb jij een burn-out preventie plan?
Maak je eigen burn-out preventieplan en schrijf dit uit. Zo wordt het veel concreter en kun je ook actiepunten bepalen. Vaak blijft dat plan vaag in je hoofd zitten waardoor men al snel valkuilen vergeet.
Algida helpt je een burn-outpreventieplan op te stellen via 4 uur loopbaanbegeleiding. Deze begeleiding kan voor €10/uur met de Vlaamse loopbaancheque.
11. Weet jij wat je echt wil, goed kunt, niet meer wil, ...?
Waar wil jij naar toe? Als je zelf niet echt weet wat je wil in een job, wat je goed kunt, wat je niet meer wil, waar je energie van krijgt, dan mag je niet verwachten dat een werkgever dit wel weet. Anders blijf je werken om aan iemand anders zijn verwachtingen te voldoen.
Denk hier goed over na zodat burn-out in de toekomst geen kans meer krijgt. Zo wordt werken opnieuw plezant in plaats van ambetant.
Wanneer werken na burn-out: stel je vraag
Wil je weten welke opties na burn-out jij nog hebt, vraag dan hier je gratis gesprek van 30 minuten
Online begeleiding
- Begeleiding werkhervatting na burn-out
- Burn-out klachten verdrijven
- Hoe werken na burn-out
- Hoe uit burn-out blijven
- 4 uur online begeleiding
- sessies van 1 uur
- Voor werknemers vanaf 7 jaar ervaring
- Je woont of werkt in Vlaanderen
- Data in onderling overleg
- Start na ontvangst loopbaancheque