Op controle bij de arts ivm burn-out

Op controle bij de arts ivm burn-out geeft heel wat stress. Zeker als je twijfelt of hij je afwezigheidsbriefje voor het werk zal verlengen. De huisarts, de bedrijfsarts, de adviserend geneesheer van het ziekenfonds hebben immers een grote  invloed. Vooral als je druk ervaart om terug te keren, om fulltime te werken of een beslissing te nemen rond medisch ontslag.

Op controle bij de arts ivm burn-out: aan welke vragen kun jij je verwachten

Bij stress en burn-out zijn er meer dan 50 factoren die mee bepalen welk type burn-out je hebt en hoe diep jij nog zit. De meeste artsen zullen op basis van een aantal vragen de evolutie van jouw burn-out in kaart brengen.

Daarom is het enorm belangrijk dat jij zelf alle 50 factoren kent en je eigen situatie voor ogen houdt. Stel je maar eens voor dat de arts net een aantal symptomen vraagt waar jij geen last van hebt, dan is de kans groot dat jij toch opnieuw moet gaan werken.

  1. Hoe beter jij alle burn-out symptomen kent, hoe makkelijker het voor jou zal zijn om voorbeelden uit je eigen situatie te geven die aantonen dat werkhervatting na burn-out wel of niet kan.
  2. Hou daarom een dagboek bij of schrijf regelmatig dingen op. Neem je voorbereiding mee.
  3. Als de dokter vraagt hoe het met je gaat, neem dan zelf het initiatief en vertel jouw verhaal. De arts zal dan hierop doorvragen. Zo bepaal je zelf de richting van het gesprek en vermijd je dat de arts naar voorbeelden moet gaan zoeken.

De rol van de arts bij burn-out

Elke dokter zal de evolutie van je burn-out beoordelen. Hoewel jij als patiënt centraal staat, mag je niet vergeten welk ander belang men verdedigt.

  1. De huisartsen weten dat de helft van de burn-out patiënten nooit naar hun oude job terugkeren van zodra men drie maanden afwezig is. Daarom dat men tegen de derde maand echt gaat kijken wat er al mogelijk is. Dit kan als opdringerig overkomen.
  2. Het ziekenfonds betaalt je uitkering. Hoe minder uitkeringen zij moeten betalen, hoe beter. Omdat men vaak maar om de drie maand opgeroepen wordt, kan de adviserend geneesheer heel activerend overkomen. Uitspraken als ‘binnen 3 maanden verwacht ik toch dat je een job gevonden hebt’, kunnen intimiderend overkomen hoewel dit eigenlijk vaak niet slecht bedoeld is.

Grote financiële gevolgen

  • De adviserend geneesheer van het ziekenfonds kan beslissen dat je wel geschikt bent om te werken waardoor jij je ziekte-uitkering verliest.
  • Je huisdokter kan oordelen dat jij wél kunt werken waardoor je echt opnieuw naar je werkgever moet. Ook al wil je dit niet. Je krijgt dan geen ziektevergoeding meer. Ga je bovendien niet werken, dan riskeer je ontslag plus mogelijk een boete van de RVA en een boete van de werkgever omdat je de opzegperiode niet uitvoert.

Bereid je voor op deze controle bij de arts ivm je burn-out met een coach

Je kunt jezelf met een coach op deze controles voorbereiden. De coach gaat dan samen met jou op zoek naar voorbeelden die bewijzen dat je wel of niet klaar bent om te gaan werken. Het maakt jouw gesprek bij de dokter makkelijker en je krijgt ook een verslag mee.

Het belang van het verslag toont aan de dokter al aan dat jij actief aan je burn-out werkt en dat je moeite doet. Bovendien komen je voorbeelden dan geloofwaardiger over. Algida voegt aan het verslag ook de resultaten van de test werken na burn-out toe.

Tenslotte krijg je van je coach ook praktische oefeningen mee om burn-out herval te vermijden.

De prijs voor deze begeleiding bedraagt €10/u met loopbaancheques van VDAB.

Op controle bij de arts. Waar heb jij schrik van?

Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.
Scroll naar boven