thuiswerk mindset

Thuiswerk verandert mindset

Wie van thuis uit werkt, gaat op termijn anders met werk- en privétijd omgaan. Dit kan een voordeel zijn maar is tegelijk ook een enorme valkuil. Wie op kantoor werkt, bouwt zijn vrije tijd rond de werkuren. Wie thuiswerk doet, gaat na verloop van tijd zijn werktijd bouwen rond zijn vrije tijd. En dat is een totaal andere manier van denken.

Kantoorwerk: je bouwt vrije tijd rond werktijd

Wie op kantoor gaat werken, voorziet tussen 2 momenten (bijvoorbeeld tussen 9 en 17 uur) aanwezigheid op kantoor. Je zou bijna gaan werken om de verveling tegen te gaan. Om 17 uur is het werk voorbij en je gaat letterlijk naar huis.

Als je dan thuis komt, dan begint je vrije tijd. Je gaat koken, gaat naar de winkel, draait een wasje of je ploft in de zetel. Kortom: je plant je vrije tijd rond je werktijd.

Een belangrijke graadmeter is uren presteren. Je hebt gewerkt want je bent 7 of 8 uur op kantoor aanwezig geweest.

Thuiswerk: je maakt werktijd rond vrije tijd

Als je thuis werkt, dan is de situatie toch anders. Thuis zijn er altijd andere en leukere dingen te doen dan te werken.

De verleiding is groot om tijdens de kantooruren al te denken: ik doe snel de wasmachine aan, ik ga tussen 10 en 11 naar de winkel want dan is er minder volk, … Tegelijk kan het zijn dat je ’s avonds na 19 uur nog wat gaat werken omdat dat beter voor jou past. Hierdoor begint heel het werk- en privé door mekaar te lopen.

Na verloop van tijd bestaat dan het gevaar dat je de werktijd (het kloppen van de uren) rond je vrije tijd gaat bouwen. Je gaat de werktaken uitvoeren op momenten die voor jou het beste uitkomen.  Met andere woorden: je plant je werktijd rond je vrije tijd.

Discipline versus thuiswerk verandert mindset

Bij het thuiswerk komen er dan ook heel wat extra competenties kijken. Denk bijvoorbeeld aan het opleggen van zelfdiscipline (tijdens werktijd doe je geen privé-zaken) of het in de gaten houden van je agenda (de kantoren sluiten om 17 uur dus waarom zou je dan om 20 uur nog aan je mails beginnen).

Omdat door het thuiswerk de grens tussen werktijd en privétijd vervaagt, kan stress ongemerkt binnensluipen. Ook hier hou je als thuiswerker best rekening mee.  Hou daarom de signalen die met werkstress gepaard gaan, goed in de gaten. Een test zoals Testjewerkstress.be kan helpen.

Wie problemen ondervindt met thuiswerk ivm werkorganisatie, mindset, motivatie of stress aanpakken, kan hiervoor ook zijn loopbaanbegeleiding met loopbaancheque van VDAB inzetten omdat het gaat over werkbaar werk.

🕶 Gratis 13 online testen

Welk kleurtype ben jij, welke job past je, ben je een toffe collega, ben je perfectionist, stresstest, hoe functioneer jij,...

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons
privacybeleid.

Scroll naar boven