Wat zijn de oorzaken van je burn-out? Is het de baas, het computersysteem of corona? Er zijn dieperliggende en persoonsgebonden oorzaken van een burn-out waar je zelf iets aan kunt doen, dat zegt Michel Piedfort van Algida Loopbaanbegeleiding.
Het goede nieuws is dat je hier zelf aan kunt werken. Jouw grote probleem met die baas, dat computersysteem of corona kun je in je eentje niet oplossen. Je kunt wel jezelf analyseren en kijken hoe je via de dieperliggende oorzaken van burn-out jouw probleem met die baas, dat computersysteem of corona aanpakt zodat je jezelf niet meer zo hoeft te ergeren.
Oorzaken burn-out
-
Te veel verantwoordelijkheid nemen
Verantwoordelijk krijgen of nemen is voor velen leuk. Vaak gaat het ook om dingen die je net dat tikkeltje plezanter vindt dan je gewone job. Er is een verschil tussen eenmalig iets extra’s doen en constant collega’s of bazen uit de nood helpen. We denken dat we initiatief moeten nemen of proactief moeten zijn om te scoren. Dat is niet zo. Check op voorhand af in welke mate dit ook gevraagd werd en hoe jij hierover achteraf communiceert.
-
Onvoldoende grenzen stellen
Als jij onvoldoende aangeeft waar de grens is, hoe kunnen anderen dan weten wanneer zij over jouw grenzen gaan. Je maakt het zo voor de anderen heel makkelijk om je hele arm te nemen terwijl je alleen maar een vinger wilde geven. Neem het je baas niet kwalijk als hij opnieuw vraagt om langer te blijven. Die man probeert gewoon. Onthou dat je baas zijn gedrag pas zal aanpassen als het bij hem pijn gaat doen. Altijd ja zeggen, lost het probleem met andere woorden niet op.
-
Weinig verbindende communicatie
We bijten vaak een stuk van ons tong uit angst om iets fouts te zeggen. We willen niemand op de tenen trappen en zeker niet verwijtend overkomen. Er zijn heel wat communicatietechnieken die je kunt leren zodat jij wel je boodschap kunt overbrengen op een vriendelijke en niet verwijtende manier. Ook dat kun je leren met loopbaanbegeleiding van Algida.
-
Weigeren hulp te durven vragen
Durf hulp vragen als iets niet duidelijk is of wanneer je werkdruk te groot wordt. Je hoeft niet alles op eigen initiatief te gaan uitzoeken of op zijn beloop te laten. Door hulp te vragen, is het probleem vaak in een mum van tijd opgelost.
-
Onzichtbaar zijn
Wie onzichtbaar wordt op het werk, wordt wel eens vergeten. Je blijft dan met een wrang gevoel achter. Want ook jij hebt goede ideeën of een mening. Je kunt aan jezelf werken om zichtbaarder te worden. Wat past bij jou? Hoe kun jij meer naar buiten treden en zo je realisaties en competenties toenen?
-
Jezelf onbewust belemmeren
Door ervaringen uit ons verleden belemmeren we onszelf vaker dan we denken. We zijn ons daar meestal niet van bewust. Daarom is in gesprek gaan met een loopbaanbegeleider zo verhelderend omdat hij jou hierop zal wijzen. Tegelijk ga je zoeken naar mogelijkheden die wel haalbaar zijn zodat jij je eerste stappen kunt zetten naar een betere wereld voor jezelf.
-
Slechte onderlinge relaties op het werk hebben
Samenwerken is niet altijd evident, zeker niet als er ooit incidenten met andere collega’s of leidinggevenden zijn geweest. Is het nog mogelijk om het vertrouwen te herstellen? Ga voor jezelf na hoe je dergelijke situaties in het verleden kunt vermijden.
-
Negatief denken
Uit negatief denken komen nooit positieve resultaten. Je herkent negatief denken aan ‘ja maar’ antwoorden en defensief gedrag. Probeer te focussen op wat wel nog mogelijk is. Ondanks alles, wat loopt er wel goed.
-
Uitstellen
Geen beslissingen nemen is een typische oorzaak van burn-out. Hierdoor blijf je piekeren en blijft het probleem sluimeren. Wat maakt het voor jou zo moeilijk om die beslissing te nemen. Meestal kom je er alleen niet uit. Daarom dat een gesprekspartner zoeken echt belangrijk is zodat je nieuwe invalshoeken ontdekt.
-
Afwachten of niet proactief zijn
In het verlengde van uitstellen ligt afwachten. Het blijft go with the flow. Een dag vliegt voorbij en voor je het beseft, ben je 1 jaar verder. Durf na te denken over wat jij nu echt wil, wat doe jij echt graag en waar wil jij naar toe. Maak een stappenplan zodat je er bewust mee bezig bent en vooruitgang ziet.
-
Te oplossingsgericht denken
Denken in oplossingen is goed. Dubbelcheck je oplossingen altijd aan de behoefte van het bedrijf. Staat men open voor je oplossing? Zo vermijd je dat je tijd en energie gaat spenderen aan iets waar niemand iets mee gaat doen. Het gevolg is dat je de indruk krijgt dat het allemaal zinloos is geweest.
-
Onderschatten of overschatten
Je eigen competenties overschatten of onderschatten, kan jezelf behoorlijk wat stress bezorgen. Wie zichzelf overschat, krijgt de indruk dat het allemaal niet snel genoeg gaat, dat hij onvoldoende kansen krijgt. Wie zich onderschat, durft onvoldoende nieuwe dingen uit. Daarom is het belangrijk dat je een realistische kijk krijgt op wat je echt goed kunt en graag doet. Je zal merken dat er zo veel meer mogelijkheden komen.
Ook hiervoor heb je een externe coach nodig. Mensen in je omgeving kennen je persoonlijk te goed en gaan je vooral willen aanmoedigen. Met een coach krijg je iemand voor jou die je meer vanop een afstand bekijkt.
-
Geen waardering voelen
We maken onze waardering vaak veel te veel afhankelijk van een toekomstige onzekere situatie. Het is super belangrijk dat we ook waardering kunnen vinden tijdens het proces van het werk en in de dagelijkse activiteiten.
-
Slecht in timemanagement
Werk jij in een bedrijf waar het constant druk druk druk is? Heb je de indruk dat je constant achter de feiten aanloopt of brandjes loopt te blussen? Dan kan je time-management anders. Daar hebben we bij Algida Loopbaanbegeleiding specifieke oefeningen voor om je hierin betere inzichten te geven zodat je dit in de toekomst anders kunt aanpakken. Vaak is veranderen van job dan niet eens nodig.
-
Onvoldoende doelen stellen
Wie geen doelen stelt, ziet nooit een resultaat en heeft bijgevolg weinig of niets te vieren. Je zegt bijgevolg te weinig: joepie, hoera, goed gedaan, … Na je burn-out ga je dit wel doen voor alle aspecten van je leven.
-
Paplepels meesleuren
We geloven te vaak onze gedachten, wat we zien en wat we horen. Onze kijk op de wereld is gekleurd door onze eigen ervaringen en indrukken. Deze paplepels zie je zelf niet. Het is iemand anders die je hierop best wijst opdat jij kunt zeggen: o ja, waarom doe ik dit eigenlijk zot.
-
Botsende waarden
Levenssituaties kunnen veranderen. Je vindt wellicht vandaag andere dingen belangrijk in het leven dan tien jaar geleden. Je gevoelens kunnen hierdoor veranderen. Dat kan botsen zeker als je het idee hebt dat het bedrijf ter plaatse blijft trappelen. In dit geval kan het een enorme bevrijding zijn om van job te veranderen.
-
Schrik voor afwijzing
Waarom handelen we vaak niet? De schrik voor afwijzing zit er meestal echt diep in. Dit kan zijn omdat je je job niet wil verliezen. Je hebt immers een job nodig. De schrik voor afwijzing kun je verminderen door meer te gaan geloven in de kracht van je eigen competenties.
Dat is een pittige oefening. Je gaat eerst en vooral best ontdekken wat je echte competenties zijn en wat je graag doet.
Zijn de oorzaken van burn-out voor jou herkenbaar?
Herken je jezelf in een aantal van deze oorzaken? Dan is er voor jou werk aan de winkel. Het positieve is dat je weet waaraan je kunt werken. Wat ook hoopvol is dat je er boven op komt net door aan deze dieperliggende oorzaken te werken.
Het boeiende is dat er vaak combinaties van oorzaken zijn, waardoor het voor jou een enorm traject van persoonlijke groei wordt. Je burn-out is dan geen afstraffing meer van iets dat je vroeger minder goed deed. Het is voor jou een nieuw begin.
Oorzaken burn-out aanpakken via begeleiding: geen wachttijd
Online begeleiding
- Burn-out klachten verdrijven
- Hoe werken na burn-out
- Uit burn-out blijven
- 4 uur online begeleiding
- sessies van 1 uur
- Voor werknemers vanaf 7 jaar ervaring
- Je woont of werkt in Vlaanderen
- Data in onderling overleg
- Start na ontvangst loopbaancheque