online training bopp 15

Technieken om uit burn-out te blijven. Deel 1

Wie opgedraaid wordt door het werk, kan onderstaande technieken eens proberen om afstand te nemen van negativiteit, roddels op het werk of stress in het algemeen. Uiteraard kun je de tips ook in je privé toepassen.

1. Laat oma thuis

Geef niet overal te pas en te onpas advies, je mening of opinie. Het kost veel van je tijd en slorpt vaak energie. Een goede oma die altijd welkom is, is eerder een oen die zich dik maakt (zie punt 2 en 4)

2. Wees een oen

Zet je open voor anderen, wees eerlijk en nieuwsgierig. Zet de andere centraal en stel vragen zonder het constant over jezelf te willen hebben.

We denken vaak onterecht dat we een goede connectie maken met mensen door te zeggen dat we iemand kennen die iets gelijkaardigs heeft meegemaakt of dat je het zelf hebt meegemaakt. Het gesprek kantelt dan helemaal naar jou.

3. Smeer nivea

Met niet invullen voor een ander ga je niets veronderstellen of interpreteren. Hoe snel doen we dit? Zelfs als we solliciteren zondigen we hier tegen. We zien een vacature en zeggen tegen onszelf: dat kan ik, dat kan ik, en dat kan ik ook.

Wanneer de baas een opdracht geeft, vliegen velen er meteen in zonder na te vragen wat er verwacht wordt bijvoorbeeld. Als je daarna een negatieve opmerking krijgt, voelt men zich tekort gedaan.

4. Maak je dik

Maak je dik staat voor denk in kwaliteiten en mogelijkheden. Je benadrukt zo de positieve eigenschappen in plaats van de beperkingen (negatieve dingen). Je komt dan eerder over als iemand die mee naar oplossingen zoekt in plaats van de klager en de zager.

Klagers en zagers hebben we meestal niet zo graag in een bedrijf. Ze brengen de sfeer omlaag. Van positieve mensen daarentegen krijgen wij wel energie, we worden er enorm goed gezind van en zijn daarom veel liever bij hen in de buurt.

5. Denk aan Anna

Met Anna blijf je alles navragen en niets zomaar aannemen.

6. Gebruik LSD

Tenslotte ga je nog via LSD dubbelchecken. LSD staat immers voor luisteren, samenvatten en doorvragen. Je doet dit om na te gaan of je alles goed begrepen hebt en of je op dezelfde golflengte zit.

Zondig je hier wel eens tegen? Krijg je verwijten op het werk? Heb je last van lichamelijke en emotionele klachten? Dan pas je één van bovenstaande regels onvoldoende toe.

samenvatting-burn-out-preventieplan

Wat is jouw conclusie?

  1. Bekijk even je gedachten en communicatie, hoe vaak komt OMA langs, zondig jij tegen NIVEA en maak jij je DIK?
  2. Jouw leermoment wordt dan? Hoe kun je oma meer thuis laten, minder NIVEA smeren en meer ANNA toepassen?

Wil je daar hulp bij of wil je een aantal technieken bespreken zodat jij ze beter kunt toepassen, dan begeleid ik je graag.

Bel Michel op 0486329020 of mail via het formulier

  • ben je werknemer of zelfstandige, dan krijg je 7 uur begeleiding voor €90 met de loopbaancheque , betaalbaar in 2 keer €45 (bij aanvang en het 5de uur)
  • of neem privé-begeleiding (€75/u of €63/u bij 7 uur) als je geen recht op loopbaancheques hebt
Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.
Scroll naar boven