Lachen vermindert stress

Lachen is een wonderlijk medicijn. Lachen heeft ontelbare positieve effecten op lichaam en geest. Het opmerkelijkste effect van lachen is dat stress aantoonbaar vermindert. Hoe komt dat? En hoe kun je lachen op werkvloer stimuleren?

Wat gebeurt er wanneer je lacht?

Wanneer je lacht, gebeurt er het een en ander in je lichaam. Zo maakt je lichaam allerlei hormonen en neurotransmitters aan die een ontspannend effect hebben.

 1. Endorfine: deze neurotransmitter werkt pijnstillend en zorgt ervoor dat we gevoelens van welzijn en geluk ervaren.
 2. Serotonine: een neurotransmitter met een stimulerende werking die invloed heeft op ons zelfvertrouwen, stemming, emoties, geheugen.
 3. Dopamine: speelt een grote rol bij het ervaren van geluk, genot en welzijn en is noodzakelijk voor het aanmaken van noradrenaline waarvan een te weinig depressieve klachten kan ontwikkelen.

Meer lachen, minder stress

Maar er is ook een hormoon dat afneemt door te lachen en dat is cortisol, ook gekend als het stresshormoon. Cortisol wordt geproduceerd als je (langdurig) stress ervaart en helpt je zo in balans te houden. Maar als de stress te lang aanhoudt, blijft het cortisolgehalte te hoog en ga je klachten ontwikkelen zoals slaapproblemen, overgewicht, depressie, …

Lachen is gezond

We kunnen met zekerheid zeggen dat lachen gezond is, zowel fysiek als mentaal. Want behalve de stressremmende effecten op niveau van de hormonen, heeft het ook positieve effecten op je bloedcirculatie, je hartslag, je immuniteit. Bovendien is het een prima-work-out omdat je zoveel spieren aan het werk zet tijdens het lachen.

Lachen op het werk vermindert stress

Het zou natuurlijk nogal triestig zijn als we thuis moeten gaan lachen om stress vanop het werk te reduceren. Lachen zou een essentiële plaats moeten hebben op het werk.

Lachen doet immers nog wat meer dan ons fysiek gezond houden:

 1. lachen zorgt voor een groter gevoel van connectie onder collega’s wat dan weer de samenwerking verbetert.
 2. Het stimuleert probleemoplossend denken en creativiteit
 3. Lachen kan netelige situaties ontmantelen en relativeren

Hoe introduceer je lachen op de werkvloer?

Als het er doorgaans zeer serieus aan toe gaat bij jullie op het werk, is het misschien niet evident om meer te lachen. Maar dit kan alvast helpen:

 1. Introduceer een wekelijks informeel moment. Gewoon samenzijn met de collega’s, een koffietje drinken, … Geen gesprekken over deadlines of moeilijke klanten.
 2. Organiseer eens een teambuilding met een serieuze portie FUN organiseren. Zo leer je je collega’s ook eens op een andere manier kennen.
 3.  Stimuleer een waarderingscultuur. Geef elkaar eens een compliment en laat jullie waardering blijken. Dit tovert zeker een glimlach op de lippen van je collega.
 4. Doe gewoon eens iets geks! Kom bijvoorbeeld allemaal met een leuke, grappige hoed naar het werk.
 5. Op de Youtube pagina van Swiep vind je TTTD’s terug. Dat zijn tips voor teams met meestal) een vrolijke inslag.

Evelien De Tandt is zaakvoerder van Swiep en  organiseert  improvisatievoorstellingen voor bedrijven en studiedagen, traint teams, werkt aan soft skills en faciliteert brainstormsessies. Speelsheid en humor zijn de rode draad doorheen haar werk en leven.

Meer info: Evelien De Tandt: tel 0472 592 155 – https://www.swiep.be/

Scroll naar boven