cv-voorbeeld

Cv voorbeelden: goede en minder goede. Hoe ziet een goede cv er uit? Je vindt hier direct toepasbare tips.

6 seconden aandacht voor je cv

Je cv krijgt amper 6 seconden aandacht. Je gaat dan niet scoren door je cv te starten met je persoonlijke gegevens zoals we vroeger op school geleerd hebben.  Zet daarom de belangrijkste informatie zo hoog mogelijk.

Dit is:

  • De functie waarvoor jij solliciteert
  • De reden waarom men jou moet uitnodigen voor een gesprek
  • De link tussen jouw verleden en deze job.

Dit staat in schril contrast met de cv die wij vroeger maakten. De oude cv's beginnen met je contactgegevens gevolgd door een opsomming van taken of verantwoordelijkheden die je bij je werkgever doet.

Binnen de 6 seconden regel is dit niet relevant, zegt jobcoach Michel Piedfort die je cv zoals een HR-medewerker bekijkt. Op basis van je adres beslist een bedrijf niet of je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Dus deze info hoort zeker niet bovenaan te staan.

Tegelijk is een opsomming van je taken en verantwoordelijkheden alleen interessant als je solliciteert voor een gelijkaardige job maar niet als je van functie of sector wil wisselen.

CV voorbeeld

Wat is er goed en minder goed aan onderstaande voorbeelden?

  • Begin je cv met een profielschets of wat je zoekt. Dit is jouw reden om te solliciteren. De samenvatting in 2 tot 5 regels.
  • Speel met kolommen en kleuren. Koop geen template cv's waar je de blokken zelf niet van plaats kunt wisselen.
  • Hou rekening met je ervaring.  In het voorbeeld van Dennis Sheeran krijgt het blok opleiding evenveel aandacht als ervaring. Als je al ervaring hebt, is dit geen logische indeling meer
  • Ben je ouder dan 35, schrap dingen uit je cv. Heeft het nog zin dat je het onderwerp van je eindwerk of vakantiejobs vermeldt? Wellicht niet.
  • Denk goed na over de competenties in je privé of sociaal leven die je inzet en nodig zijn voor de job. Voeg deze toe.
  • Beperk je motivatiebrief. Tegenwoordig wordt de motivatiebrief in de cv verwerkt.

Je eigen cv voorbeeld versus een template cv

Op onze cv zetten we graag dat we in Word kunnen werken. Je kunt dit ook direct tonen door zelf je eigen cv template te maken.

gratis cv template in word

Maak je eigen template cv zodat je niet alleen vertelt dat je in Word kunt werken maar dat je het ook toont. Tegelijk kun je laten zien dat je creatief bent.

Als je cv 2 kolommen heeft met een smallere linkerkolom, gebruik dan de linkse kolom om je competenties te plaatsen en voeg daar sterren toe. Er is daar immers geen plaats voor uitgebreide tekst.

Voeg een foto toe. Een foto is belangrijk omdat recruiters je ook opzoeken op Linkedin of Facebook. Op basis van je foto herkennen ze meteen of jij inderdaad de juiste persoon.

Leg nadruk op je boodschap

Denk na over wat je wil vertellen. Je cv hoeft niet een opsomming van bedrijven te zijn. Bedrijven willen vooral lezen of jij binnen hun bedrijf past en wat jij kunt. Wat je in andere bedrijven gedaan interesseert hen amper als je niet benoemt hoe jij jouw ervaring zal inzetten.

Scroll naar boven