70 procent van de jobs verschijnt nergens. Waarom?

Wist je dat 7 op de 10 jobs nooit ergens verschijnen? Ze komen niet op jobsites, bij interimkantoren of wervings- en selectiekantoren. Dat betekent doorgaans ook dat de tofste jobs het moeilijkste te vinden zijn. Ik leg je hieronder uit waarom je slechts 3 op 10 jobs ziet Het is dus perfect normaal dat je het moeilijk vindt om je droomjob te vinden.

Hoe denkt een bedrijf als ze een nieuwe medewerker zoeken

Wanneer een bedrijf een vacature heeft, dan gaat de HR medewerker eerst bij zichzelf te rade gaan. Wie ken ik die deze job kan doen? Als de personeelsverantwoordelijke niemand kent, dan gaat men bij een van de andere medewerkers vragen. Ken jij iemand voor deze job?

De secretaresse kent bijvoorbeeld wel iemand waardoor de logische reactie komt: vraag even of men interesse heeft, een cv toestuurt en langskomt.

Zelfs al is de kandidaat niet de meest geschikte kandidaat voor de job, toch is er een grotere kans om aangenomen te worden want:

 1. Er is weinig of geen concurrentie van andere kandidaten
 2. De kandidaat werd aanbevolen door een andere medewerker van het bedrijf

Men gaat wellicht deze kandidaat eerst eens willen uitproberen en afwachten wat het geeft met de gedachte: we kunnen achteraf nog altijd extern gaan.

Externe zoektocht als het echt niet anders kan

Pas als de mensen uit de omgeving van de personeelsdirecteur niemand kennen, dan pas gaat men externe hulp inschakelen. Men gaat dus pas een interimkantoor inhuren of een job posten op een website als men zelf niemand vindt.

Maar:

 • Het bedrijf gaat daarna meerdere cv’s krijgen
 • Men gaat meerdere kandidaten uitnodigen waardoor de concurrentie stijgt
 • Stel je voor dat er zes kandidaten zijn en iedereen krijgt een uur om zich voor te stellen, dan is de personeelsdirecteur al een ganse dag bezig met het interviewen van kandidaten voor de eerste ronde.
  Daarna komt de tweede ronde met wellicht een drietal kandidaten.
 • Dat is opnieuw een halve dag werk. In 90% van de bedrijven komen deze interviews bovenop het andere werk.
 • Door de toenemende werkdruk en besparingsdrang zal men zo weinig mogelijk kandidaten uitnodigen.

Leg op voorhand lijst van bedrijven aan waar je wil binnen geraken

Een zeer goede manier om toffe jobs te vinden is zelf een lijst van interessante bedrijven aanleggen, bewerken en opvolgen.

 1. Je zal zo als eerste jobs ontdekken nog voor ze op een jobsite staan.
 2. Je gaat dan ook als eerste al contacten leggen om uitgenodigd te worden
 3. Omdat men al direct een kandidaat heeft, gaat men jou rapper uitnodigen zonder te gaan vissen naar andere kandidaten. Hierdoor daalt de concurrentie.
 4. Tenslotte focus je alleen op die bedrijven die bij jouw interessesfeer passen.

Hoezo 7 op 10 jobs verschijnen nergens?

Loopbaanbegeleider Michel Piedfort viel bijna van zijn stoel toen hij ontdekte dat 7 op de 10 jobs nergens verscheen? Hoe kon je dan een toffe job vinden? Hij is toen anders gaan solliciteren en meer proactief gaan werken. Hij constateerde dat deze manier van solliciteren veel meer opbrengt net omdat je doelgerichter werkt en minder concurrentie hebt.

Zijn laatste jobs heeft hij uitsluitend via deze weg gevonden. Wil je ook efficiënter solliciteren, dan kun je bij hem terecht voor loopbaanbegeleiding. Hij deelt graag zijn inzichten, tips en trucks.

Scroll naar top