Welke kleurtype ben jij?

welk kleurtype ben jij

Bij jobtesten wordt er ook naar je persoonlijkheid gekeken. Welk kleurtype ben jij op het werk? Rood, geel, groen of blauw? Ontdek het hier

De kleurtypes werden door Jung ontwikkeld en verder uitgewerkt door Insights. Ze zijn vandaag populair bij heel wat werving- en selectiekantoren.

Qua achtergrond, probeert men vooral te vatten of jij eerder introvert of extravert bent. Tegelijk wordt er gekeken of je een denker of voeler.

Welk kleurtype ben jij op het werk?

kleurtype denken en extravert

Rood staat voor vuur en dominantie. Het zijn mensen die snel beslissen en die er meteen invliegen. Leidinggevenden en verkopers zijn vaak rode mensen. Typische persoonsgebonden kenmerken zijn: ambitieus, doelbewust, probleemoplossend, daadkrachtig, competitief, krachtig, nieuwsgierig, direct, initiatiefrijk, vastberaden, ongeduldig en eigenzinnig.

kleurtype voelen en extravert

Gele mensen zijn vaak de plezanten op het werk. Het zijn de mensen die de teamgeest benadrukken of feestjes op gang trekken. "Laten we er met zijn allen invliegen, joepie." Eigenschappen die bij gele mensen passen zijn extravert, overtuigend, open, positief empathisch, optimistisch, creatief, gevoelig, inspirerend maar ook aandacht vragend.

kleurtype voelen en introvert

Groene mensen zijn de zorgende moederkloeken. Ze zijn geduldig, betrouwbaar, attent, beheerst, liefhebbend, volhardend, goede luisteraars, vriendelijk, voorzichtig, ondersteunend, uitvoerend, behulpzaam en loyaal.

kleurtype denken en introvert

Blauwe types zijn analytisch. Het zijn de mensen die eerder op de rem staan met woorden als: we zullen dat eerst eens grondig onderzoeken alvorens we een beslissing nemen. Que kenmerken zijn eerder woorden op hen van toepassing als onderzoekend, voorzichtig, systematisch, precies, grondig, logisch, conventioneel, afstandelijk, objectief, perfectionistisch, methodisch, gestructureerd, regels volgend.

Gevolgen van je kleurtype op het werk bij het solliciteren

Niemand is 100 procent rood, geel, groen of blauw. Toch kun je uit de kleurtypes heel wat afleiden. Vergelijk de eigenschappen van jezelf met de gevraagde persoonsgebonden competenties in de vacature. Als blijkt dat jij bijvoorbeeld vooral een analytisch blauw type bent en in de vacature wordt eerder een geel type werknemer gevraagd, zou je dan echt gelukkig zijn in deze job?

Wanneer de gevraagde competenties in een vacature matchen met jouw kleurtype, dan vergroot de kans dat deze job echt iets voor jou zal zijn.

Bekijk daarom altijd de persoonsgebonden competenties die een bedrijf vraagt en probeer aan de job een kleurtype te verbinden.

Uiteraard zijn er ook jobtesten die gekoppeld zijn aan de kleuren persoonlijkheidstest.

Kleurtypes en communicatiestijlen

Jung koppelt ook communicatiestijlen aan de kleurtypes. Wie zelf blauw is en alles grondig wil analyseren botst wel eens met ongeduldige rode types die snel beslissingen willen nemen. Als werknemer is het dan een hele kunst om via de juiste woorden toegang te krijgen tot mekaar.

kleurtype denken en extravert

Rode mensen gaan recht op hun doel af. Wat moeten we doen om dat in orde te krijgen? Ze stellen vooral wat-vragen en zijn niet bang om risico’s te nemen. Hou het zakelijk zonder gevoelens er bij te sleuren met doelgerichte acties.

kleurtype voelen en extravert

Bij gele mensen draait alles rond gezelligheid. Vandaar dat zij graag de wie-vraag stellen. Tijdens een gesprek zijn deze mensen dichtbij, ze raken en kijken je aan en gebruiken veel expressie en humor.

kleurtype voelen en introvert

Mensen met een groene gedragsstijl hebben een vriendelijke uitstraling, zijn goede luisteraars en weten als geen ander wat echte service is. Daarom stellen zij vooral hoe-vragen.

kleurtype denken en introvert

Omdat blauwe mensen vooral van feiten, analyses en resultaten houden en oog voor detail hebben, herken je hen aan waarom-vragen.

Wat is je dominante kleur?

Op onze persoonlijkheidstest, kun je nagaan welk jouw dominante kleur is.

ben jij rood geel groen of blauw kleurtype op het werk

Zo zie je of je overwegend rood, geel, groen of blauw bent. Het maakt het solliciteren voor jou zoveel makkelijk en je begrijpt hierdoor doorgaans beter waarom dat jij net een klik met iemand voelt of qua persoonlijkheid botst.

Scroll naar top