Replay 5 Keuzes maken

Keuzes maken

Hoe maak je de juiste keuze? Welke keuze? Hoe een keuze maken?

Mail me:

 • wat heb je geleerd in dit webinar? Wat neem je mee? Wat was er positief
 • interesse om een live webinar te volgen, schrijf je dan in via https://algida.be/webinars  of volg mij op Facebook
Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.

Geef Algida 5* op Google

Vond je dit webinar interessant? Geef me dan gerust 5 sterren op Google Review zodat je anderen mensen ook benieuwd maakt om eens te komen luisteren

Kijk even naar de illustratie

Als we denken aan onze droomjob horen we meteen ook die stem in ons hoofd: dat gaat niet lukken, het is te laat om daar aan te beginnen, daar is geen geld mee te verdienen, daar is geen vraag naar, ga ik dat wel kunnen, ...

Om dit alles te vermijden is om eerst die ideale werkdag of droomjob voor jezelf uit te schrijven zonder rekening te houden met alle ja-maars of negatieve gedachten. Als woorden moeilijk zijn, maak een collage door foto's of prenten te zoeken die je droomjob illustreren. Maak die ideale werkdag zo concreet mogelijk.

Je mag gerust dromen. Als je op het platteland woont, kun je zeggen dat je ideale dag er uit ziet door 's morgens te wandelen met je hond aan zee en dat je daarna in je helikopter stapt en naar je werk vliegt. Het is jouw ideale job waarin alles kan en alles mag.

pijn

Hoe keuzes maken

Het is belangrijk om alle belemmerende gedachten voorlopig nog opzij te zetten. We kennen de toekomst immers niet. Tijdens de rit kom je veel interessante mensen tegen die je kunnen helpen je droom mee vorm te geven.

 • Toen ik 10 jaar geleden met Freelancenetwork begon, had ik nooit gedacht dat ik €50.000 per jaar zou uitgeven aan radioreclame. Als ik dat op voorhand had geweten, was ik er nooit aan begonnen.
 • Wanneer ik bij Pajamanation werkte, had ik nooit gedacht dat ik voor meer dan €300.000 subsidie zou krijgen om mensen te helpen om hun droomjob te ontdekken en op te starten. Tijdens één van de talrijke evenementen kwam ik iemand van de overheid tegen die het concept zo geweldig vond dat ze me aanbod mij te helpen.
hoe-beter-netwerken-op-een-netwerkevenement-als-open-coffee
 • Ik organiseerde jaren aan een stuk Open Coffees, een netwerkevenement voor zelfstandigen en freelancers. Er kwamen meer dan 1.500 mensen en op het einde waren dat bijna allemaal andere mensen.
 • Ik kon nooit denken dat jij vandaag mijn webinar zou volgen. En het omgekeerde geldt ook: ook jij had wellicht niet gedacht dat je vandaag de tijd zou nemen om één van mijn webinars te volgen.

Kortom: door het concretiseren van je idee of als je werkt, kom je voortdurend  nieuwe mensen tegen die je bij de start nog niet kende. Zij inspireren je en helpen je waardoor jij makkelijker bij je einddoel komt

Wat vind jij vandaag het belangrijkste

Hoe concreter het idee van je droomjob is, hoe minder die kritische ik zal moeien want je gaat stap voor stap de problemen aanpakken en oplossingen zien. Uiteraard zijn er een aantal dingen niet meer mogelijk.

Ik ben 53, een carrière als balletdanser is uitgesloten als je nog nooit gedanst hebt. Toch kun je door te starten met je droom neer te schrijven als balletdanser ontdekken welke andere jobs wel haalbaar zijn voor jou. Net omdat je gaat nadenken of je droom ligt in het dansen (de activiteit) of de wereld van het dansen (de sector). Als je jezelf gaat afvragen wat jouw motieven zijn om balletdanser te worden, dan heeft dat misschien niets met dansen op zich te maken: jouw droom kan zijn om de wereld te zien met een groep, op een podium te staan, je lichaam eeuwig lenig te houden, ...

dagdromen

Wat houd je tegen om keuzes te maken?

Ga even terug naar je kindertijd. Wat voor job wilde jij toen al doen? Begin daar eens over te dagdromen? Graaf diep in je geheugen en je gaat ongetwijfeld antwoorden vinden.

Als je vandaag die droomjob bekijkt, welke overeenkomsten zijn er dan nog? Bij mij is dat een job waar ik mezelf kan zijn, vrij zijn, werken waar en wanneer ik wil in combinatie met mensen helpen of goed doen voor de medemens. Wist je dat ik zelfs misdienaar ben geweest en veel vrijwilligerswerk heb gedaan. Die belangenloze inzet zegt iets over mijn waarden.

Wie mensen wil helpen, maakt dat ook best heel concreet want iedereen wil mensen helpen. Ook vertaler wil mensen helpen. Bij Freelancenetwork wilde ik mensen makkelijker aan een job helpen.

dromen over werk

Niet kiezen is ook kiezen

Maak je geen illusies: die job van toen, bestaat nu misschien niet meer. Het omgekeerde geldt ook: jouw ideale job van nu, bestaat binnen 10 jaar niet meer. Dat maakt het zo boeiend want je kunt op elk moment instappen en starten.

De job waarvoor ik destijds studeerde, bestaat niet meer. De Facebook van vandaag is binnen 6 maanden hopeloos verouderd dus je kunt perfect vandaag dromen om Facebook expert te worden en jezelf in deze materie verdiepen. De wereld verandert immers in de volgende 10 jaar meer dan in de afgelopen 100 jaar.

Het is net dankzij jouw motivatie en interesse dat jij het zal volhouden omdat je het plezant vindt om jezelf in de materie te verdiepen en expert in te worden.

Algida quote je hebt een keuze

Waar heb je spijt van

Onderzoek bij senioren toont aan dat zij vooral spijt hebben dat zij te weinig hebben gezegd van wie ze houden, dat ze te weinig tijd hebben gemaakt voor dierbaren en te veel hebben gewerkt voor iemand anders.

De wens om je eigen ding te kunnen of durven doen, leeft bij heel veel mensen. Helaas durven mensen de stap vaak niet zetten omdat ze onvoldoende goed omringd zijn en hierdoor hun droom niet concretiseren. Via Algida Loopbaanbegeleiding kun je dit voortaan wel doen. Ik help jou daar graag bij.

spijt-over-werk-3

Wie zie jij graag?

Zie jij jezelf ook graag? Durf jij keuzes maken waar jij centraal staat zodat jij jezelf niet meer hoeft weg te cijferen? Je kunt perfect opties onderzoeken en daarna beslissen om er iets verder mee te doen.

Heb je nog niets gedaan? Stel je de vraag: wie/wat kan jou helpen om wél in gang te schieten. Kom naar mij. Of sluit het hoofdstuk af zodat jij er niet meer aan denkt. Ook dan is de oefening zinvol geweest want je hebt een beslissing genomen.

gesprekstechniek

Als jij niets doet, blijft alles zoals het is

Eén ding is zeker. Als je niets doet, blijft alles zoals het is en wint je kritische ik want die kritische ik houdt doorgaans niet van veranderingen of moeite doen. Onthou dat die kritische ik gedachten zijn en niet meer dan dat. Het zijn maar gedachten. Daar tegenover kunnen leuke gedachten staan, gedachten kunnen veranderen, gedachten komen en gaan, gedachten hoeven niet juist of fout te zijn.

Jouw gedachten zijn gekleurd door jouw ervaring. Doe even de test: vraag aan 10 mensen waar ze aan denken als ze een fazant in een bos zien. De ene ziet een gewone vogel, een vegetariër ziet een mooie vogel terwijl een jager een lekker stukje vlees ziet dat in een pot op het vuur staat te pruttelen. Onze gedachten worden mee bepaald door onze eigen roze bril. En dat mag.

ben jij een vogel of een vis

Waar wil jij tijd voor maken?

Ik heb geen tijd is één van de meest gehoorde excuses vandaag. Het kan heel goed zijn dat je geen tijd hebt. Je kunt deze gedachte best vervangen door: ik wil daar vandaag geen tijd voor maken.

Ga voor jezelf na hoe belangrijk bepaalde zaken als jij zegt dat je geen tijd hebt.

 • bijvoorbeeld: iemand nodigt je uit voor een date en je zegt dat je geen tijd hebt. Wat betekent dat dan?
 • ik had vroeger nooit tijd tot mijn moeder in het ziekenhuis lag, toen had ik ineens tijd genoeg om elke dag 3 uur naar het ziekenhuis te gaan
 • als je 's morgens gehaast bent en je wil vertrekken maar je hebt platte band met de auto, dan ben je gedwongen om tijd te maken en te wachten. En achteraf merk je dat de wereld gewoon is blijven draaien.

Waar wil jij tijd voor maken?

 

geen tijd 2

Keuzes maken via begeleiding

Wil je hulp bij het concretiseren van je droom en keuzes maken, contacteer Michel en je merkt dat het werk.

Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.

Online begeleiding

€10/u 4 uur
 • Je ideale job vinden
 • 4 uur online begeleiding
 • sessies van 1 uur
 • Voor werknemers vanaf 7 jaar ervaring
 • Je woont of werkt in Vlaanderen
 • Data in onderling overleg
 • Start na ontvangst loopbaancheque
Scroll naar boven