meer zelfvertrouwen en minder faalangst

Meer zelfvertrouwen en minder faalangst met deze 15 tips

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen en verminder je faalangst? Zou ik dat wel kunnen? Zou ik dat wel doen? Wat als het toch niet meevalt?

We denken vaak negatief over dingen. Uiteraard heb je twijfels als je voor een nieuwe job gaat solliciteren. Het is perfect logisch dat je moeilijk kunt inschatten of je met nieuwe collega’s goed overeen zal komen, toch?

Het is zo makkelijk om in je oude vertrouwde omgeving te blijven zitten waardoor we geen actie ondernemen. We hopen dat de situatie ooit wel zal verbeteren. De ervaring leert helaas maar al te vaak dat je baas of collega’s niet veranderen en dat jij vooral zelf onzekerder wordt.

Daarom hebben we 15 tips klaar gezet die je helpen je zelfvertrouwen te vergroten en faalangst te verminderen.

 

15 Tips voor meer zelfvertrouwen en minder faalangst

 

1. Ken je positieve eigenschappen en sterke punten. Maak er een lijstje van en lees de lijst hardop voor telkens als je jezelf onzeker voelt. Tijdens de loopbaanbegeleiding van jobcoach Michel gaan we hier uitgebreid op in.

2. Ken je successen en wees er trots op! Meestal onthouden we enkel wat tegenviel, maar er zijn ook zo veel dingen die wel gelukt zijn. Maak ook hier een lijst van en lees die regelmatig na. Zo prent je jezelf elke keer opnieuw in dat er situaties zijn dat het wel lukt. We zijn vaak onvoldoende trots op wat we gerealiseerd hebben.

3. Vergelijk jezelf niet met anderen maar met jezelf op een vroeger tijdstip. Welke vooruitgang heb je geboekt? Het proces is belangrijker dan het uiteindelijke resultaat.

4. Bepaal jouw criteria voor succes en volg die ook. Bepaal zelf wat je wil bereiken en laat je niet leiden door wat anderen van jou verwachten.

5. Blijf realistisch. Wat is voor jou haalbaar en tegen wanneer? Je gaat beter vooruit in kleine stapjes.

6. Vind jezelf de moeite waard en kraak jezelf niet af! Iedereen, ook jij, heeft positieve eigenschappen. Durf deze te benoemen en er mee naar buiten te komen.

7. Stop met gedachtelezen, je weet niet wat een ander denkt. Door gedachten te willen lezen, ga je dingen veronderstellen die vaak onjuist zijn.

8. 10 op 10 hoeft echt niet. Een 7 op 10 is ook nog geslaagd met onderscheiding! En soms is zelfs 5 op 10 al voldoende. Streven naar perfectionisme leidt vaak tot onnodige stress. En het perfecte op zich is bijna nooit haalbaar. Wees tevreden als je baas, klant, leverancier, partner tevreden is. Wellicht verlangen zij minder dan je geeft.

9. Gebruik kritiek als leermoment. Laat kritiek je dag niet verzieken. Laat kritiek bezinken, het zegt iets over je gedrag maar niets over wie je bent. Vraag bij kritiek wat heeft men gemist, wat kan er beter, … ? Ga na hoe je dingen anders kunt doen. Hou in je achterhoofd dat de criticus niet altijd gelijk heeft.

10. Vecht tegen je eigen criticus en zeg tegen jezelf 'Ik kan het wel', 'Ik ben wel de moeite waard'... Langzaamaan zal het stemmetje in jezelf meer positief uit de hoek komen.

11. Minimaliseer complimenten niet. Aanvaard complimenten en bedank mensen die ze geven. Ze zullen aangemoedigd worden om meer complimenten te geven.

12 Uit je frustraties en stel grenzen. Als je ergens mee zit, verwoord dan hoe je je voelt en waarmee je precies moeite hebt.

13. Denk niet in extremen als zwart en wit. Vaak zijn er heel veel nuances mogelijk.

14. Sta open voor andere mensen. Let eens op wat mensen goed doen in plaats van slecht en vergroot je vertrouwen in de mens op zich.

15. Investeer in je persoonlijke ontwikkeling. Lees boeken met tips over zelfvertrouwen of volg cursussen. Is je gebrek aan zelfvertrouwen werk gerelateerd, overweeg dan loopbaanbegeleiding.

 

Van lezen en ja-knikken tot echt doen. Vergroot je zelfvertrouwen in 4 sessies

Twijfel je of je deze 15 tips zal kunnen toepassen? Geloof jij dat het jou zal lukken? Durf jij? Is het antwoord neen, misschien of ik weet het niet,, dan is begeleiding écht iets voor jou.

In 4 sessies krijg jij meer zelfvertrouwen en minder faalangst. Vraag hier meer info of bel Michel op 0486329020

Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.
Scroll naar boven