Maak je frustraties bespreekbaar – getuigenis burn-out Timothy

Maak je frustraties bespreekbaar. Dat is de kern van de burn-out getuigenis van Timothy. Je hoeft niet alles te blijven opkroppen.

"Die frustraties bespreekbaar maken, dat is meer dan je grenzen kennen en er mee leren omgaan", nuanceert loopbaanbegeleider Michel Piedfort van Algida. Daarom is dit ook een essentieel onderdeel van een traject loopbaanbegeleiding.

Timothy voelde op het werk al een tijd dat het niet meer ging maar kon het probleem niet duiden. Toen zijn collega opnieuw fouten maakte die veel invloed hadden op zijn eigen werk, besloot hij dit bij de algemeen directeur aan te kaarten. Tot zijn verbazing werd dit geminimaliseerd.

“We zijn allemaal mensen, iedereen maakt fouten”, lachte de directeur alles weg. Timothy is daarna aan zijn bureau gaan zitten maar werken lukte niet meer. Hij kreeg ’s avonds een mail van een collega die vroeg wat er was omdat hij compleet afwezig was geweest.

Timothy besloot naar de dokter te gaan die hem direct een maand ziek schreef. Nog dezelfde avond maakte hij een afspraak bij een psycholoog waar hij binnen de drie dagen al mocht langs komen. In het begin ging hij er twee keer per week naar toe. Daarna een keer per maand. Volgens zijn psycholoog stond hij aan het begin van een burn-out. Als Timothy was blijven doorgaan, zouden de gevolgen veel erger geweest kunnen zijn.

Onverwerkt verdriet

Een paar maanden voordien was zijn petekind gestorven. Timothy heeft toen de ouders heel veel bijgestaan. Hij is van nature al een zeer zorgzaam persoon die zich makkelijk weggecijferd.
“Ik heb dat verdriet destijds niet goed verwerkt, zo bleek achteraf”, zegt hij. “Door dit sterfgeval, ben ik dingen anders gaan bekijken. Wellicht is dit een reden waarom ik de opmerking van mijn baas niet langer aanvaardde.”

Hoog sensitief persoon (HSP)

Dankzij de tussenkomst van zijn psycholoog ontdekte Timothy ook dat hij hoog sensitief is. Hierdoor neemt hij alles rondom zich als een spons op.
“Ik mis ingebouwde filters die minder belangrijke dingen negeren”, licht hij toe. “Dat leidt mij enorm af. Ik hoor dus elke telefoon, elke stem in de gang en ik zie iedereen die langs het raam passeert.”

Toen hij naar zijn werk terugkeerde, heeft hij zijn collega’s ingelicht dat hij hoog sensitief is. Niet om medelijden op te werken maar gewoon ter informatie. Hij merkt dat men daar begrip voor heeft.

Put je wettelijke vakantiemogelijkheden uit

Zijn psycholoog suggereerde hem om al zijn wettelijke vakantiemiddelen te gebruiken. Timothy is fulltime benoemd en heeft recht op vijf jaar loopbaanonderbreking zonder zijn vaste benoeming te verliezen. “Waarom maak je daar geen gebruik van”, vroeg de psycholoog hem?

Die mogelijkheid heeft hem enorm veel kracht gegeven. Het idee dat hij er tot vijf jaar tussenuit kan om iets anders te zoeken en altijd mag terugkeren, geeft rust.
Ondertussen doet hij toch al vijftien jaar dezelfde job. De jobinhoud veranderde niet waardoor er nog weinig uitdaging was.

De droomjob achterna

Met het idee van de loopbaanonderbreking in het achterhoofd, is Timothy opnieuw gaan studeren, startte hij een zelfstandige activiteit in bijberoep en besloot om ander werk te zoeken. Op zijn sollicitaties krijgt hij voorlopig nog weinig reacties maar hij vindt dat niet zo erg. Hij heeft de eerste stappen gezet en dat vindt hij al heel wat.

Hij besloot ook minder te werken. Daar waar hij vroeger langer werkte dan zijn werkrooster vooropstelde, doet hij nu nog amper overuren. Zijn pc gaat net zoals bij zijn collega’s om vijf uur uit. Hierdoor krijgt hij elke avond meer tijd voor andere dingen die hij ook leuk vindt.

“Ik ben niet langer aan het bureau van de school gekluisterd”, zegt hij. “Als je het geluk niet op je eigen werk vindt, dan zoek je het beter elders.”

Gesprek met directeur

Toen hij terug ging werken, heeft Timothy aangegeven dat hij een gesprek met zijn baas wilde op het moment dat hij daar klaar voor was. Dat gesprek is dan enkele maanden later gekomen.

Daaruit zijn toch een aantal belangrijke veranderingen voort gevloeid. Vroeger kwam zijn leidinggevende op het laatste van de werkdag nog dingen vragen die zo snel mogelijk moesten gebeuren. Nu wordt beleefd gevraagd tegen wanneer hij het werk kan doen. Het werk wordt niet meer opgelegd maar gevraagd. En de woorden: dit moet vandaag ook nog af zijn vervangen door tegen wanneer kan het.

Timothy heeft ook extra verantwoordelijkheden gevraagd zodat hij opnieuw meer uitdaging in zijn job ervaart. Er gaan twee collega’s op pensioen waarvan hij taken kan overnemen. Tegelijk heeft hij aangegeven welke dingen binnen zijn huidige job hij liever niet meer doet.

Wanneer voor taken veel concentratie nodig is, dan kan hij zich in een aparte stille ruimte zetten en hoeft hij niet langer in het landschapskantoor te werken.

Frustraties communiceren

Daar waar Timothy vroeger de ergernissen aan sommige collega’s voor zich hield, praat hij er nu wel over. “Ik weet dat ik mensen niet kan veranderen maar als ze me hinderen om mijn werk goed te doen, dan zeg ik hier wel iets van.”

Als mensen voor zijn bureau komen staan om met elkaar een babbeltje te doen, dan durft hij nu wel vragen dat ze wat verderop gaan staan zodat hij zich beter kan focussen. En dat werkt, heeft hij ervaren.

Oordoppen in

Op sommige momenten doet hij oordoppen in die hij heeft laten maken. Deze oordoppen filteren heel wat omgevingsgeluiden weg. Dat helpt hem enorm om zich beter op zijn werk te concentreren.

Zijn collega is anders. Als er voor haar te veel lawaai is, dan zet ze een knalgele hoofdtelefoon op en werkt zo door. Iedereen ziet dan aan haar dat er te veel lawaai is.

 

Hoe je frustraties bij burn-out bespreekbaar maken? Neem hulp via begeleiding

goedkoopste

Online begeleiding

€40 4 uur
  • Burn-out klachten verdrijven
  • Hoe werken na burn-out
  • Uit burn-out blijven
  • 4 uur online begeleiding
  • sessies van 1 uur
  • Voor werknemers vanaf 7 jaar ervaring
  • Je woont of werkt in Vlaanderen
  • Data in onderling overleg
  • Start na ontvangst loopbaancheque
Please enter your name.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.
Scroll naar boven