Heb ik als freelancer een boekhouder nodig of mag ik alles zelf doen? Een verplichting om als freelancer een boekhouder in te schakelen is er niet. Toch hou je best rekening met volgende overwegingen.
Je statuut
Een freelancer op zich bestaat voor de fiscus niet. Je bent ofwel werknemer, interimaris of zelfstandige.
- Als je een interimaris freelancer bent, dan zal het interimkantoor al jouw formaliteiten in orde brengen en tegen de fiscale aangifte een fiscale fiche toesturen om je belastingbrief in te vullen.
- Ben je een zelfstandige freelancer, dan wordt er geacht dat je alle documenten in verband met BTW, listing, sociale bijdragen en belastingen zelf in orde brengt.
Je voorkennis
Boekhouden is veel meer dan een factuur opstellen en naar je klant sturen. Weet jij als startende freelancer voldoende welke kosten je mag inbrengen en voor hoeveel? Weet jij welke BTW-percentages aftrekbaar zijn bij de verschillende kosten? Breng jij autokosten in, ben jij dan mee met de constante wijzigingen in de wetgeving?
Ken je de wetgeving perfect, dan kun je overwegen om alle formaliteiten zelf te doen. Heb je twijfels, contacteer dan een aantal boekhouders bij jou in de buurt.
Het voordeel van een boekhouder
Het grote voordeel van een boekhouder is dat hij precies weet wat jij allemaal als kosten mag inbrengen en voor hoeveel. Zo kan het raadzaam zijn om maar een deel van je gsmkosten of internetkosten in te brengen omdat je thuis ook nog privé belt of surft.
Een tweede belangrijk voordeel is dat de boekhouder niet mag foefelen. Als een boekhouder jouw BTW- en fiscale aangiftes doet, zal de overheid er van uit gaan dat de boekhouding correct gevoerd is.
Als jij als startende zelfstandige de aangiftes zal doen, is de kans veel groter dat er een controle komt net omdat er niemand de juistheid van jouw aangiftes controleert.
Welke boekhouder past het beste bij jou?
Je kunt uiteraard een beroep doen op een duur boekhoudkantoor maar heb je al hun aangeboden diensten nodig voor de zaak die je hebt?
Als je een boekhouder contacteert, vraag dan
- Hoe hij factureert: een vast bedrag per maand, per uur, per factuur, …
- Of hij een apart tarief hanteert voor zelfstandigen in bijberoep en hoofdberoep
- Wat zijn uurtarief is.
Ken je zelf geen boekhouder, plaats dan een zoekertje met vermelding van boekhouder en je regio op de gratis freelance jobsite Freelancenetwork.be. Zo kunnen de boekhouders uit je buurt je contacteren en je informatie geven.
Als een boekhouder niet opbrengt
Ben je van mening dat de kosten van een boekhouder groter zijn dan de opbrengsten uit je zaak, ga dan even tellen. Hoeveel zijn je echte kosten en opbrengsten? Welk potentieel zie je? Welke opbrengsten kun je op termijn behalen?
Vergelijk de kosten van je boekhouder met die van andere boekhouders. Vraag hoe jij de kosten kunt verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door alle inkomende en uitgaande facturen al netjes chronologisch te klasseren, door op facturen te zetten wanneer de betaling is binnen gekomen en op rekeninguitreksels duidelijk te vermelden welke factuur hier tegenover staat.
Denk je dat je te weinig gaat verdienen, vraag jezelf dan af of het wel zin heeft om door te doen. Ga alle pistes na vooraleer je met je zelfstandige activiteit stopt. Loopbaanbegeleiding kan je hierbij helpen.
Hou voor jezelf in Excel alles bij
Hou voor jezelf een overzicht van al je kosten en opbrengsten bij in bijvoorbeeld Excel. Als je om de drie maanden je inkomende en uitgaande facturen bij de boekhouder binnenbrengt, dan liggen die documenten niet meer op je bureau. Na verloop van tijd raak je het overzicht kwijt. Zeker als je achteraf prognoses of nacalculaties wil maken.
Je loopbaanbegeleider Michel Piedfort kan je helpen met het opzetten van een overzichtelijke en eenvoudige rapportering in Excel zodat je op elk moment weet waar je opbrengsten en kosten liggen, voorgesteld per kostentype of aangeboden dienst.