stress behandelen

Waarom zie je je eigen burn-out niet aankomen

Werknemers zien hun burn-out totaal niet aankomen en reageren verbaasd als de huisarts hen vertelt dat ze overwerkt zijn. Ik, in burn-out, hoe kan dat nu? Ik doe mijn job net zo graag. Men denkt dan vaak ook dat met twee weken rusten thuis het probleem opgelost zal zijn. Niets is minder waar.

De meeste mensen die met een burn-out crashen doen hun job inderdaad echt graag, zijn enorm gedreven en gemotiveerd. Om deze reden is het voor omstaanders vaak geen verrassing als men uitvalt. Maar helaas, zegt men vaak niets of wordt men niet geloofd.

Op controle bij de arts ivm burn-out

Waarom zie je je eigen burn-out niet aankomen

Wat voor de persoon in kwestie als een verrassing komt, is eigenlijk het resultaat van een lang proces. Men heeft de signalen van lichamelijke uitputting niet gezien of genegeerd.

In het begin waren die signalen er wel. Je lichaam is moe en riep voortdurend om te rusten. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, spierpijnen, piekergedrag, focusproblemen, … Net omdat mensen die signalen met een pilletje wegslikken, verdwijnt het symptoom maar blijft de oorzaak. Het lichaam gaat op zoek naar andere manieren die duidelijk maken dat de energie bijna op is. Hierdoor ontstaan er vage, algemene klachten.

Leidinggevenden en HR: wijs op het gevaar van burn-out

Als leidinggevende of HR wijs je daarom best op het gevaar van burn-out. Sterker nog: het is in je eigen belang dat je medewerkers aanmaant om tijdig rust te nemen.

Hou in je achterhoofd dat werknemers als ze uitvallen gemiddeld 9 maanden thuis zijn en dat meer dan de helft onterecht niet terug wil komen. Tegelijk vergroot de druk op andere collega’s omdat he werk tijdelijk herverdeeld moet worden. Als je daarna ook nog een nieuwe werknemer moet zoeken, dan begrijp je al snel hoeveel een werknemer met burn-out het bedrijf kost.

Hoe motiveer je mensen om stil te staan bij hun stressniveau

  1. Laat hen de gratis stresstest doen op testjewerkstress.be . De stresstest is gebaseerd op wetenschappelijk geverifieerde parameters van burn-out en stress. De test kan confronterend zijn omdat mensen zien hoe ongezond ze bezig zijn.
  2. Maak werknemers duidelijk dat zij de test voor zichzelf invullen en niet voor het bedrijf.
  3. Volg dit zelf actief op: ga na wie in je bedrijf een verhoogd risico loopt. Gemiddeld heeft 10% klachten. Moedig hen aan om bij problemen hulp te zoeken: intern, een vertrouwenspersoon van de firma, bij een huisarts of via loopbaanbegeleiding
  4. Vertel dat werkstress vanzelf niet weggaat en dat de oorzaak van de burn-out dieper ligt dan het verwijt van het werkritme, de vervelende baas of veeleisende klant.
  5. Durf de negatieve gevolgen van burn-out bespreekbaar te maken. Burn-out kost veel geld aan de werknemer: 9 maand op ziekenkas, job kwijt, emotionele rollercoaster, … maar ook minder uitjes met het gezin.
  6. Benadruk ook de positieve kanten van werkstress: de negatieve spiraal kan op elk moment doorbroken worden. Moedig hen aan om zichzelf te werken om zo anders met stress om te gaan.

Vragen over werkstress, burn-out of stresstest?

Blijf niet met vragen zitten. Stress is veel te belangrijk om niet aan te pakken. Elke dag telt

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.

🕶 Gratis 13 online jobtesten

Welk kleurtype ben jij, welke job past je, ben je een toffe collega, ben je perfectionist, stresstest, hoe functioneer jij,...

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons
privacybeleid.

Scroll naar boven